Evoluția tehnologiei își pune amprenta și în gestionarea aspectelor fiscale ale afacerilor, motiv pentru care comunicarea digitală între contribuabili și instituțiile publice devine din ce în ce mai accesibilă. Un instrument digital important în acest context este SPV. Conform unui sondaj efectuat de ANAF, 95,78% dintre contribuabili au utilizat SPV în 2021, iar gradul de satisfacție este unul ridicat: aproximativ 57,2% dintre respondenți au declarat că sunt mulțumiți/foarte mulțumiți de portalul ANAF/SPV.
Dacă ești antreprenor și încă nu ai un cont în SPV, ai ajuns unde trebuie. Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre SPV ANAF: ce este, cu ce te ajută și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a-ți deschide cont.
- Ce este SPV și cine se poate înregistra
- Ce operațiuni se pot desfășura în SPV
- Ce documente se pot transmite și primi în SPV
- Deschidere cont SPV ANAF: ghid complet
Ce este SPV și cine se poate înregistra
SPV ANAF (Spațiul Privat Virtual) este o platformă online gratuită, pusă la dispoziție de către ANAF contribuabililor, cu scopul de a efectua o transmitere electronică eficientă a informațiilor legate de situația lor fiscală. Mai exact, aceasta reprezintă un canal de comunicare online între ANAF și contribuabili.
SPV poate fi accesat la adresa: www.anaf.ro
Cine se poate înregistra în SPV
Categoriile de contribuabili care se pot înregistra în SPV sunt următoarele:
- persoanele juridice;
- persoanele fizice care desfășoară activități independente ca PFA, II, IF sau care obțin alte venituri din diverse surse, precum chiriile, pe care trebuie să le declare la ANAF;
- alte entități fără personalitate juridică: asociațiile, fundațiile, ONG-urile și cluburile sportive.
👉Dacă ai un PFA și îți administrezi singur contabilitatea, uneori, acest proces poate fi provocator. Descoperă acest ghid de contabilitate care te învață tot ce trebuie să știi ca să te descurci singur.
Bine de știut: în lipsa administratorului, utilizarea SPV prin împuternicit sau prin reprezentantul desemnat este posibilă dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:
- procura SPV (împuternicirea) sau mandatul de reprezentare este generală/general pentru toate operațiunile din SPV;
- împuternicirea sau mandatul de reprezentare conține acordul cu privire la accesul la informațiile referitoare la istoricul acțiunilor anterioare din SPV al persoanei/firmei reprezentate;
- sunt acceptați termenii și condițiile de utilizare a SPV.
👉Află mai multe despre împuternicirea pe firmă: ce este și cum se completează.
Ce operațiuni se pot desfășura în SPV
Pentru antreprenori, SPV permite efectuarea mai multor operațiuni, iar cele mai importante sunt:
- gestionarea declarațiilor fiscale online: SPV permite antreprenorilor să depună declarații fiscale online, precum Declarația Unică SPV, facilitând procesul și reducând timpul necesar asociat cu depunerea fizică a documentelor.
- verificarea istoricului în ceea ce privește obligațiile fiscale achitate/de plată, statusul fiscal etc.;
- verificare cont de Trezorerie online;
- transmiterea facturilor electronice către clienți.
👉 Pentru a economisi timp în emiterea facturilor și transmiterea acestora în SPV, apelează la un software care să îți permită să automatizezi acest proces. Dacă ești client Filbo, îți oferim acces gratuit la servicii non-financiare prin intermediul colaboratorilor noștri, printre care și parteneri IT care te pot ajuta cu software-ul de care ai nevoie.
Pentru antreprenori, desfășurarea acestor operațiuni online, prin intermediul SPV, aduce multiple avantaje, precum:
- reducerea timpului și a efortului necesare pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale;
- accesarea rapidă a informațiilor despre situația fiscală;
- reducerea riscului de erori umane, datorită ghidurilor și asistenței online, oferite de ANAF, pentru completarea online a declarațiilor fiscale;
- comunicarea eficientă și transparentă cu ANAF, care poate reduce numărul de controale fizice la sediul firmei.
Conform sondajului menționat la începutul articolului, contribuabilii susțin că au economisit, în medie, 35 de ore pe an, prin folosirea SPV, în loc să meargă fizic la ghișeu. În cazul antreprenorilor, acesta este un beneficiu major, întrucât, în acest timp, își pot îndrepta atenția către alte aspecte importante ale afacerii, cum ar fi: dezvoltarea portofoliului de produse/servicii, intrarea pe noi piețe sau implementarea unor idei de automatizare.
👉 Deși timpul este o resursă importantă pentru dezvoltare, pe lângă el, mai ai nevoie de încă o resursă importantă, și anume cea financiară. Și, dacă nu ai capital propriu suficient pentru a-ți pune în aplicare ideile, dar ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la un credit pentru capital de lucru și investiții cu garanții materiale de la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN). Indiferent de investițiile pe care dorești să le faci, poți obține până la 1.000.000 RON pe o perioadă de 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Iată câteva lucruri bine de știut despre acest credit:
- poți obține până la 100.000 RON, printr-un proces 100% online;
- pentru împrumuturile care depășesc 100.000 RON, poți aplica tot online și vei avea parte de sprijin din partea unui consultant;
- pentru creditele de cel mult 35.000 RON, ai nevoie doar de extrasul de cont, în timp ce, pentru creditele mai mari, este necesară și ultima balanță disponibilă;
- dobânda este una variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni;
- în cazul în care nu poți să plătești rata din cauza unui eveniment neprevăzut, ai posibilitatea de a amâna plata cu 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă, până atunci, ai un comportament bun de plată.
Ce documente se pot transmite și primi în SPV
Vorbind de comunicarea transparentă cu ANAF, trebuie să știi că, în ceea ce privește persoanele juridice, există mai multe categorii de documente care pot fi comunicate prin SPV. Iată care sunt acestea:
- Documente emise automat:
- decizii de impunere din oficiu;
- decizii referitoare la obligațiile de plată;
- acte de executare, cum ar fi: somația, titlul executoriu etc.;
- alte documente administrative fiscale sau acte emise de organele fiscale în executarea legii, cum ar fi: invitația, notificarea, înștiințarea etc.
- Documente emise la cerere:
- certificatul de atestare fiscală online;
- certificatul de cazier fiscal;
- răspunsuri la sesizări, petiții, reclamații, cereri de audiență;
- istoricul acțiunilor și Registrul documentelor electronice comunicate prin SPV;
- certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale;
- acte administrative fiscale sau acte emise de organele fiscale în executarea legii, la cererea persoanei juridice, stabilite de Ministerul Finanțelor.
👉Știm cât de important este pentru tine să ai la îndemână toate resursele de care ai nevoie. De aceea, pe lângă informațiile utile pe care le găsești pe blogul nostru, noi, echipa Filbo, îți oferim diverse soluții financiare pentru afacerea ta. Află mai multe despre noi.
Deschidere cont SPV ANAF: ghid complet
În cazul în care deții un business sau obții venituri care trebuie declarate, ai nevoie de un cont SPV ANAF. Iată, pas cu pas, cum îl poți deschide:
- accesezi portalul ANAF menționat la începutul articolului;
- mergi la secțiunea „Înregistrare în SPV”. Aici, poți alege între înregistrare utilizator persoană juridică cu certificat digital sau prin intermediul unui cod de utilizator și al unei parole. Având în vedere că, începând cu acest an, toate facturile trebuie transmise în SPV, recomandarea este să îți creezi cont cu ajutorul unui certificat digital.
- după ce alegi opțiunea dorită, apare un formular în care trebuie completate diverse date, precum CUI-ul firmei, adresa de e-mail, nr. telefon. De asemenea, va mai fi nevoie să încarci documentul de confirmare a certificatului digital și alte documente justificative ale firmei.
- după ce ai încărcat toate datele și documentele necesare, va apărea o pagină de confirmare e-mail, în care va trebui să completezi codul primit pe adresa de e-mail.
- în ultima etapă, după înregistrarea cererii, vei primi 2 e-mail-uri: unul de aprobare a cererii și încă unul de activare a contului în SPV.
Bine de știut: pentru a deschide un cont în SPV cu ajutorul certificatului digital, trebuie să deții un certificat valid, emis de un furnizor autorizat. Acesta costă în jur de 30-50 de euro, în funcție de furnizorul pentru care optezi și de perioada de timp pe care o alegi ca acesta să fie activ.
Indiferent că vorbim despre înregistrare PFA la ANAF, de înregistrarea unui SRL sau de a unei alte forme juridice, informațiile din acest articol îți pot fi de folos pentru a avea acces la spațiul virtual ANAF. Așa cum am menționat și pe parcursul acestui articol, accesul în SPV te poate ajuta să comunici eficient cu ANAF și să economisești timp, prin accesarea rapidă a informațiilor de care ai nevoie.
sursă foto: Shutterstock, Shutterstock