PFA versus SRL: ce taxe plătești în 2022 și care este forma de organizare potrivită pentru afacerea ta

Alegerea formei potrivite de organizare a firmei este o dilemă comună a antreprenorilor aflați la început de drum. La întrebarea „Ce să aleg între SRL și PFA pentru a-mi atinge cât mai rapid obiectivele financiare?”, răspunsul diferă în funcție de mai mulți factori, de la nivelul răspunderii față de situația financiară a firmei până la nivelul taxelor și impozitelor datorate.

Acest ultim aspect poate influența decizia de a alege o formă de organizare a firmei în detrimentul celeilalte. În continuare, vei afla mai multe despre variantele optime de organizare a unei firme în România și despre diferențele dintre taxele și impozitele datorate de PFA și SRL în 2022, pentru a putea lua decizia potrivită.

 • Caracteristicile firmelor
 • Avantajele și dezavantajele înființării unei firme
 • SRL versus PFA: ce taxe și contribuții plătește fiecare

Caracteristicile firmelor

Putem afla mai multe despre formele de organizare analizând caracteristicile lor. Următoarele criterii arată că entitatea comercială are forma unei firme:

 1. O firmă este o întreprindere cu scop lucrativ.
 2. Întreprinderile există pentru a obține și a-și maximiza profiturile.
 3. O firmă este o întreprindere comercială care vinde produse sau prestează servicii către terți.
 4. O firmă poate avea una sau mai multe puncte de lucru deținute de aceeași entitate.

Caracteristicile principalelor tipuri de firme

Ca antreprenor aflat la început de drum, sigur te-ai întrebat la un moment dat ce formă de organizare să alegi pentru afacerea ta: SRL, PFA, Întreprindere Individuală (II) sau Societate pe Acţiuni (SA). Analiza caracteristicilor principalelor forme de organizare a afacerilor în România reprezintă o etapă importantă înainte de înființarea firmei.

În timp ce operațiunile comerciale ale unei firme sunt, de obicei, desfășurate sub numele firmei, gradul de protecție juridică oferit variază în funcție de forma de organizare.

Anumite forme de organizare, cum ar fi societățile pe acțiuni sau societățile cu răspundere limitată, oferă mai multă protecție juridică decât altele. Astfel, firmele se pot clasifica în diferite moduri, în funcție de structurile de proprietate:

1. Întreprinderea individuală (II)

Acest tip de firmă este controlat de o singură persoană responsabilă pentru toate cheltuielile și care deține toate activele.

Întreprinderea individuală presupune organizarea activității în nume propriu, cu răspundere integrală. O astfel de formă de organizare nu are personalitate juridică. Datoriile acumulate de întreprindere sunt responsabilitatea personală a proprietarului.

Spre deosebire de PFA, Întreprinderea Individuală poate avea salariați, în cadrul acestei forme de organizare pot fi angajate până la opt persoane.

plata contrributii PFA si SRL

2. SRL – Societatea cu răspundere limitată

Societatea cu Răspundere Limitată este cea mai des întâlnită formă de organizare a unei firme, având un statut bine definit.

Situațiile financiare ale societăților sunt ținute separat de cele ale proprietarilor. Proprietarii societății nu sunt responsabili pentru cheltuielile, litigiile sau alte responsabilități ale afacerii, iar asociații răspund pentru situația firmei în limita capitalului social pe care l-au investit. În plus, directorii de companii nu sunt responsabili financiar pentru datoriile firmei, cu condiția să acționeze cu prudență.

Persoanele fizice pot deține SRL-uri. Aceste entități comerciale pot contracta împrumuturi, se pot angaja în acorduri contractuale și pot activa în baza mai multor coduri CAEN.

Dezavantajele vizează modalitățile de scoatere a banilor din firmă și procedurile complicate de desființare a firmei.

3. PFA – Persoana Fizică Autorizată

În cadrul unui PFA, o persoană fizică poate presta o activitate economică în baza competențelor sau calificărilor sale. Înființarea unui PFA este o procedură simplă, iar principalul avantaj față de SRL îl reprezintă faptul că administrarea afacerii presupune costuri mai mici. În ce privește utilizarea banilor încasați, aceștia pot fi utilizați de către proprietar.

Alte avantaje ale organizării de tip PFA includ faptul că poți ține singur contabilitatea firmei, iar în relația cu autoritățile fiscale vei avea de depus mai puține declarații față de un SRL.

Persoana fizică autorizată nu poate avea alți angajați și poate activa doar în baza codului CAEN ales.

4. Societatea pe acțiuni (SA)

Acest tip de firmă este comparabil cu un SRL prin faptul că proprietarii săi au răspundere limitată. Cu toate acestea, investitorii au un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care funcționează afacerea, iar societatea poate fi listată la bursă.

Pentru înființarea unei Societăți pe Acţiuni este necesară o sumă mai mare pentru constituirea capitalului social. De asemenea, un SA implică costuri mai mari de înființare și administrare și o procedură mai complexă de înregistrare. De aceea, o astfel de formă de organizare nu este potrivită unei afaceri de tip Start-up.

O societate pe acțiuni este tratată din punct de vedere juridic ca o singură entitate deținută de acționari. La fel ca o persoană, o societate pe acțiuni poate contracta datorii și, prin urmare, este responsabilă pentru rambursare. Acest lucru contrastează cu un SRL în care anumite persoane fizice pot fi răspunzătoare pentru datoriile contractate.

👉 Dacă ai un PFA sau un SRL cu o vechime de peste 6 luni, care înregistrează venituri și întâmpini dificultăți în ce privește plata taxelor sau impozitelor, ai posibilitatea de a contracta un credit rapid de la Filbo. Poți aplica online, iar cererea este analizată în doar câteva ore.

Avantajele și dezavantajele înființării unei firme

După cum este și cazul altor tipuri de organizații, înființarea unei firme oferă mai multe avantaje și dezavantaje. În funcție de acestea, poți decide ce formă de organizare se potrivește cel mai bine afacerii tale.

În continuare îți prezentăm câteva dintre acestea:

Avantajele înființării unei firme

 • Procesul de constituire a unei firme este, de obicei, simplu.
 • Capitalul de pornire provine din contribuțiile combinate ale tuturor membrilor/ asociaților.
 • Fiecare membru care investește în afacere are dreptul de a participa activ la gestionarea acesteia.
 • Administrarea eficientă a afacerii poate fi îmbunătățită prin distribuirea distinctă a responsabilităților în cadrul fiecărui nivel organizațional.
 • O firmă poate aplica pentru împrumuturi de capital.

Dezavantajele firmelor

 • Membrii unei entități comerciale sunt, de obicei, răspunzători pentru obligațiile întreprinderii.
 • Este mai probabil să apară conflicte, dacă firma este gestionată de mai multe persoane.
 • În cazul în care întreprinderea declară falimentul, bunurile tale pot fi confiscate pentru a compensa pierderile afacerii.
 • În cazul în care unul dintre membrii firmei suferă pierderi sau este implicat în probleme juridice, ceilalți membri trebuie să suporte costurile, în funcție de forma de organizare.

contabil calculand taxe PFA si SRL

SRL versus PFA: ce taxe și contribuții plătește fiecare

Majoritatea antreprenorilor la început de drum optează pentru organizarea firmei sub forma unui PFA sau SRL. Aceștia au în vedere sistemul de impozitare și alte costuri de administrare. Pentru a-ți face o idee despre diferențele dintre PFA și SRL îți vom prezenta, în cele ce urmează, costurile aferente celor două forme de organizare a firmei, astfel încât să poți lua decizia care se pliază pe nevoile afacerii tale.

Forma de organizare de tip SRL îi protejează pe directori prin faptul că presupune o „răspundere limitată”. Așadar, de ce și-ar organiza cineva o firmă sub forma unei întreprinderi individuale sau a unui PFA? Explicația se regăsește în costurile de înființare și administrare și impozite.

Taxele și impozitele aferente unui SRL sunt mai mari, astfel încât multe întreprinderi mici consideră că este mai puțin costisitor să fie organizate ca întreprinderi individuale sau PFA.

👉 Atunci când ai nevoie urgentă de capital pentru plata taxelor, poți solicita un credit rapid pe firma de la Filbo.

Cum sunt impozitate PFA-urile?

Impozitele și contribuțiile pe care le datorează un PFA sunt următoarele:

 • impozitul pe venit;
 • în funcție de caz, impozite și taxe pentru ajutorul de la stat acordat pentru a minimiza impactul pandemiei asupra activității firmelor.

În ce privește sistemul de impozitare a venitului, în cazul PFA-urilor, impozitul este de 10%, cu mențiunea că există două variante de calcul a sumei asupra căreia se aplică 10%.

Astfel, PFA-urile pot opta pentru:

 • Impozitarea în sistem real – presupune plata impozitului de 10% din venitul net. Pentru a calcula venitul net, scădem din venitul brut cheltuielile deductibile. Această variantă de impozitare reflectă întocmai situația firmei în ce privește veniturile realizate de PFA. Nivelul veniturilor se stabilește în baza evidenței contabile a activităților prestate în calitate de firmă. În calitate de PFA, contabilitatea poate fi ținută în partidă simplă, neexistând obligativitatea contractării unei firme de contabilitate.
 • Impozitarea la norma de venit – presupune aplicarea procentului de 10% unei anumite sume prestabilite, indiferent de veniturile obținute. Practic, impozitul se aplică normei de venit, care este stabilită anual în funcție de domeniul de activitate sau de zona geografică în care activează PFA-ul. Pentru PFA-urile care aleg impozitarea în baza normei de venit, evidența contabilă este chiar mai simplă: exceptând activitățile de comerț cu amănuntul sau producție, PFA-urile impozitate la norma de venit trebuie să țină doar evidența veniturilor.

PFA-urile, spre deosebire de SRL-uri, vor depune anual Declarația Unică, pentru completarea căreia au la dispoziție ghidul realizat de ANAF împreună cu Ministerul de Finanțe.

Cine mai are obligația de a depune Declarația Unică?

Alături de PFA-uri, declarația trebuie depusă și de persoanele care realizează venituri din:

 • drepturi de autor;
 • activități sportive;
 • activități agricole;
 • cedarea folosinței bunurilor;
 • drepturi de proprietate intelectuală;
 • avocatură etc.

Ce contribuții plătește un PFA?

În ce privește contribuțiile către stat, PFA datorează contribuții la pensie și contribuții la sănătate dacă venitul total anual asupra căruia se aplică impozitul datorat este mai mare decât 12 salarii minime pe economie.

În termeni practici, dacă venitul unui PFA depășește suma de 30.600 lei, atunci aceasta datorează contribuții la pensii și sănătate.

Contribuția la pensie (CAS) se calculează aplicând procentul de 25% sumei de 30.600 lei, care reprezintă cuantumul a 12 salarii minime pe economie. Aceste contribuții se plătesc anual.

În situația în care veniturile PFA-ului sunt mai mari, poți opta pentru a cotiza mai mult la pensie, și de asemenea, dacă obții venituri mai mici decât plafonul minim, ai opțiunea de a cotiza la fondul de pensii dacă îți dorești acest lucru.

Contribuțiile la sănătate (CASS) se calculează aplicând procentul de 10% plafonului de 30.600 lei, rezultând o contribuție de 3060 lei/an. Spre deosebire de contribuțiile la fondul de pensii, la CASS nu poți contribui cu o sumă mai mare.

Și PFA-urile care nu realizează venituri suficiente, reprezentând minimum 30.600 lei, pot contribui la CASS pentru a fi asigurate. În acest caz, contribuția se va calcula aplicând procentul de 10% plafonului de 15.300 lei, care reprezintă cuantumul a 6 salarii minime.

Sumele reprezentând impozitul pe venit și contribuțiile vor fi completate în Declarația unică, ce se depune până pe 25 mai pentru anul anterior și vor fi achitate prin intermediul platformei online ghiseul.ro sau utilizând contul din Spațiul Privat Virtual (SPV).

👉 Vezi ce opțiuni de finanțare a afacerii îți oferă Filbo și convinge-te că este un partener de incredere ce te poate sprijini în parcursul tău antreprenorial!

Avantajele pe care le oferă Filbo în materie de finanțare se diferențiază de metodele tradiționale, în primul rând, prin procedură simplă și 100% online de aplicare și rapiditatea procesului de acordare a creditului. În plus, la Filbo beneficiezi de:

 • costuri prietenoase, fără condiții ambigue redactate cu litere mici;
 • rate și dobândă fixe;
 • procedură simplă de aplicare;
 • analiza rapidă a cererii – primești răspuns despre cererea de aplicare în doar câteva ore.

calcul taxe PFA

Ce taxe și impozite plătește un SRL?

Așa cum am menționat mai sus, SRL-ul are personalitate juridică proprie, iar patrimoniul societății este separat de cel al asociaților. Răspunderea acestora se limitează la suma capitalului social pe care îl dețin în firmă.

Pentru înființarea unui SRL este necesar să ai ceva mai multe cunoștințe juridice decât în cazul înființării unui PFA. Un SRL este o formă mai complexă de organizare, de aceea serviciile unui contabil profesionist sunt imperios necesare.

Dacă ești la început de drum, ai o firmă de minim 6 luni care înregistrează venituri și ai nevoie urgentă de capital pentru a contacta o firmă de contabilitate sau a angaja un contabil bun, ia în calcul posibilitatea contractării unui credit rapid care să te ajute să-ți continui parcursul antreprenorial în deplină legalitate și să angajezi personal specializat.

Impozitarea SRL-urilor

În linii mari, un SRL datorează, pe lângă impozitul de venit și contribuțiile similare unui PFA, încă 2 tipuri de taxe, ale căror implicații financiare ar putea influența decizia de organizare a afacerii sub forma unui SRL.

Astfel, un SRL va datora următoarele impozite și taxe:

 • impozitul pe venit/profit;
 • taxa pe valoare adăugată (TVA);
 • impozitul pe dividende.

Microîntreprinderile sunt impozitate în baza veniturilor, în timp ce SRL-urile care depășesc 1 milion de euro vor fi impozitate în baza profitului realizat.

Impozitul pe venit – se achită în funcție de numărul de angajați. Astfel, dacă microîntreprinderea are mai mult de un angajat va plăti 1% din cifra de afaceri, iar dacă nu are angajați procentul crește la 3%.

Impozitul pe profit – este datorat în cazul  firmelor a căror cifră de afaceri depășește 1 milion de euro. Aceste firme vor plăti 16% din profitul realizat.

Impozitul pe dividende – Repartizarea de dividende reprezintă metoda prin care asociații pot scoate bani din firmă. Acești bani reprezintă profitul realizat de firmă o dată la 4 luni sau anual. Pentru distribuirea dividendelor se va achita un impozit de 5% din valoarea brută a dividendelor, iar dacă valoarea dividendelor atinge pragul de 30.600 lei, vei fi obligat să achiți contribuțiile către CASS în cuantum de 10% din 30.600 lei.

Taxa pe valoare adăugată (TVA)

Cota TVA aplicabilă în România este în general de 19%. Există însă și domenii unde se aplică o cotă diferită de TVA, precum:

 • alimente, băuturi, alimentare cu apă și servicii medicale: TVA 9%;
 • servicii de catering, cazare, manuale școlare, cărți, reviste, acces la muzee, evenimente culturale/sportive: TVA 5%.

La înființare, orice SRL va avea statutul de neplătitor de TVA, însă, dacă dorești, poți opta pentru plata acestei taxe încă de la înființare.

Firma rămâne neplătitoare de TVA până în momentul în care cifra de afaceri atinge pragul de 300.000 lei. După depășirea acestei sume, un SRL va deveni plătitor de TVA. Cel mai probabil contabilul te va anunța când te apropii de această valoare, iar după ce ai atins pragul de 300.000 lei, ai la dispoziție 10 zile de la sfârșitul lunii în care ai atins pragul să te înregistrezi ca firmă plătitoare de TVA.

Pentru a te înregistra ca SRL plătitor de TVA va trebui să depui la ANAF un dosar care să cuprindă următoarele documente:

 • declaratia 010;
 • documentele de identitate ale administratorilor și asociaților;
 • copie certificatul de înregistrare la ONRC;
 • declarație pe propria răspundere din care să rezulte dacă societatea desfășoară sau nu activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora;
 • copia contractului de prestări servicii contabile;
 • împuternicire;
 • act de identitate împuternicit (copie).

Un SRL plătitor de TVA are obligația de a declara și a plăti această taxă trimestrial atât timp cât cifra de afaceri nu depășește suma de 100.000 euro. După depășirea acestei sume, declararea și plata TVA se va efectua lunar.

calcul taxe SRL

Contribuții sociale datorate de un SRL

Dacă ai ales să înființezi un SRL, trebuie să știi că există câteva motive pentru care este bine să te și angajezi pe firmă:

 • beneficiezi de reducere la plata impozitului pe venit;
 • beneficiezi de asigurare de sănătate și șomaj;
 • ai posibilitatea de a scoate bani din firmă, fără dividende.

Dacă SRL-ul are angajați, atunci acesta datorează contribuții sociale la fondul de sănătate și fondul de pensii. Chiar dacă unele contribuții sunt datorate de angajat, toate contribuțiile vor fi achitate de angajator.

Sumele datorare vor fi retrase din fiecare salariu brut după cum urmează:

 • contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) – sunt contribuțiile sociale datorate de angajator – 2,25% din salariul brut;
 • contribuții sociale datorate de angajat – 45%:
  • asigurări sociale (CAS) – 25%;
  • asigurări sociale de sănătate (CASS) – 10%;
  • impozit pe venit – 10%.
Cum se plătesc taxele pentru un SRL?

Taxele datorate de un SRL se achită în termenele prevăzute de lege utilizând următoarele variante:

 • plata online prin intermediul ghiseul.ro;
 • prin transfer bancar;
 • plata la casieriile ANAF.

În concluzie, atunci când începi o afacere, în funcție de specificul activității, de numărul preconizat al angajaților, de costurile implicate, va trebui să alegi forma de organizare a afacerii tale. Aceasta va avea, fără îndoială, un impact semnificativ asupra gestionării financiare și a viabilității firmei tale în viitor.

Sursă foto: Shutterstock.com