Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Lichiditatea și solvabilitatea afacerii: 2 indicatori financiari pe care trebuie să îi urmărești

Verificat de: Robert Maftei

Lichiditatea și solvabilitatea sunt doi indicatori ai situației financiare în care se află compania ta. Conform unui studiu efectuat de cbinsights.com, 38% dintre afaceri au intrat în insolvență din cauza indisponibilităților de plată. De aceea, este recomandat ca acești indicatori să se calculeze încă din primele luni de activitate și să fie urmăriți constant pentru a evita apariția unor riscuri financiare, precum imposibilitatea de plată sau de susținere a activității.

Descoperă în continuare care este diferența dintre lichiditate și solvabilitate și cum influențează dezvoltarea afacerii tale.

  • Ce este solvabilitatea și cu ce se diferențiază de lichiditate
  • Cashflow, solvabilitate și lichiditate. Ce legătură există între ele?
  • Ce înseamnă lichiditate în contabilitate. Indicatori lichiditate
  • Ce înseamnă solvabilitate în contabilitate. Indicatori de solvabilitate 

Ce este solvabilitatea și cu ce se diferențiază de lichiditate

Lichiditatea și solvabilitatea sunt două concepte distincte în domeniul financiar, însă ambele se referă la abilitatea unei companii a-și onora obligațiile financiare. Ambele se calculează în baza unor indicatori de lichiditate și solvabilitate.

Concret, lichiditatea se referă la capacitatea unei companii de a-și îndeplini obligațiile financiare imediate, adică de a-și plăti datoriile într-un interval scurt de timp, de obicei în decurs de un an. În acest context, pentru a fi considerată lichidă, o companie trebuie să aibă suficiente active lichide (cum ar fi numerarul, conturile curente și alte active care pot fi convertite rapid în numerar) pentru a-și plăti datoriile imediate.

Pe de altă parte, solvabilitatea se referă la capacitatea unei companii de a-și îndeplini obligațiile financiare pe termen lung, adică de a-și plăti datoriile la scadență. Pentru a fi considerată solventă, o companie trebuie să aibă suficiente active pentru a-și acoperi datoriile și pentru a-și continua afacerile. Aceste active pot fi lichide (bani în numerar, conturi bancare sau titluri de valoare) sau imobilizate (proprietăți sau echipamente).

 

👉 Cunoașterea nivelului de solvabilitate și lichiditate îți este utilă chiar și atunci când ai un PFA. Descoperă 5 strategii eficiente prin care să crești vânzările PFA-ului tău, astfel încât să nu trebuiască să îți faci griji cu privire la un nivel scăzut de solvabilitate sau lichiditate.

 

Așadar, lichiditatea este o măsură a capacității imediate de plată, în timp ce solvabilitatea este o măsură a capacității de plată pe termen lung. Astfel, o companie poate fi lichidă, dar să nu fie solventă, dacă nu are suficiente active pentru a-și acoperi datoriile pe termen lung.

 

Cashflow, solvabilitate și lichiditate. Ce legătură există între ele?

Cashflow-ul este o formă de analiză financiară care se concentrează pe fluxurile de numerar într-o companie. Acesta permite evaluarea stabilității financiare și a capacității de a face plăți și se calculează ca diferența dintre veniturile și cheltuielile unei companii într-o anumită perioadă de timp. Cu ajutorul unei analize eficiente a cashflow-ului pot fi anticipate riscurile legate de lipsa lichidităților, care pot atrage după sine probleme de solvabilitate.

 

👉 Managementul cashflow-ului este un proces decisiv pentru dezvoltarea afacerii tale. Descoperă câteva informații utile despre strategiile de administrare a fluxului de numerar.

 

De exemplu, să presupunem că există câteva cheltuieli fixe pe care businessul tău le are în fiecare lună: plata salariilor, plata chiriei pentru spațiul administrativ și cel de producție și alte cheltuieli administrative. Într-un raport de cashflow, poți să ții cont de acestea și să te raportezi la veniturile obținute într-o perioadă de timp. Dacă veniturile totale sunt mai mici, atunci poți anticipa o problemă de lichiditate și poți să iei măsuri din timp pentru a o preveni. Una dintre soluțiile eficiente la care poți apela într-o astfel de situație este un credit IFN, deoarece îți permite să obții, într-un timp scurt, suma de bani necesară pentru îndeplinirea obligațiilor financiare.

 

👉 Este important ca firma ta să aibă cel puțin 12 luni de activitate. În acest caz, iată ce avantaje îți poate aduce un credit pentru capital de lucru și investiții de la Filbo:

 

  • poți obține până la 235.000 de lei pe o perioadă maximă de 36 de luni, cu sprijin din partea unui consultant;
  • dacă ai nevoie de un împrumut mai mic, poți accesa de unul singur până la 60.000 de lei, 100% online;
  • dobândă variabilă, în funcție de valoarea indicelui ROBOR la 6 luni;
  • poți să amâni plata timp de 30 de zile, o singură dată pe perioada contractului, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.

 

Ce înseamnă lichiditate în contabilitate. Indicatori lichiditate

calcul lichiditate afacere

În contabilitate, lichiditatea măsoară ușurința și rapiditatea cu care o companie își poate îndeplinii obligațiile financiare pe termen scurt. Există trei indicatori importanți de lichiditate care se pot calcula cu ajutorul unor formule simple:

 

Lichiditatea generală

Aceasta arată capacitatea firmei de a-și acoperi toate datoriile pe termen scurt (salarii, rate la credit, chirii, taxe, impozite) prin valorificarea tuturor activelor curente (stocuri, creanțe și disponibilități bănești).

 

Formula de calcul pentru lichiditatea generală:

Lichiditate generală = Active curente/ Datorii curente

 

Lichiditatea imediată

Aceasta reprezintă capacitatea firmei de a-și acoperi datoriile curente imediat, folosindu-se de activele cu cel mai mare grad de lichiditate din bilanț, precum numerarul sau conturile bancare.

Nu toate activele se pot converti în numerar într-un termen scurt. De exemplu, stocurile necesită un proces îndelungat de fabricație, motiv pentru care se exclud din calculul lichidității imediate.

 

Formula de calcul pentru lichiditatea imediată:

Lichiditatea imediată = (Active curente – Stocuri)/ Datorii curente

 

👉 Noi, echipa Filbo, înțelegem că uneori poate fi dificil ca antreprenor să menții nivelul de lichiditate imediată la un nivel oportun, în special atunci când apar cheltuieli neprevăzute, precum reparații ale utilajelor, concedii medicale sau acoperirea costurilor pentru suplimentarea stocurilor. De aceea, unul dintre scopurile noastre este să oferim antreprenorilor resurse financiare de încredere:

  • 9 din 10 clienți declară că avem un proces rapid în ceea ce privește finanțarea;
  • 9 din 10 clienți declară că avem cerințe normale în ceea ce privește solicitarea documentelor;
  • 9 din 10 clienți declară că ne-ar recomanda cunoscuților, având în vedere procesul, costurile și rapiditatea obținerii unui credit.

 

Lichiditatea curentă

Lichiditatea curentă măsoară capacitatea unei societăți de a-și plăti datoriile, într-un timp redus, cu activele pe termen scurt din bilanț.

 

Formula de calcul pentru lichiditatea curentă:

Lichiditatea curentă = Active curente/ Datorii curente

Dacă rezultatul calculului este sub 1, se presupune că businessul nu deține banii disponibili pentru a-și achita obligațiile pe termen scurt, în situația în care toate ar fi scadente imediat.

 

Ce înseamnă solvabilitate în contabilitate. Indicatori de solvabilitate

calcul solvabilitate afacere

În contabilitate, solvabilitatea arată abilitatea companiei de a-și desfășura activitatea și de a-și achita datoriile pe termen mediu și lung. Conform regulilor contabile, o companie este considerată solvabilă atunci când suma tuturor activelor sale este cel puțin egală cu totalul pasivelor sau datoriilor.

 

Formulă solvabilitate

Calculul solvabilității nu este unul complicat, iar rezultatul se poate obține folosind următoarea formulă:

 

Solvabilitate = Active totale/ Datorii totale

 

Iată câteva exemple de active ale unei companii care pot fi incluse într-un astfel de calcul:

  • active circulante: conturi curente, conturi bancare, conturi de numerar, disponibilități, facturi neachitate, stocuri, creanțe;
  • active imobilizate: mijloace fixe, proprietăți, echipamente.

 

De exemplu, să presupunem că firma X deține active în valoare de 300.000 de lei și datorii de 195.000 de lei. Solvabilitatea acestei firme se calculează ca raport între total active și datorii, ceea ce înseamnă un rezultat de 1,55 (300.000 lei/ 195.000 lei). Potrivit acestui rezultat, firma X își poate acoperi datoriile totale cu ajutorul activelor, în proporție de 155%. De aici putem deduce faptul că firma X are un nivel de solvabilitate foarte bun.

 

👉 Menține-ți activele curente la un nivel optim și asigură-te că încasezi facturile la timp. Dacă ești client Filbo, poți să beneficiezi gratuit de servicii non-financiare prin intermediul colaboratorilor noștri, printre care și acces la o platformă care îți permite să emiți facturi fiscale rapid și să urmărești încasarea acestora.

 

Rata solvabilității patrimoniale

Rata solvabilității patrimoniale reprezintă capacitatea de autofinanțare a unui business și în ce măsură afacerea poate să îndeplinească obligațiile financiare.

 

Formula pentru calcularea ratei solvabilității patrimoniale:

Rata solvabilității patrimoniale = Capitaluri proprii/ Total datorii și obligații financiare X 100

 

Rata solvabilității generale

Rata solvabilității generale reprezintă activele totale ale unei companii disponibile pentru a plăti datoriile pe termen scurt și lung. Spre deosebire de rata solvabilității patrimoniale, acest calcul include și active care nu sunt înregistrate în bilanțul contabil, precum cele intangibile (brevete, licențe, mărci).

 

Formula de calcul pentru rata solvabilității generale:

Rata solvabilității generale = Datorii totale/ Total active x 100

 

Analiza constantă a lichidității și a solvabilității îți poate oferi o imagine clară asupra situației financiare a afacerii tale și te poate ajuta să iei decizii din timp pentru a evita apariția unor riscuri financiare. Profită de informațiile din acest articol și identifică situația reală a businessului tău.

 

Sursă foto: shuttertosck.com