Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Impozit pe profit 2024: ce ar trebui să cunoască fiecare antreprenor

Verificat de: Maftei Robert

Deși ai un contabil care te poate reprezenta în relațiile cu instituțiile statului, există câteva concepte financiare pe care și tu, ca antreprenor, este bine să le cunoști. Conform unui studiu realizat de National Federation of Independent Business, impozitele și taxele se află în top 10 cele mai îngrijorătoare subiecte în rândul antreprenorilor, motiv pentru care cei mai mulți dintre ei aleg să colaboreze cu un specialist.

Descoperă în cele ce urmează tot ceea ce trebuie să știi despre impozitul pe profit: ce este și cum se calculează impozitul pe profit, care este valoarea impozitului de profit conform cu modificarea fiscală din 2024, ce cotă de impozitare are și ce condiții se aplică pentru plata impozitului pe profit după noile taxe.

 • Care e valoarea impozitului pe profit în 2024 și cum se calculează
 • Impozit pe profit vs impozit pe venit/impozit pe cifra de afaceri: care e cota de impozitare
 • Ce avantaje obții dacă reinvestești profitul: 3 idei de investiție

Care e valoarea impozitului pe profit în 2024 și cum se calculează

Pentru a înțelege cum se calculează impozitul pe profit, mai întâi este bine să înțelegem ce reprezintă de fapt acest impozit pentru o companie.

Ce este impozitul pe profit

Impozitul pe profit este o taxă pe care o plătesc companiile pentru profitul pe care îl obțin din activitățile lor. Acest impozit reprezintă, practic, o parte din venitul net al companiei. Se calculează în baza unei declarații de impozit pe profit pe care o completează companiile și care evidențiază veniturile și cheltuielile pe o anumită perioadă de timp.

Dacă te întrebi când se plătește impozitul pe profit, termenul de plată al impozitului pe profit este în fiecare trimestru, până în data de 25 inclusiv a lunii anterioare trimestrului.

👉 Accesul la informații și resurse este important atunci când ești antreprenor, deoarece te poate ajuta să iei din timp decizii înțelepte pentru afacerea ta. Noi, la Filbo, am înțeles acest lucru, motiv pentru care, dacă ești clientul nostru, îți oferim gratuit acces la resurse non-financiare prin intermediul colaboratorilor noștri. De exemplu, pentru a te asigura că emiți facturi în conformitate cu legislația din România, poți opta pentru o platformă online specializată.

Nu există o valoare fixă care să fie percepută ca impozit pe profit pentru toate companiile deoarece fiecare companie are un profit diferit. De aceea, pentru calculul impozitului pe profit, la fel ca în anul anterior, în 2024 se aplică o cotă unică de impozitare de 16% din profitul obținut de companie.

În ceea ce privește profitul, acesta reprezintă diferența dintre venitul total al unei companii și cheltuielile deductibile. 

👉 Cheltuielile deductibile te pot ajuta să reduci valoarea pe care o plătești ca impozit la stat. Află ce cheltuieli poți deduce pe firmă.

Când se aplică impozitul pe profit în 2024: condiții de îndeplinit

Așa cum am spus, impozitul pe profit în 2024 este de 16% și se plătește în următoarele condiții de impozit pe profit:

 • Când compania nu are angajați, deci, vorbim despre un SRL fără angajați;
 • Când compania realizează venituri mai mari de 500.000 de euro;
 • Când ponderea veniturilor realizate din consultanță/management depășește 20% din veniturile totale.

 

Iată cum se calculează impozitul pe profit – exemplu de calcul taxe SRL, referitoare la impozitul unui SRL fără angajați:

Să presupunem că deții o companie cu venituri de peste 600.000 de euro, astfel că te încadrezi la plata unui impozit pe profit. Dacă pe perioada exercițiului financiar înregistrezi cheltuieli de 350.000 de euro, atunci obții un profit de 250.000 de euro. Aplicând cota de impozit de 16% la profitul de 250.000 de euro obținut, rezultă că va trebui să plătești impozit în valoare de 40.000 de euro.  

Acest exemplu poate fi adaptat fiecărui business în parte, așa că poți face o estimare corectă și fără un calculator impozit profit SRL.

Impozit pe profit vs impozit pe venit/impozit pe cifra de afaceri: care e cota de impozitare

Așa cum putem să ne dăm seama și din denumirea lor, diferența dintre impozitul pe profit SRL și impozitul pe venit SRL este una destul de clară. În timp ce, în primul caz, impozitul se aplică profitului obținut de o companie, în cea de-a doua situație, cota de impozitare pentru impozit se aplică venitului obținut, adică cifrei de afaceri.

O altă diferență între cele două este cota de impozit: în timp ce impozitul pe venit are o cotă de 1% sau 3%, celălalt tip de impozit are o cotă de impozit pe profit de 16%. De aici putem deduce și formula de calcul pentru impozit pe venit la microîntreprinderi, care este: 1% (sau 3%) x cifra de afaceri.

Un lucru bine de știut aici este că dacă plătești anticipat impozitul pe venit integral, poți să beneficiezi de o bonificație de impozit micro de 10%.

👉 Pe lângă cifra de afaceri, și EBITDA este un indicator financiar important care te poate ajuta să iei decizii inteligente. Află ce este EBITDA și cum se calculează!

De asemenea, și condițiile de aplicare diferă atunci când vorbim despre impozitul pe profit vs impozitul pe venit. Pentru aplicarea unui impozit pe microîntreprindere de 1% sau 3% în 2024, este obligatoriu să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă, în timp ce în cazul impozitului pe profit nu există această condiție de trecere la impozit pe profit.

De asemenea, pentru a plăti impozit SRL pe venit, trebuie să deții o societate care să fie considerată microîntreprindere, adică să îndeplinească următoarele condiții de microîntreprindere:

 • să realizeze venituri anuale sub 500.000 euro;
 • capitalul social să fie deținut de persoane particulare;
 • să aibă cel puțin un salariat cu normă întreagă (8 ore/zi);
 • veniturile realizate din consultanță/management să fie mai mici de 20% din veniturile totale;
 • asociații să nu dețină mai mult de 25% din numărul titlurilor de participare sau al dreptului de vot la cel mult o microîntreprindere.

Cota de 1% impozit pe venit se aplică dacă veniturile anuale sunt sub 60.000 de euro, iar cota de 3% impozit pe venit se aplică dacă venitul anual este cuprins între 60.000 și 500.000 de euro. Odată ce depășești plafonul de 500.000 de euro, are loc trecerea de la micro la profit, adică vei plăti cota de 16% aferentă profitului obținut într-un an.

Alte taxe SRL

Acum că ai văzut cine plătește impozit pe profit și cine plătește impozit pe venit SRL, este important să știi că un SRL mai plătește și impozit pe dividende SRL de 8% din valoarea brută a dividendelor. 

 

De asemenea, dacă cifra de afaceri a firmei depășește 300.000 de lei, un SRL va deveni plătitor de TVA și trebuie să știi că în România se aplică o cotă standard de TVA de 19% şi două cote reduse: 5% şi 9%.

 

În 2024, au avut loc câteva modificări de creșteri TVA în ceea ce privește mai multe tipuri de operațiuni.

Creșterea cotei de la 5% la 9% este implementată pentru:

 • serviciile care constau în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe, evenimente culturale și evenimente sportive;
 • locuințele vândute către persoane fizice, inclusiv terenul pe care sunt construite;
 • servicii de livrare și instalare a panourilor fotovoltaice, solare termice, pompelor de căldură și a altor sisteme de încălzire de înaltă eficiență, precum și componentele necesare acestora, care sunt destinate locuințelor, clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora;
 • livrarea sistemelor de înaltă eficiență ca parte componentă a livrărilor de construcții, precum și livrarea și instalarea sistemelor ca extraopțiuni la livrarea unei construcții.

Creșterea cotei de TVA de la 5% la 19% se aplică pentru:

 • drepturile de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice;
 • transportul de persoane cu trenul sau cu vehicule istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste, vehicule cu tracțiune animală sau ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement, precum și transportul de persoane utilizând instalaţiile de transport pe cablu în scop turistic sau de agrement;
 • livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Creșterea cotei de TVA de la 9% la 19% se aplică pentru:

 • băuturile alcoolice;
 • băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;
 • alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, cu excepția cozonacilor și a biscuiților.

Așa cum ai observat, pentru a plăti impozit pe venit, trebuie să te încadrezi într-un plafon maxim de 500.000 euro. În schimb, pentru trecerea de la micro la profit, nu există un plafon microîntreprindere maxim stabilit. Așadar, dacă dorești să faci trecerea la impozit pe profit, veniturile tale ar trebui să depășească acest plafon de 500.000 de euro într-un an.

În cazul microîntreprinderilor cu angajați, iată ce taxe și impozite firme mai plătește un SRL:

 • cotă impozit pe venit salarial de 10%, suportată de angajat, dar reținut și plătit de firmă;
 • contribuția de asigurări sociale (impozit CAS) în cuantum de 25% din salariul brut, suportată de angajat, dar reținută și plătită de firmă;
 • contribuția de asigurări sociale de sănătate (impozit CASS) în procent de 10%, suportată de angajat, dar reținută și plătită de firmă;
 • contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) în procent de 2,25%, suportată de angajator. 

Ce avantaje obții dacă reinvestești profitul: 3 idei de investiție

Profitul pe care îl obții în urma desfășurării activității firmei tale este considerat bază impozabilă atunci când plătești impozit de profit. De aceea, primul avantaj pe care îl poți obține atunci când decizi să îl reinvestești este o reducere a impozitului, adică o optimizare fiscală. Logica este destul de simplă: atunci când reinvestești o parte din profit, baza de calcul pentru plata impozitului va fi mai mică, deci și impozitul pe care îl vei plăti va fi mai mic. 

 

În schimb, tu poți să folosești acea parte de profit pentru investiții în echipamente moderne, extinderea zonei de producție sau studii de piață care să te îndrume spre dezvoltarea portofoliului. Astfel, te bucuri de un alt avantaj: dezvoltarea afacerii.

 

👉 Dezvoltarea afacerii tale poate avea loc într-un timp mai scurt atunci când ai parteneri de încredere care să te susțină. Noi, echipa Filbo, îți putem oferi sprijin financiar în acest sens, deoarece misiunea noastră este să ajutăm antreprenorii și afacerile să crească mai repede și mai ușor. Afla mai multe despre noi!

 

Dacă nu dorești să investești tot profitul obținut și ai nevoie de o sumă de bani suplimentară pentru a-ți pune în aplicare planurile de dezvoltare a afacerii, atunci poți să apelezi la un partener de încredere pentru un împrumut.

 

👉 Iată de ce beneficii te bucuri atunci când ai cel puțin 12 luni de activitate și optezi pentru un credit pentru capital de lucru si investitii de la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN):

 

 • Poți obține până la 235.000 de lei pe o perioadă de rambursare de până la 24 de luni, în cazul creditelor accesate pentru capital de lucru, și până la 48 de luni, pentru cele necesare investițiilor.  


 • Dacă ai nevoie de un împrumut mai mic, de până la 100.000 de lei, îl poți obține printr-un proces 100% online. Pentru împrumuturile mai mari, poți aplica tot online și vei fi contactat de un consultant în cel mai scurt timp.


 • Ca documente necesare, ai nevoie doar de extrasul de cont pentru împrumuturi mai mici de 35.000 de lei, iar pentru împrumuturi care depășesc această sumă, pe lângă extras, este necesară și ultima balanță disponibilă.


 • Ai o dobândă variabilă care se calculează în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni.


 • Poți să amâni plata ratei pentru 30 de zile, o singură dată, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.

 

Reinvestirea profitului pentru dezvoltarea afacerii atrage după sine un alt avantaj, și anume creșterea încrederii acționarilor și investitorilor în compania ta. Acest lucru te poate ajuta să atragi investitori noi care să îți susțină viziunea și care să contribuie la rândul lor cu capital necesar pentru o dezvoltare sustenabilă.

 

Iată 3 idei de investiție pe care poți să le iei în considerare atunci când decizi să reinvestești o parte din profitul obținut:

 

 • Extindere geografică: Dacă afacerea ta funcționează bine într-un loc, poți lua în considerare deschiderea de noi spații în zone geografice diferite pentru a deține un procent de piață mai mare.

 

 • Echipamente care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale: Ai putea să folosești astfel de echipamente pentru sarcini repetitive, astfel încât tu și angajații tăi să aveți suficient timp la dispoziție să vă concentrați asupra altor aspecte importante ale afacerii.

 

 • Extindere portofoliu: Includerea unor noi produse în portofoliul tău te poate ajuta să-ți crești audiența și să ajungi la consumatori noi care să-ți crească veniturile obținute din vânzări. 

 

👉 Primul pas pe care îl poți face în acest sens este efectuarea unui studiu de piață cu ajutorul căruia să afli care sunt tendințele în ceea ce privește comportamentul consumatorului. Pentru asta, poți alege un credit online super rapid și poți obține până la 100.000 de lei cu o perioadă de rambursare între 12 și 24 de luni pentru capital de lucru și până la 48 de luni pentru investiții.

 

Așa cum probabil ai observat, impozitul pe profit este un concept financiar complex care se modifică de la un an la altul. Pentru că aceste modificări îți pot afecta buna desfășurare a afacerii, este bine să te documentezi constant și să rămâi mereu la curent cu schimbările apărute pentru a putea acționa în consecință.

Sursă foto: shutterstock.com, shutterstock.com