Dezvoltarea constantă a unei afaceri nu se bazează doar pe eficiența procesului de producție. Este bine ca acest proces să se bazeze și pe analiza lunară sau trimestrială a indicatorilor financiari. Aceștia pot semnala anumite situații problematice care trebuie rezolvate în termen scurt.
Conform unui studiu realizat în 2020, 74% dintre antreprenori susțin că una dintre principalele preocupări ale lor o reprezintă analiza și planificarea financiară pentru dezvoltarea companiei. Unul dintre indicatorii des folosiți în analiza financiară a unei companii este EBITDA.
În continuare, vei descoperi ce este acest indicator, cum se calculează și cum să interpretezi rezultatele obținute.
- Ce înseamnă EBITDA
- Când a apărut EBITDA și de ce
- EBITDA: avantaje și dezavantaje
- EBITDA formulă: metodă de calcul EBITDA din balanță
- Marja EBITDA: interpretare EBITDA procent
- Exemplu de calcul al EBITDA. Interpretare EBITDA
- Indicatori derivați din EBITDA
- NFD/EBITDA: care este diferența între acești indicatori
Ce înseamnă EBITDA
EBITDA este un indicator care măsoară performanța financiară a unei companii prin analizarea profitabilității sale operaționale. Modul de calcul al acestui indicator nu ia în considerare cheltuielile legate de finanțarea datoriilor. De aceea, EBITDA este acronimul pentru „Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization”, cu alte cuvinte, „Profitul înainte de dobânzi, taxe, amortizare și depreciere”.
👉 Toți factorii care influențează EBITDA se regăsesc în balanța contabilă. De aceea, un contabil bine pregătit te-ar putea atenționa în momentul în care apar unele riscuri financiare. Descoperă cum să alegi un contabil bun.
Când a apărut EBITDA și de ce
Termenul „EBITDA” a fost folosit pentru prima dată în anii 1980, în timpul creșterii finanțelor corporatiste în Statele Unite ale Americii. Acesta a permis analiștilor financiari să compare performanța companiilor fără să fie influențați de diverse structuri de capital sau alte metode contabile.
În ce scop e folosit EBITDA în prezent
În prezent, EBITDA a rămas un indicator important de măsurare a performanței financiare a companiilor, fiind folosită pentru următoarele scopuri:
- Evaluarea capacității de plată a unei companii. EBITDA indică nivelul veniturilor operaționale ale companiei cu care poate să facă față obligațiilor sale financiare.
- Determinarea valorii unei companii. EBITDA poate fi utilizată ca un mijloc de măsurare a valorii unei companii în cadrul proceselor de evaluare și tranzacționare.
- Compararea eficienței operaționale între companii. Marja EBITDA poate fi utilizată pentru a identifica firmele care au o eficiență operațională mai mare decât media industriei.
- Estimarea fluxurilor viitoare de numerar. EBITDA elimină elementele irelevante sau volatile, concentrându-se asupra veniturilor și cheltuielilor operaționale. De aceea, este un indicator care poate fi util în planificarea și luarea deciziilor referitoare la investiții viitoare. Totodată, se pot stabili și modalități eficiente de alocare a capitalului.
EBITDA: avantaje și dezavantaje
Folosirea indicatorului EBITDA este des întâlnită în activitatea analiștilor financiari și a managementului unei companii. Cu toate acestea, EBITDA are atât avantaje, cât și dezavantaje. Iată care sunt acestea.
Avantajele folosirii EBITDA
- Simplifică interpretarea performanței companiei. EBITDA este o măsură simplă și ușor de înțeles și de interpretat a profitabilității operaționale a unei companii.
- Oferă o imagine comparativă între companii. EBITDA poate fi utilizată pentru a compara performanța unei companii cu a altora.
- Ajută la evaluarea facilă a capacității de plată a unei companii. EBITDA poate fi utilizată pentru a evalua capacitatea de plată a unei companii, deoarece nu ia în considerare cheltuielile cu dobânzile.
- Contribuie la stabilirea prețului de piață al unei companii. EBITDA poate fi utilizată ca indicator de măsurare a valorii unei companii în cadrul proceselor de evaluare și tranzacționare.
Dezavantajele folosirii EBITDA
- Ignoră unele cheltuieli de capital. EBITDA nu ia în considerare investițiile în echipamente sau tehnologie, lucru care poate oferi o imagine distorsionată a performanței.
- Ignoră datoriile către stat. EBITDA nu ia în calcul cheltuielile aferente taxelor pe care o companie le are. Așadar, poate să nu reflecte situația reală cu privire la capacitatea de plată a companiei.
- EBITDA poate fi ușor de manipulat prin intermediul politicilor contabile specifice fiecărei companii. Acest lucru poate duce la confuzie și neînțelegere în ceea ce privește performanța financiară.
EBITDA formulă: metodă de calcul EBITDA din balanță
Formula de calcul standard a indicatorului EBITDA nu este dificilă, ci se bazează pe informațiile regăsite în balanța contabilă. Iată care este aceasta:
EBITDA formula = profit net + impozit pe profit + cheltuieli cu dobânda + amortizare
Dacă îți dorești să afli cât la sută reprezintă EBITDA din veniturile totale, atunci, pentru a stabili EBITDA formulă procent, poți să folosești următoarea formulă:
EBITDA procent = (EBITDA/ Venituri totale) x 100%
👉 Noi, echipa Filbo, înțelegem că uneori poate fi dificil ca antreprenor să menții un nivel ridicat al indicatorului EBITDA. Acest lucru poate fi o provocare în special atunci când ai doar câțiva ani de experiență ca antreprenor. De aceea, unul dintre scopurile noastre este să oferim antreprenorilor resurse financiare de încredere. Conform unui sondaj intern:
- 9 din 10 clienți declară că avem un proces rapid în ceea ce privește finanțarea;
- de asemenea, 9 din 10 clienți declară că avem cerințe normale în ceea ce privește solicitarea documentelor;
- în ceea ce privește recomandarea serviciilor Filbo, 9 din 10 clienți declară că ne-ar recomanda cunoscuților.
Marja EBITDA: interpretare EBITDA procent
Marja EBITDA poate să indice cât de mult, din totalul veniturilor companiei, rămâne disponibil pentru acoperirea cheltuielilor și pentru efectuarea de investiții. Astfel că, marja EBITDA poate fi interpretată în două feluri:
- Atunci când marja EBITDA este una mare, businessul generează un nivel mai mare de profit în raport cu veniturile sale totale. Acest lucru poate fi un semn pozitiv pentru investitori deoarece sugerează că businessul are o capacitate mare de a acoperi cheltuielile și de a genera profit. În general, această capacitate este dobândită prin generarea eficientă a fluxului de numerar.
- O marjă EBITDA mică poate indica o serie de probleme, cum ar fi cheltuielile operaționale mari vizavi de veniturile obținute. Totodată, marja EBITDA mai mică poate fi un semnal de alarmă pentru investitori. Aceasta arată necesitatea unor măsuri de reducere a cheltuielilor. De asemenea, EBITDA poate arăta și o necesitate de îmbunătățire a eficienței operaționale.
Nu există un nivel standard pentru o EBITDA mare sau mică, deoarece valoarea EBITDA poate să fie diferită în funcție de industrie.
De aceea, în cazul în care se folosește EBITDA formulă pentru compararea a două companii, este recomandat ca acestea să activeze în același domeniu. Motivul este unul simplu. Unele industrii, cum ar fi cele cu o structură de costuri mai mare sau cu cicluri mai lungi de producție, pot avea marje EBITDA mai mici decât altele. Prin urmare, este important să se facă doar comparații cu marjele EBITDA din aceeași industrie. În acest mod, se poate obține o imagine mai clară a performanței companiei.
Valori EBITDA: cum poți să le îmbunătățești
Dacă în urma analizei indicelui EBITDA ți-ai dat seama că businessul tău are nevoie de câteva soluții de îmbunătățire a performanței financiare, iată câteva idei care te pot ajuta să îmbunătățești anumite valori EBITDA:
- Crește veniturile. O modalitate de a îmbunătăți EBITDA este să crești veniturile companiei. Poți face asta prin mărirea volumului de vânzări, cu ajutorul unei strategii de marketing, ajustarea prețurilor sau prin introducerea de noi produse sau servicii în portofoliu.👉 Descoperă cum poți să obții clienți noi pentru afacerea ta, care să contribuie la creșterea veniturilor.
- Redu costurile prin îmbunătățirea eficienței operaționale, identificarea și eliminarea cheltuielilor inutile. De asemenea, poți să și negociezi cu furnizorii, pentru a obține prețuri mai bune la materiile prime.
- Îmbunătățește managementul cashflow-ului prin implementarea unui sistem care să asigure încasarea la timp a facturilor emise. Acesta poate contribui la creșterea lichidității.
👉 Dacă ai nevoie de o sursă de finanțare pentru a-ți susține cheltuielile curente sau pentru a investi în utilaje și tehnologii moderne, poți să apelezi la un credit IFN super rapid pentru IMM-uri. Iată ce avantaje îți poate aduce un credit de la Filbo, dacă firma ta are cel puțin 12 luni de activitate:
- poți accesa 100% online un credit de până la 100.000 de lei, până la 24 de luni pentru capital de lucru și 48 de luni pentru investiții;
- dacă ai nevoie de un împrumut mai mare, poți obține până la 235.000 de lei. Acest credit se poate obține pe o perioadă maximă de 48 de luni, cu sprijin din partea unui consultant;
- dobândă variabilă, în funcție de valoarea indicelui ROBOR la 6 luni;
- poți să amâni plata timp de 30 de zile, o singură dată pe perioada contractului. Acest lucru este posibil dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.
Exemplu de calcul al EBITDA. Interpretare EBITDA
De exemplu, să presupunem că o companie care activează de 2 ani în domeniul transporturilor are următoarele date financiare:
- Venituri din vânzări servicii: 500.000 lei
- Cheltuieli de exploatare: 300.000 lei
- Cheltuieli cu dobânda: 10.000 lei
- Amortizare: 50.000 lei
Profitul brut pe care îl obține compania: 500.000 lei – 300.000 lei – 10.000 lei – 50.000 lei = 140.000 lei
Pentru că în calculul EBITDA formulă avem nevoie de profitul net, din profit brut trebuie să scădem și impozitul care în 2023 este de 1%. Așadar:
Profit net = 140.000 lei – (140.000 lei *1%) = 138.600 lei
EBITDA = 138.600 + 1.400 lei + 10.000 lei + 50.000 lei = 200.000 lei
EBITDA procent = 200.000 lei/ 500.000 lei x100% = 40%
În urma rezultatelor obținute, valoarea EBITDA formulă indică o profitabilitate foarte bună pentru compania din acest studiu de caz, întrucât reprezintă aproape jumătate din totalul veniturilor companiei. Acest lucru indică faptul că businessul are o capacitate foarte bună de a-și plăti datoriile pe termen mediu și lung. Mai mult decât atât, valoare EBITDA indică și faptul că organizația este capabilă de a investi în utilaje și tehnologie pentru dezvoltare.
👉 Menține un nivel ridicat al indicatorului EBITDA prin implementarea de soluții care să contribuie la profitabilitatea businessului tău. Dacă ești client Filbo, poți să beneficiezi gratuit de servicii non-financiare prin intermediul colaboratorilor noștri. De exemplu, ai acces la o platformă care îți permite să emiți facturi fiscale rapid. Acest lucru îți permite să te asiguri că le încasezi la timp, pentru a evita problemele de lichiditate.
Indicatori derivați din EBITDA
EBIT (Earnings Before Interests & Taxes) este profitul obținut de companie din operațiunile sale de bază, înainte de plata impozitelor și a dobânzilor. Acesta se calculează după următoarea formulă:
EBIT = profit net + cheltuiala cu impozitulEBITDAR este acronimul de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, Amortization & Restructuring/ Rent. Acesta este un alt indicator de evaluare a performanței companiei. Cu alte cuvinte, EBITDAR reprezinta profitul operațional ajustat.
EBITDAR se calculează prin adăugarea cheltuielilor de chirie sau restructurare la valoarea indicelui EBITDA. Formula de calcul pentru EBITDAR este următoarea:EBITDAR = profit net + cheltuieli cu dobânda + cheltuieli cu impozitul + cheltuieli cu amortizarea și deprecierea + cheltuieli aferente chiriei + costuri de restructurare
NFD/EBITDA: care este diferența între acești indicatori
NFD și EBITDA sunt doi indicatori care reflectă diferite aspecte ale performanței financiare ale unei companii.
În general, NFD se concentrează pe gradul de îndatorare al unei companii și pe riscurile financiare asociate. EBITDA formulă se concentrează pe capacitatea firmei de a-și achita cheltuielile și de a genera profit.
În concluzie, EBITDA este unul dintre cei mai importanți indicatori financiari utilizați în lumea afacerilor. De aceea, este bine să îl urmărești încă din primelele luni de activitate ale afacerii tale. Pe baza acestuia, poți să iei decizii corecte cu privire la activitatea companiei tale și la modul în care gestionezi veniturile. Astfel te poți bucura de satisfacția unei afaceri profitabile pe termen lung.
Sursa foto: shutterstock.com