Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

De la investiție la profit: cum să-ți optimizezi bugetul de marketing cu formula ROAS

Verificat de: Robert Maftei

Alocarea unui buget generos pentru strategia de marketing nu înseamnă neapărat și obținerea unui profit mai mare. Conform unui studiu Delloite, companiile care obțin peste 50% din vânzări din mediul online alocă între 15-20% din venituri către bugetul de marketing.

 

Totuși, indiferent de procentul alocat, pentru a obține performanța dorită este important modul în care administrezi bugetul și monitorizarea indicatorilor de performanță ca să poți face ajustările necesare la timp. Descoperă în cele ce urmează cum poți face asta și ce rol are formula ROAS în optimizarea bugetului tău de marketing.

 

  • ROAS explicat pentru antreprenori
  • ROAS în practică – formula de calcul și cum o aplici concret
  • De ce sunt importante ratele de conversie ROAS și ce valoare are un ROAS bun?
  • Cum să obții un ROAS bun pentru afacerea ta?
  • Alți indicatori de performanță pe care să-i urmărești și cum se calculează

 

ROAS explicat pentru antreprenori

Roas,Word,On,Wooden,Block,On,Laptop,Business,Concept.

Una dintre prioritățile pe care ar trebui să le ai este să te asiguri că toate cheltuielile pe care le faci aduc un beneficiu clar și măsurabil afacerii tale. Și, atunci când vorbim despre cheltuieli cu publicitatea, ROAS este indicatorul pe care ai nevoie să-l urmărești în acest sens.

 

Pe scurt, ROAS (Return on Advertising Spend) este un indicator de performanță care te ajută să măsori randamentul cheltuielilor cu publicitatea. Formula ROAS îți spune dacă venitul generat în urma unei campanii publicitare este suficient de mare încât să fie considerat profitabil în raport cu costul campaniei. 

 

Cu alte cuvinte, formula ROAS arată câți lei ai câștigat în raport cu fiecare leu investit în publicitate.

 

👉 Dar oare când e momentul potrivit să investești? Sunt 3 semne care îți arată asta.  Află din articolul nostru care sunt acestea și ce tipuri de investiții poți să consideri pentru dezvoltarea businessului tău.

 

ROAS în practică – formula de calcul și cum o aplici concret

 

De la definiție la practică e doar un singur pas, iar dacă ai ajuns la acest capitol înseamnă că deja l-ai făcut. Iată informațiile de care ai nevoie ca să calculezi ROAS pentru campania ta de publicitate.

 

Cum se calculează ROAS: formula ROAS

 

Formula ROAS este următoarea: ROAS=V/BI, unde:

V=veniturile obținute din publicitate

BI=banii investiți în publicitate

 

Prin urmare, dacă te întrebi cum se calculează ROAS, folosind formula ROAS de mai sus împarți veniturile obținute la banii investiți în campanie.

Exemplu de calcul ROAS

Ca să fie și mai ușor de pus în practică formula ROAS, iată un exemplu practic de calcul ROAS care să te ajute:

 

Să presupunem că investești 25.000 de lei în Facebook Ads pentru o campanie de lansare a unui nou produs. Această campanie conține mai multe reclame și, din toate acestea, rapoartele îți arată la final că ai generat 85.000 de lei.

 

Ca să putem afla ROAS, folosim formula ROAS și împărțim veniturile la cheltuieli, deci vom avea 85.000:25.000. Rezultatul pe care ni-l oferă formula ROAS este un ROAS de 3.4. Dar cum îl interpretăm? Pe scurt, dacă rezultatul formulei ROAS este pozitiv, înseamnă că ai obținut profit în urma campaniei. În această situație, pentru fiecare leu cheltuit, formula ROAS ne arată că ai obținut 3,4 lei profit.

 

👉 Dacă vrei și tu să investești în promovarea businessului tău, dar fără să-ți afectezi fluxul de numerar, poți să apelezi la un credit pentru capital de lucru sau investiții cu garanții europene de la Filbo –  o instituție financiară nebancară (IFN).

 

  • Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, prin accesarea acestui credit poți obține până la 235.000 RON cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.


  • Împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, iar pentru creditele care depășesc această valoare beneficiezi și de ajutorul unui consultant. 


  • Dobânda este variabilă, în funcție de ROBOR la 6 luni, iar dacă se întâmplă ca într-o lună să nu îți poți plăti rata, poți amâna rambursarea timp de 30 de zile, o singură dată pe durata creditului.


  • În plus, pe toată perioada contractului de credit, ai gratuit la dispoziție un program de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura.

 

De ce sunt importante ratele de conversie ROAS și ce valoare are un ROAS bun?

Thoughtful,Businessman,Wearing,Glasses,Touching,Chin,,Pondering,Ideas,Or,Strategy

În funcție de obiectivele afacerii și de costurile implicate, un ROAS considerat bun poate varia. 

 

De exemplu, dacă afacerea ta generează un ROAS de 3:1, înseamnă că pentru fiecare leu cheltuit pe publicitate câștigi 3 lei. Acest lucru ar putea fi suficient, dacă deții o afacere în domeniul retail, de exemplu, unde marja de profit este mai mică, dar nu și dacă afacerea ta ar activa în domeniul IT, care necesită o marjă de profit mai mare pentru a acoperi costurile operaționale și a-și asigura creșterea. 

 

Important de menționat aici este că marja de profit nu este același lucru cu adaosul. Dar de ce este important să știi diferența dintre cele două? Ei bine, pentru că interpretarea ROAS este esențial să țină cont de marja de profit. Spre deosebire de adaos, care se raportează la prețul de achiziție al unui produs, marja se raportează la prețul de vânzare.

 

👉 Dacă deții un magazin online, există mai multe metode prin care poți să îți scalezi afacerea. Descoperă soluții practice pe care le poți implementa cu ajutorul unei finanțări!

 

Iată care sunt aspectele la care să fii atent atunci când interpretezi ROAS-ul obținut pentru o campanie de marketing:

 

  • Industria în care activezi. În domenii cu costuri operaționale mari, cum ar fi cel farmaceutic, de transport sau construcții, este necesar un ROAS mai mare pentru a asigura profitabilitatea companiei pe termen lung.

 

  • Obiectivele campaniei. În cazul în care obiectivul campaniei tale este de a crește notorietatea companiei și nu de a genera venituri imediate, atunci un ROAS mic poate fi considerat ca fiind acceptabil.

 

  • Durata campaniei. Campaniile pe termen lung ar putea avea un ROAS mai mic inițial, dar să fie profitabile pe termen lung.

 

  • Canalele de marketing folosite. Diferite strategii și canale de marketing pot avea ROAS-uri diferite. De aceea, este important să monitorizezi și să optimizezi fiecare canal în parte și să ajustezi strategia în consecință.

 

Cum să obții un ROAS bun pentru afacerea ta?

Business,Digital,Marketing,Commerce,Online,Sale,Concept.,People,Use,Laptop

Acum că înțelegi importanța unui ROAS mare pentru businessul tău, cu siguranță te întrebi cum poți să crești ROAS-ul pentru campania ta de marketing. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să stabilești ce înseamnă „ROAS eficient” pentru afacerea ta. Poți face asta luând în calcul factorii de mai sus.

 

Apoi, treci la următorii pași pentru a te asigura că ajungi să obții ROAS-ul pe care ți-l dorești:

 

  1. Identifică în mod clar cine sunt clienții tăi ideali în funcție de datele demografice: interese, comportament și alte caracteristici relevante.

 

  1. Asigură-te că realizezi anunțuri atractive și relevante pentru publicul tău țintă. Folosește imagini și texte care să capteze atenția și să transmită mesajul dorit și alege canalele de marketing relevante.

 

  1. Realizează teste A/B pentru a identifica ce variante ale anunțurilor performează cel mai bine. Dacă te întrebi ce sunt testele A/B, în esență, acestea se referă la prezentarea a două variante de reclamă, A și B, unui segment similar de utilizatori și analizarea rezultatelor pentru a vedea care variantă produce cele mai bune rezultate.

 

  1. Asigură-te că landing page-urile se încarcă rapid și sunt relevante pentru anunțurile care le direcționează traficul. Optimizează designul pentru a fi atractiv și intuitiv.

 

👉 Atunci când ești client Filbo, oportunitățile de eficientizare ale afacerii îți sunt la îndemână. Beneficiezi de multiple servicii non-financiare pentru afacerea ta, printre care și acces gratuit la peste 900 de aplicații software și parteneri IT care să te ajute cu soluțiile potrivite.

 

  1. Monitorizează performanța pe fiecare canal și ajustează bugetul și strategiile în funcție de rezultatele obținute. Dacă este necesar, redistribuie bugetul către canalele și companiile care au cea mai bună performanță. Nu uita să ții cont și de alți indicatori importanți de performanță, deoarece te vor ajuta să vezi imaginea de ansamblu în ceea ce privește eficiența reclamelor tale.

 

👉 Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și ți se pare că businessul tău stagnează și nu se dezvoltă conform planurilor, atunci poți să apelezi la o agenție de marketing care să facă toate lucrurile de mai sus pentru tine. Astfel, te asiguri că bugetul alocat strategiilor de marketing este pe mâini bune și vei obține randamentul dorit.

 

În ceea ce privește costurile, le poți susține dintr-un credit IMM cu garanții materiale de la Filbo. Poți accesa până la 1.000.000 RON pe o perioadă maximă de 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Rambursarea o poți face în rate egale sau conform unui scadențar adaptat afacerii tale, iar pe toată perioada colaborării cu Filbo, ai acces gratuit la un program de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura. 

 

Alți indicatori de performanță pe care să-i urmărești și cum se calculează

 

Pentru că măsurarea performanței în marketing nu se rezumă doar la ROAS, iată ce alți indicatori de performanță este bine să urmărești pentru a vedea impactul campaniilor asupra afacerii tale:

 

  • CPA (Cost per acquisition) – Costul mediu pe care îl suporți pentru a obține un client nou sau pentru a realiza o conversie. Un CPA mai mic indică o campanie mai eficientă din punctul de vedere al costurilor. Calculul CPA se face prin împărțirea costului total al campaniei la numărul total de acțiuni dorite, cum ar fi achiziția unui articol de pe site.

 

  • CR (Conversion Rate) – Procentul de vizitatori care realizează o acțiune dorită, cum ar fi completarea unui formular, efectuarea unei achiziții sau abonarea la un newsletter. Este un indicator esențial al eficienței unei campanii și se calculează prin împărțirea numărului total de conversii la numărul total de vizitatori. Apoi înmulțește rezultatul cu 100 și obții procentul ratei de conversie.

 

  • CTR (Click-through-rate) – Procentul de utilizatori care fac click pe un link, anunț sau call-to-action. Un CTR ridicat indică faptul că mesajul tău publicitar este atractiv pentru audiență. Pentru a-l calcula, împarte numărul total de clickuri pe link la numărul total de afișări ale reclamei, iar apoi înmulțește rezultatul cu 100.

 

  • ROI (Return on investment) – Proporția dintre profitul net și costurile investiției. Deși definiția este asemănătoare cu cea a ROAS-ului, există o diferență majoră între ROI și ROAS. Spre deosebire de ROAS, care se concentrează strict pe eficiența cheltuielilor cu publicitatea, ROI este un indicator global care măsoară rentabilitatea investiției în ansamblu, nu doar în contextul publicității. De aceea, ca să calculezi ROI, trebuie să împarți profitul net obținut la costul total al investiției.

 

👉 Știm că nu e ușor să-ți promovezi eficient afacerea. Pe lângă cunoștințe, ai nevoie și de bani. De aceea, noi, echipa Filbo, putem să fim alături de tine cu toate resursele financiare de care ai nevoie, așa cum am susținut și alți 10.000 de mici antreprenori în dezvoltarea businessului lor. 

 

În concluzie, prin utilizarea strategică a ROAS-ului și a celorlalți indicatori de performanță, poți identifica rapid campaniile care aduc cel mai mare profit și cele care necesită ajustări sau realocări de buget. Folosește-te de informațiile din acest articol și obține randamentul dorit pentru campaniile tale!

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock