Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Ce trebuie să știi atunci când devii plătitor de TVA

Atunci când conduci o afacere care se află într-o etapă de dezvoltare, sunt anumite decizii pe care trebuie să le iei, pentru a asigura succesul pe termen lung, în ciuda anumitor schimbări la nivel fiscal, pe care trebuie să le implementezi. Printre acestea se numără și trecerea de la o societate neplătitoare de TVA la o societate plătitoare de TVA. 

Iată ce trebuie să știi, atunci când ești plătitor de TVA:

  • Avantajele și dezavantajele unei societăți plătitoare de TVA
  • Cum știi când e momentul să devii plătitor de TVA
  • Care sunt criteriile legale pe care trebuie să le îndeplinească plătitorii de TVA
  • Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi când devii plătitor de TVA

Avantajele și dezavantajele unei societăți plătitoare de TVA

Un plătitor de TVA beneficiază de anumite avantaje, însă există și câteva dezavantaje de luat în considerare de către antreprenori într-o astfel de situație.

Iată care sunt principalele avantaje ale unei afaceri plătitoare de TVA:

  • Îți poți consolida parteneriatul: dacă majoritatea partenerilor tăi comerciali sunt plătitori de TVA, atunci cu siguranță vor să își deducă TVA-ul din facturile tale.
  • Îți poți deduce TVA-ul, existând momente în care poți avea de recuperat TVA de la stat.
  • Vei putea face achiziții de bunuri intracomunitare, fără să fii constrâns de vreun plafon. Pentru firmele neplătitoare de TVA, poți să faci achiziții de bunuri extracomunitare doar în limita a 10.000 euro; altfel, va trebui să depui la ANAF formularul 091, pentru obținerea unui cod special de TVA.
  • Unele domenii beneficiază de o cotă de TVA redusă, astfel că, dacă activezi într-unul dintre aceste domenii, poate fi avantajos să devii plătitor de TVA; vei colecta TVA redus (9% sau 5%), dar îți vei putea deduce TVA-ul aferent facturilor de la furnizori (19%, 9% sau 5%). 

De exemplu, produselor alimentare li se aplică o cotă TVA de 9%, în timp ce băuturilor alcoolice, apelor minerale sau apelor gazeificate, aromate, care conțin zahăr sau alți îndulcitori, precum și băuturilor pe bază de soia li se aplică un TVA de 19%. Pentru produse eco, tradiționale și montane, cota de TVA este de 5%, în timp ce pentru pentru serviciile de cazare, restaurant și catering, cota de TVA este de 9% în 2023, față de 5% în 2022.

Principalele dezavantaje cu care se confruntă societățile plătitoare de TVA:

  • Costurile cu serviciile de contabilitate pot să fie mai mari, din cauza documentației care trebuie depusă periodic la ANAF, față de costurile pe care le-ai avea dacă ai fi neplătitor de TVA.
  • Poți pierde clienți, prin fixarea unor prețuri mai mari pentru produsele vândute, astfel încât, după acoperirea TVA-ului, societatea să rămână cu o sumă rentabilă.
  • Ai declarații în plus de depus la ANAF (D300, D390, D394).

Atunci când ești plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale pe care le emiți la vânzarea bunurilor și serviciilor trebuie să conțină TVA (5%, 9% sau 19%, în funcție de activitatea desfășurată). Astfel, colectezi TVA-ul de la clienți.

Totodată, în situația în care te afli în poziția de a achiziționa produse sau servicii de la alți agenți plătitori de TVA, vei plăti un preț care conține TVA, iar acest TVA va fi deductibil.

La sfârșitul perioadei fiscale, diferența dintre TVA-ul colectat de la clienți și TVA-ul achitat furnizorilor va fi suma pe care o vei recupera/datora statului.

Cum știi când e momentul să devii plătitor de TVA

Mediul de afaceri este unul dinamic, astfel că un business poate avea perioade de succes, în care vânzările să fie la cote maxime. Însă, în același timp, pot exista perioade de nesiguranță, generate de creșterea de prețuri, de vânzările scăzute sau de pierderea unor clienți fideli care aleg să se orienteze spre afacerile concurente. 

Iată câteva indicii care îți sugerează faptul că afacerea ta este pregătită să devină plătitoare de TVA și să parcurgă o etapă în plus spre succes:

  • Are un venit constant, generat de clienți fideli. Venitul lunar este un criteriu pe care orice antreprenor trebuie să îl aibă în vedere, atunci când se gândește la succesul pe termen lung al afacerii sale și la trecerea la societate plătitoare de TVA. Atunci când ai un venit lunar constant și te asiguri că atingi anual plafonul legal, eviți situația de a pierde codul de TVA, odată ce îl obții.
  • Se află într-o etapă de dezvoltare, care face parte dintr-o strategie pe termen lung. Planurile de dezvoltare pe termen lung sunt esențiale pentru orice afacere de succes. Acestea pot include procese de îmbunătățire a produselor existente, dezvoltarea portofoliului cu noi produse, extinderea spațiului de producție sau creșterea numărului de angajați. Pentru a le putea implementa astfel încât să aducă rezultatele dorite, este nevoie de capital suficient. 

Pentru a contribui la succesul afacerii și la creșterea cifrei de afaceri, strategiile de dezvoltare pot să includă planuri de extindere a spațiului de depozitare, dezvoltarea portofoliului de produse sau îmbunătățirea proceselor actuale. De asemenea, dacă planul de dezvoltare al afacerii tale presupune achiziția unor produse din UE sau vânzarea de produse către UE, poate fi un real avantaj ca societatea ta să fie plătitoare de TVA. 

TVA pentru comerțul intracomunitar de bunuri se aplică atunci când bunurile sau serviciile sunt furnizate în funcție de natura tranzacției. TVA se poate aplica la o achiziție de bunuri între statele membre ale UE, în momentul în care s-a încheiat livrarea de bunuri în statul membru al UE în cauză. În cazul importurilor în UE, TVA se aplică atunci când bunurile sunt introduse într-un stat membru al UE.

paltitor de TVA - tot ce trebuie sa stii

Indiferent de planurile tale, trebuie să te asiguri că ai capital de lucru necesar pentru toate dezvoltările pe care vrei să le implementezi. Într-o astfel de situație, poți să apelezi la Filbo, un partener de nădejde, care vine în sprijinul afacerii tale cu un împrumut avantajos pentru investiții.

👉 Află mai multe despre creditul pentru capital de lucru sau investitii prin care poți să obții un împrumut de până la 115.000 lei pe o perioadă de 36 de luni. Pentru a aplica ai nevoie doar de extrasul de cont pe ultimele 30 de zile. Mai mult decât atât, atunci când aplici beneficiezi gratuit de sprijinul unui consilier, care te ajută pe parcursul întregului proces de aprobare. 

  • Îndeplinește criteriile legale pentru a deveni plătitoare de TVA. Atunci când ești plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale pe care le emiți la vânzarea bunurilor și serviciilor trebuie să conțină TVA. Astfel, colectezi TVA-ul de la clienți. Totodată, când achiziționezi produse sau servicii de la alți agenți plătitori de TVA, vei plăti cu un preț care conține TVA, iar acest TVA va fi deductibil. La sfârșitul perioadei fiscale, diferența dintre TVA-ul colectat de la clienți și TVA-ul achitat furnizorilor va fi suma pe care o vei recupera/datora statului.

Atunci când te asiguri că activitatea și planurile pe termen lung pe care le ai cu afacerea ta se desfășoară în așa fel încât trecerea la societate plătitoare de TVA să fie avantajoasă, trebuie să ai în vedere și îndeplinirea condițiilor legale pe care statul român le solicită într-o astfel de situație.

Care sunt criteriile legale pe care trebuie să le îndeplinescă plătitorii de TVA

Orice firmă nou înființată în România este, inițial, neplătitoare de TVA. Pentru a deveni plătitor de TVA, trebuie să atingi plafonul de 300.000 de lei (88.500 euro la cursul BNR din ziua aderării României la UE) cifra de afaceri sau mai devreme, printr-o cerere care se depune la ANAF și se aprobă automat.

În situația în care nu se depune decontul TVA 2 trimestre la rând, se pierde/se anulează codul de TVA. Totodată, dacă în anul următor, o societate comercială are o cifră de afaceri sub plafonul de TVA, atunci societatea poate să redevină neplătitoare de TVA.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi când devii plătitor de TVA

  1. Dacă în luna T ai depășit plafonul, atunci ai termen de 10 zile, începând cu luna T+1, să depui la ANAF formularul 010, însoțit de:
    • Balanța analitică de la începutul anului și până în luna în care s-a depășit plafonul
    • Copie a certificatului de înregistrare la ORC
    • Copie după cartea de identitate a administratorului/asociatului
    • Copie a contractului de prestări servicii contabile
    • Declarație pe propria răspundere, din care să rezulte dacă societatea desfășoară sau nu activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora
  2. După ce ai depus toate documentele menționate mai sus, vei primi de la ANAF certificatul de înregistrare în scopuri de TVA. Începând cu anul 2020, acest certificat se acordă automat, urmând ca analiza de risc să fie efectuată de ANAF, după acordare
  3. Trebuie să îți anunți partenerii că ai devenit plătitor de TVA, pentru ca aceștia să actualizeze datele despre afacerea ta
  4. Odată ce ai devenit plătitor de TVA, pe facturile de vânzare pe care le emiți, în fața CUI-ului, trebuie să apară RO
  5. Dacă deții o gestiune și utilizezi casa de marcat, atunci trebuie să setezi casa de marcat astfel încât pe bonul fiscal să apară și TVA-ul aferent vânzării
  6. Lunar sau trimestrial (depinde de vectorul fiscal), contabilul tău va trebui să îți calculeze TVA-ul de plată sau TVA-ul de recuperat și să depună la ANAF formularul 300 (decont de TVA). Dacă TVA-ul colectat este mai mare decât TVA-ul deductibil, atunci diferența va trebui să o plătești la bugetul de stat, iar dacă TVA-ul colectat este mai mic decât TVA-ul deductibil, atunci va trebui să o recuperezi de la bugetul de stat. De asemenea, contabilul este responsabil și de registrul plăților de TVA.

👉 Descoperă ce alte taxe și impozite trebuie să plătești pentru o afacere de tip SRL.

Succesul unei afaceri presupune schimbări atât din punctul de vedere al proceselor și al dezvoltării portofoliului de produse sau servicii, cât și din punctul de vedere al fiscalității românești. Astfel, atunci când cifra de afaceri atinge un anumit plafon, devii plătitor de TVA, iar acest lucru atrage după sine numeroase avantaje, dar și câteva dezavantaje pe care este bine să le ai în vedere, atunci când stabilești o strategie de succes pe termen lung, pentru afacerea ta.

Sursă foto: freepik.com