Dezvoltarea continuă a afacerii are nevoie de investițiii țintite pentru a ajunge pe primele locuri în mediul de afaceri și pentru a beneficia de un succes pe termen lung.
Conform unui studiu realizat de CB Insights, principalele motive pentru care afacerile eșuează sunt: imposibilitatea de a accesa surse de finanțare, competitorii care oferă servicii/ produse mai bune și modelul incomplet de business. De aceea, este important ca toate activitățile pe care le implementezi să aibă un scop comun: dezvoltarea.
Pentru a-ți atinge obiectivele, trebuie să știi care sunt momentele potrivite pentru a investi în dezvoltare, dar și să ai sursele potrivite de finanțare la îndemână. Descoperă când poate fi un moment oportun să investești în afacerea ta și cum poți face asta.
1. Când echipamentele de lucru sunt învechite și ineficiente
Alături de resursa umană, echipamentele de lucru eficiente reprezintă o altă componentă de bază pentru un business de succes. Iată la ce riscuri este expusă afacerea atunci când echipamentele de lucru sunt învechite și ineficiente:
- întreruperea producției – există cazuri în care, pentru anumite echipamente vechi, nu se mai găsesc furnizori de servicii de mentenanță și reparații, deoarece nu mai există nici piese de schimb pe piață pentru astfel de modele. Acest lucru poate să cauzeze o întrerupere a procesului de producție și chiar costuri suplimentare de urgentare a achiziției unui echipament nou.
- întârzierea livrărilor către clienți – atunci când există probleme în procesul de producție, automat acest lucru va avea impact și asupra clienților. În acest caz, clienții vor fi nemulțumiți și se pot îndrepta spre competiție. Totodată, poți fi nevoit să oprești comenzile, lucru care va duce la o scădere a încasărilor.
- scăderea nivelului de siguranță a operatorilor la locul de muncă. Echipamentele vechi nu constituie un risc numai pentru procesul de producție, ci și pentru angajați. De aceea, este important să te asiguri că le oferi acestora posibilitatea de a lucra într-un mediu sigur, cu echipamente moderne.
Pe lângă evitarea riscurilor de mai sus, atunci când investești în echipamente noi, ai și posibilitatea de a automatiza unele procese, lucru care va crește calitatea produselor tale și productivitatea organizațională. De exemplu, dacă deții un business care se ocupă cu fabricarea de mobilier la comandă, în locul robotului care taie fiecare piesă din lemn la dimensiunea potrivită, ai putea să investești într-un fierăstrău circular automat în pachet care poate prelucra mai multe piese din lemn în același timp.
👉 Nu lăsa lipsa de capital să stea în calea dezvoltării afacerii tale și apelează la un partener de încredere care să te ajute. Iată ce avantaje îți poate aduce un credit IFN pentru capital de lucru și investiții de la Filbo:
- poți obține până la 235.000 de lei, cu sprijin din partea unui consultant, pe o perioadă maximă de 36 de luni. Dacă ai nevoie de un împrumut mai mic, poți accesa un credit rapid, 100% online, de până la 60.000 de lei.
- dobândă variabilă, în funcție de valoarea indicelui ROBOR la 6 luni
- poți să amâni plata timp de 30 de zile, o singură dată pe perioada contractului, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.
Când dorești să îți extinzi portofoliul de produse
Fie că ai deja un portofoliu stabil de clienți, fie consideri că a venit momentul să îți dezvolți afacerea, dezvoltarea numărului de produse ar trebui să facă parte din strategia ta. Pentru ca acest proces să fie unul de succes, este necesar să parcurgi câțiva pași importanți înainte. Iată care sunt aceștia:
- analizează nevoile consumatorilor cărora te adresezi – indiferent că te adresezi clienților deja existenți, fie te gândești la un alt public-țintă, este important să cunoști informații despre comportamentul lor de achiziție și dinamica acestuia. Află care sunt nevoile lor și apoi creează un produs care să le îndeplinească aceste nevoi.
- analizează competitorii – odată ce ai stabilit pe ce tip de nevoi ale consumatorilor te axezi, este important să analizezi și competitorii pentru a vedea dacă aceștia comercializează deja un produs care are caracteristici asemănătoare cu cele ale produsului tău. Există 2 situații care pot să apară: fie concurenții au deja un produs în portofoliul lor și atunci va trebui să vii cu ceva în plus față de ei, fie aceștia nu au un produs în nișa respectivă și atunci, prin includerea produsului tău în portofoliu, vei deține, cel puțin la început, monopol pe piață.
👉 Citește și: 8 recomandări prin care să faci față competiției! Acestea te pot ajuta să îți construiești o strategie complexă pentru dezvoltarea afacerii tale.
- realizează o analiză SWOT a procesului de extindere a portofoliului și identifică punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările cu care te-ai putea confrunta.
De exemplu, una dintre nevoile consumatorilor ar putea consta în economisirea de timp pentru pregătirea meselor zilnice. În acest scop, ai putea să creezi un business care să se ocupe cu livrarea la domiciliu sau la birou a principalelor mese ale zilei. Dacă faci o scurtă analiză a competitorilor, ai putea observa că deja, cel mai probabil, există deja businessuri care oferă acest serviciu în anumite orașe, așa că va trebui să vii cu ceva în plus pentru a te diferenția. În urma analizei SWOT, vei putea identifica următoarele:
- puncte tari: existența unui grup-țintă extins care ar beneficia de serviciul tău, deci, cerință pe piață;
- puncte slabe: competitorii;
- oportunități: extinderea afacerii în mai multe orașe;
- amenințări: apariția mai multor businessuri care desfășoară aceeași activitate.
Pentru a elimina punctele slabe și pentru a trece peste amenințări, iată 3 soluții pe care le-ai putea implementa pentru a te diferenția de concurență:
- posibilitatea clienților de a-și alege felurile de mâncare în funcție de numărul de calorii pe care vor să îl consume zilnic;
- livrarea meselor de 3 ori pe zi, la orele indicate de client;
- implementarea unei aplicații mobile care să faciliteze procesul de comandă și includerea unei secțiuni care să permită clienților să ia legătura cu un nutriționist acreditat.
👉 Folosește-te de o sursă de finanțare de încredere care să te ajute să elimini punctele slabe ale afacerii tale și să transformi amenințările în oportunități. Creditul Filbo adresat firmelor este cel mai rapid de pe piață, iar timpul mediu pentru o decizie de credit din ultimele 30 de zile este afișat pe site. Profită de toate beneficiile și solicită un împrumut dacă ai cel puțin 12 luni de activitate!
2. Când observi o îmbunătățire a indicatorilor de performanță
Îmbunătățirea indicilor de performanță este un semn că afacerea ta se bucură de succes, motiv pentru care ai putea să faci câteva investiții care să contribuie la notorietatea afacerii tale.
Iată, în primul rând, câțiva indicatori de performanță care îți indică situația reală a businessului tău:
- indicatori financiari: lichiditatea imediată (banii disponibili pentru a fi cheltuiți oricând), gradul de îndatorare (credite la instituții financiare, chirii etc.), cifra de afaceri (veniturile totale) și profitul total (suma de bani rămasă după achitarea tuturor obligațiilor financiare);
- indicatori non-financiari: satisfacția clienților și gradul de fidelizare al acestora, satisfacția angajaților, numărul de reclamații etc.
👉 Descoperă cele mai eficiente strategii de fidelizare a clienților! Acestea te pot ajuta să îți menții clienții fericiți și mulțumiți și, implicit, să îți asiguri un anumit volum constant de vânzări lunare.
În special atunci când constați o îmbunătățire a indicatorilor financiari, atunci este un semn că îți poți permite să investești, fără să influențezi negativ afacerea. Iată câteva investiții pe care le poți face în acest context:
- închirierea unui spațiu de birouri într-o clădire modernă – acest lucru va crește bunăstarea angajaților la locul de muncă, implicit, eficiența acestora, și va atrage angajați noi de calitate;
- extinderea spațiului de producție – necesar pentru dezvoltarea portofoliului de produse;
- investirea în soluții sustenabile, precum: panouri solare, panouri fotovoltaice, mașini de firmă electrice, care te ajută să economisești pe termen lung;
Cu toate acestea, dacă îți dorești să faci aceste schimbări și nu îți permiți să susții în totalitate cheltuielile necesare, nu uita că poți oricând să apelezi la un împrumut de la Filbo.
👉 Evoluția presupune, pe lângă surse de finanțare de încredere, determinare și cunoaștere, motiv pentru care este bine să te informezi din surse sigure și să folosești servicii care să îți ușureze munca. Pentru că unul dintre scopurile noastre este să te ajutăm să crești, îți punem la dispoziție, prin intermediul colaboratorilor, servicii non-financiare pe care le poți accesa gratuit, dacă ești clientul nostru.
Înlocuirea echipamentelor vechi, extinderea portofoliului de produse și implementarea unor activități pentru menținerea sau îmbunătățirea calității indicatorilor de performanță sunt trei investiții necesare pentru orice afacere de succes. Folosește-te de informațiile din acest articol și aplică-le pe cele care sunt potrivite pentru afacerea și obiectivele tale!
Sursă foto: shutterstock.com