Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Cum crești profitabilitatea unei afaceri agricole: idei de investiții și soluții de la Filbo

Verificat de: Robert Maftei

Pe cât de mult îți place să te bucuri de roadele muncii tale, pe atât de important e să te asiguri că afacerea ta devine din ce în ce mai rentabilă și mai sustenabilă. Și cum poți face asta mai bine decât prin intermediul unor investiții strategice? Mai mult de jumătate dintre agricultori – adică 52%, conform unui studiu efectuat de McKinsey – au început deja să facă acest lucru și susțin că folosesc cel puțin o tehnologie modernă în activitățile lor agricole.

 

Descoperă și tu ce investiții inteligente poți să faci și ce tehnologii să folosești pentru maximizarea randamentului culturilor tale.

 

1. Investește în echipamente agricole moderne

Când vine vorba de a-ți dezvolta afacerea agricolă, unul dintre cele mai importante aspecte este creșterea productivității, astfel încât să scoți maximum de profitabilitate din fiecare metru de teren. Iar aici intră în scenă și investițiile în echipamentele agricole moderne. Practic, îți optimizezi afacerea agricolă: reduci costurile companiei și, în același timp, reușești să creezi o recoltă mai bogată și de mai bună calitate.

 

Un exemplu de astfel de echipament este tractorul inteligent. Astfel de tractoare sunt dotate cu GPS și au un software de gestionare a lucrărilor. Astfel, poți să utilizezi mai eficient îngrășămintele și semințele, să reduci risipa și, bineînțeles, să maximizezi producția pe suprafețe mari. În esență, asta înseamnă mai puțină bătaie de cap și mai multe rezultate bune în câmp!

 

La fel de utile sunt și combinele agricole moderne, care, cu ajutorul unor sisteme avansate de monitorizare, fac recoltarea mult mai ușoară și mai rapidă. Cu alte cuvinte, reușești să economisești timp prețios și să procesezi culturile mai repede, fără să pierzi din calitate.

 

👉 Astfel de investiții te pot ajuta să treci la #LaUrmătorulNivel, iar noi, echipa Filbo, suntem alături de tine, cu finanțarea de care ai nevoie. Facem asta pentru antreprenori, de aproximativ 30 de ani. Vino în comunitatea noastră și găsește cele mai bune soluții pentru businessul tău! 

 

2. Modernizează infrastructura de stocare și depozitare

După ce investești în echipamente moderne care îți ușurează munca pe câmp, următorul pas esențial pentru o afacere agricolă de succes este să te asiguri că recolta și echipamentele sunt depozitate corespunzător. De aceea, modernizarea infrastructurii de stocare este crucială aici pentru a menține calitatea produselor și a reduce pierderile post-recoltare. 

 

Ce înseamnă asta? Să ai spații de depozitare cu utilaje și dispozitive care ajută la încărcarea, descărcarea și transportul produselor, cum ar fi stivuitoarele, transpaletele și benzile transportoare. Astfel, te asiguri că tot ceea ce produci este transportat eficient în depozit și este păstrat în stare excelentă pentru cât mai mult timp. Iată ce poți face concret:

 

  • Dacă administrezi culturi de cereale, investește în silozuri moderne – în acest mod, obții controlul asupra ventilației și temperaturii, prevenind probleme precum umiditatea excesivă și mucegaiul, și păstrează calitatea cerealelor.

 

👉 Administrezi o suprafață mai mare de 10 hectare de cereale și ai cel puțin 12 luni de activitate? Atunci poți obține capitalul de care ai nevoie pentru investiții accesând credit fără garanții reale de până la 240.000 RON, de la Filbo – o instituție financiară nebancară. Acest împrumut este special conceput pentru fermierii ca tine, care au nevoie de finanțarea lucrărilor de sezon. Asta înseamnă că poți să investești în silozurile de mai sus, să achiziționezi semințe și îngrășăminte, să susții cheltuielile de combustibil pentru mașini și utilaje sau să implementezi orice altă idee de dezvoltare a businessului tău agricol.

 

Iar partea și mai bună este că poți rambursa oricând creditul, până la finalul sezonului agricol, și beneficiezi și de zero comisioane de rambursare anticipată. Deci, no pressure!

 

  • Dacă administrezi culturi de legume sau livezi, atunci investițiile în camere frigorifice și sisteme de refrigerare avansate pot fi de mare ajutor. Pentru produsele perisabile, cum ar fi fructele și legumele, aceste sisteme asigură o durată de viață mai lungă și mențin gustul și nutrienții lor.

 

  • Investește în spații de depozitare modulară pentru echipamente. Indiferent de tipul de culturi pe care îl administrezi, o astfel de investiție îți permite să îți organizezi eficient uneltele și utilajele, protejându-le de condițiile meteo nefavorabile și prelungindu-le durata de utilizare.

 

3. Investește în agricultura digitală

investitii-in-agricultura-digitala

Un alt aspect important este optimizarea proceselor interne și de producție prin integrarea tehnologiilor moderne în activitățile zilnice. Ce înseamnă asta? Să te folosești de date și automatizări nu numai în câmp, ci și la birou, pentru a-ți simplifica munca și pentru a obține un control mai bun asupra randamentelor culturilor.

 

Ca beneficii, pe lângă creșterea productivității și reducerea costurilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale poți implementa și practici agricole ecologice. În felul acesta, obții un business agricol mai prietenos cu mediul înconjurător. 

 

Iată câteva exemple pe care să le iei în considerare:

 

  • Sisteme de irigație cu senzori inteligenți care măsoară umiditatea solului, temperatura și calitatea aerului, oferindu-ți date precise pentru a regla irigarea, astfel încât să reduci risipa de apă și să previi eventuale boli ale culturilor.

 

  • Tractoare autonome, care fac plantarea și recoltarea mult mai precise, reduc consumul de combustibil și îți permit să maximizezi productivitatea pe fiecare hectar.

 

  • Drone agricole care îți oferă o imagine de ansamblu a câmpurilor, ajutându-te să identifici rapid anumite probleme cum ar fi bolile și dăunătorii și să acționezi exact acolo unde e nevoie.

 

Fiecare dintre aceste soluții poate aduce avantaje competitive reale businessului tău, însă adevărul este că necesită un capital consistent pentru a le implementa. Partea bună este că lipsa de capital nu este o problemă atunci când alegi echipa Filbo ca partener.

 

👉 Așadar, poți să accesezi un credit pentru persoane juridice, cu condiția să ai cel puțin 12 luni de activitate. Iată ce poți obține:

  • Un împrumut de până la 1.000.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Indiferent de perioada pe care o alegi, beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura.


  • Credite cu Garanții Europene de până în 100.000 RON. Le poți obține 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc această sumă vei beneficia de sprijin din partea unui consultant. Cele două documente minime cerute sunt extrasul de cont și ultima balanță disponibilă.


  • Dobândă variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni.


  • Înțelegere în caz de neprevăzut. Dacă se întâmplă ceva și nu poți să plătești rata într-o lună, poți să amâni rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

 

4. Alege să diversifici culturile și produsele

După ce ai adus tehnologia digitală și echipamentele moderne în businessul tău agricol, un alt pas spre creșterea veniturilor și stabilitate pe termen lung este diversificarea culturilor și a produselor. Prin diversificare, practic îți extinzi gama de culturi sau produse, astfel încât să nu depinzi de o singură resursă. Asta îți dă flexibilitate să te adaptezi la schimbările din piață și la preferințele dinamice ale consumatorilor. 

 

Iată câteva exemple de investiții care te pot ajuta în acest sens:

 

  • Înființarea unor culturi puțin mai neobișnuite în România, cum ar fi cea de kiwi, smochine, curmale sau chiar banane.

 

  • Produse bio. Culturile certificate bio sunt în creștere, iar consumatorii sunt dispuși să plătească bine pentru ele.

 

  • Investiții în echipamente de procesare. Poți transforma o parte din recoltă în produse finite ca uleiuri presate la rece, conserve, gemuri etc. Acestea pot fi un plus de valoare care îți transformă businessul într-unul și mai profitabil.

 

👉 În funcție de planurile pe care le ai cu businessul tău, s-ar putea ca pe lângă investițiile pe care le faci, să ai nevoie și de coduri CAEN suplimentare, astfel încât să continui să-ți desfășori activitatea în legalitate. Descoperă câte coduri CAEN poate avea un SRL și cum obții autorizare pentru un nou cod CAEN

 

5. Investește în marketing și accesează piețe noi

Dacă tot alegi să-ți diversifici culturile și produsele, hai să vorbim despre cum le poți pune și mai bine în valoare. Accesarea de piețe noi și o strategie bună de marketing sunt esențiale pentru a-ți crește vizibilitatea și a-ți accelera vânzările. Practic, e ca și cum te-ai asigura că roadele muncii tale ajung la consumatorii potriviți.

 

👉 Dacă ești client Filbo, este mai ușor să-ți extinzi parteneriatele pentru că îți oferim acces gratuit la servicii non-financiare, printre care și o platformă internațională pe care să vinzi și să cumperi angro.

 

Ce beneficii obții dacă investești în marketing? Ei bine, răspunsul e cât se poate de simplu: 

 

  • îți poți construi o imagine clară de brand și o poziționare bună pe piață – lucru care înseamnă clienți mai loiali și prețuri mai bune pentru produsele tale;
  • accesezi noi oportunități de vânzare prin reducerea dependenței de factori locali, cum ar fi cererea pe piața internă și economia locală.

 

Iată ce investiții poți face pentru obținerea acestor beneficii pentru businessul tău în agricultură:

 

  • Crearea unui brand puternic. Aici intră toate detaliile care te fac unic pe piață – de la un logo memorabil la ambalaje atractive și un mesaj clar care să evidențieze valoarea produselor tale.

 

  • Implementarea unei strategii de marketing digital. Aici, un site cu viteză mare de răspuns și o strategie de content marketing îți pot oferi acces la un public mai larg. Nu numai că îți promovezi produsele, dar și construiești o comunitate de oameni pasionați de aria ta de activitate și ai posibilitatea să educi consumatorii în acest sens, poziționându-te în fața competitorilor.

 

👉 Pentru că investițiile în marketing pot fi costisitoare, asigură-te că merită fiecare ban. Descoperă cum poți să-ți optimizezi bugetul de marketing cu ROAS și cum poți îmbunătăți acest indicator de performanță!

 

  • Apariții la târguri și expoziții. Aceste evenimente sunt perfecte pentru a-ți expune produsele, a cunoaște oameni din industrie și a învăța despre ce caută piața. Poți chiar să legi relații cu parteneri noi și să primești idei de la alți producători.

 

În concluzie, creșterea profitabilității unei afaceri agricole este o realitate pe care o poți atinge cu pași concreți și bine gândiți. Indiferent că optezi pentru investiții în echipamente moderne, să îmbunătățești infrastructura de stocare, să adopți noi tehnologii sau să diversifici culturile, fiecare decizie pe care o iei îți poate transforma semnificativ afacerea.

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock