Pe lângă ideile bune de business și munca depusă pentru transformarea lor în realitate, și reputația firmei și cea pe care reușești să ți-o construiești ca antreprenor sunt importante pentru succesul afacerii tale. Acest lucru este confirmat și de 87% dintre antreprenorii care au luat parte la un studiu realizat de Deloitte pe acest subiect. Conform rezultatelor studiului, riscul de afaceri generat de reputație este mai important decât orice risc operațional cu care s-ar confrunta.
Totuși, atunci când faci unele alegeri nepotrivite, atât reputația afacerii tale, cât și a ta pot avea de suferit. Acest lucru se observă și în cazierul fiscal. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre cazierul fiscal, inclusiv cum poți să ștergi faptele înscrise.
- Cazierul fiscal – dovada disciplinei în calitate de contribuabil
- Când ai nevoie de cazier și cine îl poate solicita
- Cum poți să verifici cazierul fiscal online: de unde se scoate cazierul
- Care sunt informațiile cuprinse în cazierul fiscal
- Ștergerea faptelor din cazierul fiscal: cum și când se face
Cazierul fiscal – dovada disciplinei în calitate de contribuabil
În calitate de antreprenor, cel mai probabil știi deja că succesul unei afaceri nu depinde doar de ideile inovatoare și de munca asiduă, ci și de respectarea unor prevederi legale în ceea ce privește disciplina fiscală, contabilă și financiară. Statul cunoaște acest lucru, motiv pentru care se folosește de cazierul fiscal ca să monitorizeze felul în care contribuabilii (atât persoanele juridice, cât și cele fizice) respectă aceste prevederi.
👉 Dacă deții o firmă și ești client Filbo, poți să respecți mai ușor toate prevederile fiscale, contabile și financiare ale afacerii tale. Beneficiezi gratuit de servicii non-financiare, printre care și oportunități fiscale prin intermediul echipei de experți contabili.
Cadrul legal care descrie obligativitatea cazierului fiscal în anumite situații este reglementat prin OG 39/2015 cu modificările și completările ulterioare, iar faptele pentru care se înscriu informații în cazierul fiscal sunt prevăzute în anexa H.G 1000/2015 cu modificările și completările ulterioare.
Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată un cazier fiscal, acesta este un document digital sau fizic, pe hârtie, care conține, de obicei, o pagină.
De asemenea, pentru că sunt deseori confundate, este important să facem diferența între cazierul fiscal și certificatul fiscal. În timp ce în cazierul fiscal sunt înscrise abaterile din domeniul fiscalității, certificatul fiscal dovedește conduita de bun-platnic (sau rău-platnic) a unui contribuabil.
Când ai nevoie de cazier și cine îl poate solicita
Cazierul fiscal este documentul de care ai nevoie chiar de la începutul vieții tale de antreprenor. Mai exact, ai nevoie de cazier atunci când vrei să fii asociat, acționar sau administrator într-o societate sau când vrei să-ți deschizi un PFA. Și, ca să poți solicita cazierul fiscal, trebuie să te încadrezi într-una dintre următoarele categorii de contribuabili:
- persoanele fizice cu cetățenie română, care au sau nu domiciliul în țară;
- persoane fizice cu cetățenie străină care stau în România;
- persoane juridice din România sau din afară;
- asociațiile fără personalitate juridică din România sau din afară.
Cât este valabil cazierul? Potrivit legislației în vigoare, cazierul fiscal este valabil 30 de zile de la data eliberării și poate fi folosit în această perioadă de timp doar pentru scopul pentru care a fost emis.
👉 Dacă deja ți-ai deschis un business, pe lângă respectarea reglementărilor în vigoare, o altă prioritate pentru tine cu siguranță este și dezvoltarea afacerii tale. Atunci când ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să accesezi ușor capitalul necesar, fie că vorbim despre achiziția unor echipamente moderne, fie că ai nevoie de deschiderea unor noi puncte de lucru. Mai exact, poți să aplici 100% online pentru credit IFN pentru capital de lucru cu garanții materiale în valoare de cel mult 1.000.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Aprobarea creditelor de până în 100.000 RON are loc tot online, în timp ce pentru sume mai mari beneficiezi și de ajutorul unui consultant.
Cum poți să verifici cazierul fiscal online: de unde se scoate cazierul
Ca să poți desfășura activitățile de mai sus, este important să nu ai fapte înscrise în cazierul fiscal. În caz contrar, nu vei putea să-ți deschizi o firmă sau un PFA până la ștergerea faptelor din cazier.
Ca să afli dacă ai fapte înscrise în acest document, poți să verifici cazierul fiscal online. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont SPV și să accesezi secțiunea „Solicitări/Eliberare documente”. În câteva minute, cazierul tău fiscal va fi disponibil în secțiunea „Mesaje”.
👉 Iată cum poți să-ți deschizi un cont SPV ANAF.
Ce acte sunt necesare pentru cazier
Dacă alegi să te prezinți fizic la organul competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, atunci iată ce acte sunt necesare pentru scoaterea cazierului fiscal ca persoană juridică:
- cerere eliberare cazier (formularul 502);
- act de identitate (titular sau reprezentant legal);
- document care atestă calitatea de reprezentant legal.
În cât timp se eliberează cazierul? Indiferent că alegi să soliciți fizic cazierul fiscal sau alegi opțiunea de a scoate cazierul online, acesta se eliberează în aceeași zi, de obicei în doar câteva minute.
👉 Dacă nu ai nicio faptă înscrisă în cazierul fiscal, atunci noi, cei din echipa Filbo, îți putem fi alături în procesul de dezvoltare al businessului tău. În cei aproape 30 de ani de activitate am sprijinit financiar peste 10.000 de antreprenori ambițioși ca tine.
Care sunt informațiile cuprinse în cazierul fiscal
Așa cum poți deduce și din prima parte a articolului, în cazierul fiscal sunt precizate faptele sancționate contravențional sau penal, săvârșite atât de persoanele fizice, cât și juridice, dar și de entitățile fără personalitate juridică.
Pe lângă aceste fapte, în cazierul fiscal se regăsesc și alte informații referitoare la răspunderea solidară sau la inactivitatea fiscală. Iată care sunt acestea:
- Atragerea răspunderii solidare cu debitorul – aceasta se referă la situația în care tu, ca administrator al afacerii, ești considerat responsabil pentru datoriile fiscale ale companiei tale.
- Atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în insolvență – aceasta se aplică atunci când ești considerat responsabil pentru obligațiile patrimoniale ale companiei care a intrat în insolvență.
👉 Evită insolvența prin urmărirea a doi indicatori-cheie ai afacerii tale: lichiditatea si solvabilitatea. Descoperă toate detaliile despre acești indicatori.
- Inactivitatea fiscală (declarată potrivit legii) – cu excepția inactivității fiscale declarate ca urmare a înscrierii inactivității temporare la Registrul Comerțului.
Ca să eviți înscrierea unor fapte de acest gen în cazierul fiscal, este important să te asiguri că îți plătești la timp taxele și că nu ajungi să ai datorii fiscale față de furnizori, pe care să nu le poți acoperi și care să ducă într-un final la insolvență. De aceea, este important să analizezi lunar fluxul de numerar pentru a te asigura că dispui de suficientă lichiditate pentru a-ți desfășura activitatea fără probleme.
👉 Totuși, este bine să ai la îndemână și o sursă de finanțare pe care să o folosești pentru plata facturilor urgente, a taxelor sau în alte scopuri necesare dezvoltării afacerii tale. Pentru asta, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și ai nevoie de capital suplimentar pentru businessul tău, poți să soliciți un credit pentru capital de lucru și investiții de la o instituție financiară nebancară (IFN).
Poți obține până la 235.000 RON cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni. Perioada de rambursare este flexibilă, în funcție de scopul banilor: poți rambursa creditul într-o perioadă de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
Împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, iar documentația este una minoră. Sumele de până în 35.000 RON le poți obține doar cu ajutorul extrasului de cont, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare ai nevoie și de ultima balanță disponibilă. Pentru împrumuturi mai mari de 100.000 RON, aplici tot online, dar beneficiezi și de ajutorul unui consultant.
În cazul în care pe parcursul creditului te confrunți cu o situație neprevăzută, poți să amâni plata pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată anterior.
Ștergerea faptelor din cazierul fiscal: cum și când se face
Cum se șterg faptele din cazierul fiscal? Este o întrebare pe care și-o adresează orice antreprenor preocupat de imaginea și credibilitatea afacerii sale.
Indiferent că ești doar curios să afli asta sau te-ai confruntat la un moment dat cu o situație nefericită care a dus la înscrierea unor fapte în cazierul fiscal, este important să cunoști câteva situații în care faptele săvârșite pot fi șterse din cazierul fiscal. Iată câteva exemple de momente când se șterg faptele din cazierul fiscal:
- atunci când faptele săvârșite nu mai sunt sancționate de lege;
- atunci când faptele sunt sancționate ca infracțiuni și nu ai mai săvârșit alte fapte de această natură într-o perioadă de 5 ani de la data executării pedepsei;
- atunci când a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
- la data stingerii sumelor datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, dar nu mai devreme de 1 an de la data comunicării deciziei organului fiscal competent rămasă definitivă;
- la data reactivării contribuabilului în cazul în care acesta a fost declarat inactiv.
În concluzie, fiecare decizie pe care o iei poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării afacerii tale, dar și asupra reputației tale. De aceea, este important să fii disciplinat și să respecți reglementările în vigoare pentru a deveni un antreprenor de succes.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock