Ai nevoie de finanțare în agricultură? Poți obține până la 240,000 RON cu dobândă FIXĂ și ZERO comisioane de rambursare anticipată. Vezi oferta!

Cum alegi contabilul potrivit pentru afacerea ta: ce face un contabil bun și ce importanță are pentru un business

În spatele oricărui business de succes, pe lângă antreprenor, se află angajați sau colaboratori externi care contribuie la îndeplinirea tuturor obiectivelor. Un contabil, pe lângă partea de consultanță, are și o responsabilitate fiscală, deoarece el reprezintă puntea de legătură între business și autoritățile fiscale.

Conform unui studiu efectuat de onpay.com, 39% dintre antreprenori solicită, cel puțin o dată pe lună, consultanță din partea contabililor cu care colaborează. Descoperă în continuare cum alegi un contabil bun pentru afacerea ta.

Importanța pe care o are un contabil bun pentru afacerea ta

Un contabil bun oferă servicii de contabilitate de gestiune și contabilitate analitică. În același timp, îți acordă consultanță cu privire la unele situații în care nu ești sigur despre cum ar trebui procedat.

De exemplu, dacă administrezi un business care comercializează hanorace personalizate, poate în perioada sărbătorilor dorești să oferi reduceri clienților. Într-o astfel de situație, ai putea să te consulți cu un contabil bun care să realizeze o analiză estimativă cu privire la încasările care vor urma. Important este să te asiguri că reducerea de preț este rentabilă.

Iată care este importanța unui contabil bun și ce poate face el, mai exact, pentru afacerea ta:

 

1.    Realizează contabilitatea firmei într-un mod corect, în strânsă legătură cu legislația în vigoare

Un exemplu concret este repartizarea corectă a cheltuielilor companiei. Indiferent de domeniul de activitate, orice business are diverse costuri care pot fi încadrate, conform legii, ca fiind cheltuieli deductibile, nedeductibile sau cu deductibilitate limitată. Astfel, este important ca un contabil să cunoască întocmai modul de repartizare a acestora pentru un calcul corect al impozitului.

👉 Dacă în urma unor controale ANAF se constată că, de exemplu, cheltuielile nedeductibile au fost înregistrate în contabilitate ca fiind deductibile, businessul riscă plata unor amenzi și penalizări. Descoperă ce cheltuieli poți deduce pe firmă.

 

2.    Te informează la timp cu privire la modificările legislative

Modificările legislative pot afecta activitatea afacerii tale, dacă nu sunt implementate la timp. De exemplu, o astfel de modificare ce afectează majoritatea afacerilor este majorarea impozitului pe dividende în 2023, de la 5% la 8%.

Un contabil bun te informează de această modificare și îți explică ce impact are asupra afacerii tale. Astfel, vei putea să iei decizii din timp, dacă este cazul, în ceea ce privește procentul de dividende alocat acționarilor în viitor.

 

3.    Furnizează rapoarte financiare corecte și transparente

Astfel de rapoarte îți permit să iei decizii profitabile pentru companie, bazate pe situația reală a business-ului tău.

De exemplu, atunci când îți dorești să faci o investiție, este bine să analizezi situația financiară actuală a afacerii tale, pentru a vedea dacă îți permiți sau nu. Într-o astfel de situație, un contabil bun poate să îți pună la dispoziție rapoarte concrete care să cuprindă:

 • volumul de vânzări de la începutul anului;
 • cheltuielile pe care le-ai avut;
 • o estimare a vânzărilor și cheltuielilor viitoare, pe care va trebui să le achiți.

 

Dacă în urma acestor analize realizezi că deții suficient capital pentru realizarea investiției, astfel încât să nu pui în pericol activitatea firmei, atunci poți să începi procesul de achiziție pentru dezvoltarea afacerii.

Dacă, însă, în urma analizelor reiese că nu deții suficient capital pentru realizarea investiției dorite, poți oricând să apelezi la un împrumut.

👉 Iată principalele 6 avantaje de care beneficiezi atunci când firma ta are cel puțin 6 luni de activitate și apelezi la un credit pentru capital de lucru și investiții de la Filbo:

 1. Poți obține până la 115.000 RON pe o perioadă de maximum 36 de luni.
 2. Aplici 100% online, rapid;
 3. Știi de la început cât trebuie să rambursezi lunar. Astfel, te asigurăm că nu te vei confrunta cu surprize neplăcute.
 4. Poți amâna oricând plata ratei pentru 30 de zile, cu zero penalizări.
 5. Ai acces gratuit la servicii non-financiare prin intermediul partenerilor noștri.

 

👉 Clienții Filbo au acces la o serie de resurse, gratuit, pentru dezvoltarea afacerii lor. Descoperă mai multe detalii despre serviciile non-financiare de care poți beneficia gratuit!

Împrumutul obținut îl poți folosi în mai multe scopuri pentru dezvoltarea afacerii tale, cum ar fi:

 • să achiziționezi mașini și utilaje care să contribuie la automatizarea procesului de producție:
 • să investești în tehnologii moderne și sustenabile, precum panourile fotovoltaice;
 • să deschizi mai multe spații de lucru pentru a crește notorietatea și profitul afacerii tale.

Indiferent de activitatea de dezvoltare pe care ai nevoie să o finanțezi, Filbo îți este alături.

 

3 criterii de care să ții cont atunci când alegi un contabil

consultanta-contabila-1000x800_678129307

Iată care sunt criteriile de care să ții cont atunci când alegi contabilul pentru afacerea ta:

 

1.    Referințe bune și integritate profesională

Fie că apelezi la o firmă de contabilitate, fie alegi un contabil care lucrează independent, este important să dea dovadă de integritate profesională și să aibă referințe bune. Pentru a face o alegere potrivită, identifică 2-3 opțiuni care crezi că ar fi potrivite pentru tine și documentează-te cu privire la activitatea lor și relațiile profesionale cu alte firme.

În final, alege contabilul sau compania despre care deții suficient de multe informații încât să te asiguri că faci o alegere bună.

 

2.    Expertiză contabilă în domeniul tău de activitate

Expertiza contabilă în domeniul tău de activitate este, de asemenea, un criteriu de luat în considerare atunci când alegi contabilul pentru afacerea ta. Acesta trebuie să fie mereu la curent cu toate legile și modificările de legislație care apar pe parcursul colaborării și trebuie să știe să le aplice corespunzător.

De exemplu, dacă ai un business în domeniul agricol, o lege importantă care trebuie urmărită și respectată este Legea 36/1991 privind societățile agricole.

Pentru că succesul unui business în domeniul agriculturii de sezon este influențat într-o mare măsură de performanța utilajelor agricole, este bine să te asiguri, încă din primii ani de activitate, că investești în utilaje și obiecte agricole specifice.

Poți avea nevoie să închiriezi o pompă submersibilă pentru irigații, un motocultor sau o motosapă care să-ți faciliteze prelucrarea terenului și plantarea semințelor sau poate ai nevoie să acoperi costurile generate de forța de muncă sezonieră.

👉 În cazul în care capitalul actual nu îți permite să faci astfel de investiții, dar ești pregătit să îți duci afacerea la următorul nivel, poți apela oricând la un credit pentru agricultură de la Filbo. Dacă ești fermier și administrezi culturi de cereale pe o suprafață de cel puțin 10 ha, poți obține până la 240.000 de lei cu ajutorul unui singur document: adeverință APIA. 

 

3.    Preț

Prețul pentru serviciile de contabilitate trebuie luat și el în considerare atunci când faci o alegere. Așa că, ideal ar fi să optezi pentru un preț decent și, în același timp, pentru servicii de calitate.

Pentru a identifica prețul pe care ți-l permiți, fă o estimare a veniturilor și a cheltuielilor pe care urmează să le înregistrezi în următorul an, cel puțin, și identifică oferta care se potrivește nevoilor și bugetului tău.

 

Ce face un contabil bun ca să te ajute chiar și în situațiile cele mai dificile

Un contabil bun trebuie să te sprijine în situațiile dificile și să îți ofere informații și soluții necesare pentru a remedia unele aspecte sau pentru a îmbunătăți funcționarea per ansamblu.

De exemplu, începând din 2023 se majorează impozitul pe dividende la 8%. În această situație, contabilul ți-ar putea sugera o modalitate avantajoasă pentru tine de a plăti dividendele. Având în vedere că această majorare se aplică începând cu dividendele distribuite de la 1 ianuarie 2023, un contabil bun ți-ar putea propune soluția avantajoasă de a distribui dividendele în luna decembrie 2022, dacă situația firmei o permite, pentru a beneficia încă de impozitul de 5%.

Așa cum un contabil te susține pentru a lua cele mai bune decizii pentru afacerea ta, Filbo îți acordă sprijin financiar pentru a trece peste obstacolele generate de resursele financiare proprii limitate ale unui business. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii de care te bucuri când alegi un parteneriat cu Filbo:

 • obții o finanțare corectă, modernă și avantajoasă, deoarece Filbo reinventează, într-o cheie nouă și onestă, toate aspectele sub-optime, ilogice sau incorecte ale finanțărilor tradiționale;
 • beneficiezi de un cost prietenos, fără surprize sau steluțe;
 • te bucuri de o procedură simplă de obținere a creditului și o analiză super rapidă a cererii.

👉 Conform unui sondaj extern realizat în luna octombrie, 9 din 10 clienți ne-ar recomanda cunoscuților, având în vedere procesul, costurile și rapiditatea obținerii creditului. Descoperă povestea Filbo și află ce ne recomandă!

Realizarea rapoartelor contabile într-un mod corect și transparent, consultanța în situațiile dificile și expertiza în domeniul tău de activitate sunt câteva dintre cerințele pe care ar trebui să le ai de la un contabil bun. Urmează sfaturile noastre și fă cea mai bună alegere pentru afacerea ta!

 

Sursă foto: Shutterstock