Te-ai confruntat vreodată cu situația în care, deși vânzările mergeau bine, nu ai avut suficient capital pentru investiții sau nici să plătești furnizorii la timp? Nu ești singurul, iar unul dintre principalele motive care pot cauza acest lucru este termenul de încasare a facturilor. Conform unui studiu realizat de EU Payment Observatory pe acest subiect, 43% dintre antreprenori se confruntă cu dezechilibru în fluxul de numerar cauzat de întârzierea încasărilor.
Dar cum știi dacă asta te afectează și pe tine? Ei bine, prin calculul indicatorului DSO. Descoperă în continuare la ce se referă, mai exact, acest indicator financiar, cum poți să-l calculezi și cum poți să-l îmbunătățești astfel încât să eviți problemele de numerar.
- DSO explicat pentru antreprenori: ce înseamnă și ce rol are
- Cum se calculează DSO: pune formula în practică
- Cum interpretezi valoarea DSO
- Cum influențează DSO fluxul de numerar
- Cum să menții un DSO mic
DSO explicat pentru antreprenori: ce înseamnă și ce rol are
Deși nu e la fel de cunoscut precum profitul net sau marja de profit brut, DSO-ul – Days Sales Outstanding – este și el un indicator financiar care ar trebui cunoscut de orice antreprenor. De ce? Pentru că îți poate arăta durata de încasare a creanțelor sau timpul necesar în care un business urmează să fie plătit după facturare.
Cu alte cuvinte, DSO este un indicator financiar care te ajută pe tine, ca antreprenor, să înțelegi cât timp durează, în medie, ca firma ta să încaseze banii din vânzări, după ce ai emis facturile. Practic, îți arată câte zile trec de la momentul în care faci o vânzare și până când banii ajung efectiv în contul firmei tale.
👉 Și ROAS este un indicator financiar important de știut, deoarece te poate ajuta să-ți optimizezi bugetul de marketing. Află cum se calculează ROAS și cum să obții un ROAS bun pentru afacerea ta.
Cum se calculează DSO: pune formula în practică
Deși pare complicată, formula de calcul DSO este una destul de ușoară și o poți folosi fără să deții cunoștințe financiare complexe. Iată care este aceasta:
DSO = (valoare creanțe cu plata la termen/vânzări totale) x numărul de zile
Să presupunem că un business a înregistrat 1.200.000 RON vânzări totale. Dintre acestea, la finalul perioadei, 200.000 RON reprezintă creanțe cu plata la termen. Folosind formula de mai sus, calculăm DSO astfel:
DSO = (200.000 RON/1.200.000 RON) x 365 = 0.1667 x 365 => 60.8 zile
Ce înseamnă asta? Că, în medie, compania încasează banii aferenți facturilor în aproximativ 61 de zile.
Cum interpretezi valoarea DSO
Cum ți se pare rezultatul obținut mai sus? Crezi că DSO-ul businessului tău este mai bun? Acum, că ai aflat cum să-l calculezi, descoperă în continuare cum îl poți interpreta astfel încât să știi ce soluții să implementezi.
Ce înseamnă un DSO mic
Un DSO mic înseamnă că îți încasezi rapid banii din vânzări. Pentru majoritatea businessurilor, asta înseamnă un DSO de 20 sau 30 de zile.
Să zicem că tu ai un DSO de 20 de zile. Asta înseamnă că, în medie, clienții tăi îți plătesc facturile în 20 de zile de la emitere. Acesta este un semn că:
- Ai o politică de încasare bine pusă la punct și relații sănătoase cu partenerii de afaceri.
- Clienții tăi plătesc la timp sau chiar mai devreme.
Ce înseamnă un DSO mare
Un DSO mare indică faptul că durează mai mult până să îți primești banii. De exemplu, dacă ai un DSO de 60 de zile, acest lucru poate semnala următoarele:
- Majoritatea clienților tăi întârzie cu plățile sau chiar întâmpină probleme financiare.
- Oferi termeni de plată prea permisivi sau politici de încasare mai puțin stricte.
👉 Dacă îți faci griji că nu poți să plătești la timp facturile, poți să apelezi oricând la noi, echipa Filbo. Îți oferim nu doar sprijinul financiar de care ai nevoie pentru a-ți achita cheltuielile operaționale, ci și imboldul de care ai nevoie să treci #LaUrmătorulNivel.
Cum influențează DSO fluxul de numerar
Acum, după ce ai văzut că valoarea DSO poate spune multe despre businessul tău și chiar despre modul în care tratezi politicile companiei în materie de încasări, descoperă mai departe cum poate valoarea acestui indicator financiar să influențeze fluxul de numerar al companiei tale:
- DSO mic = Cashflow mai rapid
Știi deja: un DSO mic înseamnă că încasezi rapid banii după ce ai emis facturile. Acest lucru se traduce printr-un flux de numerar mai bun și mai constant. Cu banii în cont mai repede, poți să:
- Plătești furnizorii la timp, ceea ce îți poate oferi discounturi sau termeni favorabili.
- Faci investiții pentru dezvoltarea afacerii, cum ar fi achiziționarea de echipamente noi sau extinderea echipei.
- Depășești cu ușurință eventuale cheltuieli neprevăzute.
- Ai o mai mare previzibilitate asupra fluxului de numerar. Știi cu exactitate când îți vor intra banii, ceea ce îți permite să planifici mai eficient plățile și investițiile.
- DSO mare = Risc de a te confrunta cu un dezechilibru în fluxul de numerar
Când DSO-ul este mare, durează mai mult să primești banii, ceea ce poate duce la blocaje în fluxul de numerar. De exemplu, dacă clienții plătesc la 60 de zile sau mai mult, dar tu trebuie să plătești furnizorii sau alte cheltuieli la 30 de zile, poți ajunge la un moment dat într-un dezechilibru. Cele mai mari provocări pot fi:
- Decalaje în cashflow și dificultăți în acoperirea costurilor operaționale zilnice, cum ar fi salariile, utilitățile etc.
- Întârzieri în plățile către propriii furnizori de materii prime și materiale, ceea ce poate afecta relațiile de afaceri și condițiile de credit.
- Dificultatea de a estima fluxul de numerar pe perioada următoare și, implicit, incapacitatea de a crea o strategie de investiții pe termen lung pentru dezvoltarea businessului tău.
Cum te poate ajuta Filbo atunci când te confrunți cu decalaje în cashflow
Ca să depășești mai ușor provocările aduse de un DSO mare, ai nevoie de un partener de încredere care să te sprijine financiar până „te pui pe picioare”, iar Filbo este o instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în susținerea antreprenorilor. Dar ca să îți demonstrăm mai bine cum te putem ajuta, ți-am pregătit, mai jos, câteva scenarii, din domenii diferite de business, în care te poți regăsi și tu:
Soluții financiare Filbo pentru un business din sectorul agriculturii
Să presupunem că deții o afacere locală de cultivare și distribuție de fructe și legume bio către supermarketuri și restaurante. Majoritatea clienților sunt mari lanțuri comerciale care plătesc la 60 de zile de la primirea produselor, ceea ce îi creează firmei tale un DSO ridicat.
Totuși, desfășurându-ți activitatea în agricultură, trebuie să faci față cheltuielilor constante pentru întreținerea culturilor, plata salariilor și menținerea lanțului de aprovizionare. Și ce faci când încasările din vânzări vin abia la două luni după livrarea produselor? Ei bine, aici intervine Filbo.
👉 Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și administrezi o suprafață mai mare de 10 hectare de cereale, poți obține un credit fără garanții reale de până la 240.000 RON pentru finanțarea lucrărilor de sezon. Ce înseamnă asta? Că poți acoperi cheltuieli pentru achiziționarea de semințe și îngrășăminte, combustibil pentru mașini și utilaje, salarii sau alte nevoi ale afacerii.
Poți rambursa oricând până la finalul sezonului agricol, și beneficiezi și de zero comisioane de rambursare anticipată.
Soluții financiare Filbo pentru un business din domeniul transporturilor
Acum să presupunem că ești administratorul unei companii de transport internațional care livrează mărfuri pe rute lungi, în principal către companii din Europa.
Vorbind de parteneri de afaceri internaționali, contractele tale implică termeni de plată și de 90 de zile, aspect care crește valoarea DSO-ului. Totuși, combustibilul, salariile șoferilor și mentenanța flotei necesită plăți frecvente și rapide.
👉 Pentru că DSO-ul ridicat poate pune o presiune semnificativă pe fluxul de numerar în acest context, ca să te menții în echilibru, poți să accesezi un credit super rapid de la Filbo. Iată ce poți obține:
- Până la 100.000 RON cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni și cu rambursare între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
- Acces la un program de facturare gratuit, integrat cu ANAF e-Factura, pe toată durata contractului.
- Flexibilitate în rambursare: dacă într-o lună nu poți să plătești rata, ai posibilitatea de a amâna plata timp de 30 de zile, o singură dată, dacă ai un comportament bun de plată până atunci.
- Minim de documente necesare la aplicare: extras de cont pe ultimele trei luni, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
Soluții financiare Filbo când vrei să investești în proiecte verzi
Un DSO ridicat nu atrage doar provocări legate de cheltuielile curente ale unui business, ci și incertitudine în ceea ce privește planurile tale. Iar atunci când nu știi când încasezi banii de la client, îți e greu să-ți faci planuri, deoarece nu știi dacă le poți susține. Ei bine, și în această situație, noi, echipa Filbo, suntem alături de tine.
Pe lângă creditul super rapid pe care îl poți obține pentru cheltuieli curente, îți punem la dispoziție și un împrumut pentru finanțarea proiectelor de mediu. Ce înseamnă asta? Îți oferim suma de bani de care ai nevoie atunci când vrei să instalezi panouri solare, să implementezi un sistem de reciclare intern, să îmbunătățești eficiența energetică în clădire sau să investești într-o flotă de mașini electrice. Orice proiect de mediu îți vine în minte, noi suntem bucuroși să-l susținem.
👉 Cu creditul Filbo Green pentru proiecte de mediu, poți accesa până la 1.000.000 RON cu o dobândă preferențială mai mică decât creditele noastre standard dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și minimum 10 angajați. La fel ca la celelalte credite, perioada de rambursare este între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
Cum să menții un DSO mic
Pentru un business sustenabil pe termen lung, important este să implementezi soluții pentru menținerea unui DSO mic.
Acest lucru este esențial pentru a avea un flux de numerar sănătos pe termen lung și a te asigura că afacerea ta dispune de lichiditățile necesare oricând este nevoie. Dar cum faci să menții o valoare mică a DSO-ului? Descoperă în continuare câteva strategii care te pot ajuta în acest sens:
1. Stabilește termene de plată clare și favorabile
Asigură-te că termenele de plată din contractele cu clienții sunt clare și rezonabile. Ideal, oferă termene de plată mai scurte, de 30 de zile, și comunică-le bine încă de la început. Termenele de plată prea lungi pot crește DSO-ul și pot pune presiune pe cashflow.
2. Emite facturile imediat după livrarea produselor sau serviciilor
„Time is money” când vine vorba de facturare. Cu cât trimiți factura mai repede, cu atât vei încasa mai rapid. Ca să eviți pe cât posibil încasările târzii, evită și întârzierile în emiterea facturilor. Ideal este să automatizezi procesul de facturare pentru a economisi timp și a reduce riscul de erori.
👉 Dacă ești client Filbo, beneficiezi de acces gratuit la servicii non-financiare, printre care și o plaformă care îți permite să emiți facturi în conformitate cu legislația din România și să-ți gestionezi eficient clienții, furnizorii, dar și documentele.
3. Oferă beneficii pentru plata rapidă
Pentru a încuraja clienții să plătească mai repede, poți oferi reduceri pentru plata anticipată sau la termen. De exemplu, o reducere de 2% dacă plata se face în 10 zile în loc de 30 poate motiva clienții să acționeze mai rapid.
👉 În cazul în care colaborezi cu clienți internaționali, poți să simplifici transferurile internaționale B2B, prin plata SEPA. Află ce este și cum să o folosești!
4. Monitorizează constant creanțele și comunică regulat cu clienții
Păstrează o evidență riguroasă a facturilor emise și a plăților primite. Urmărește facturile neplătite și trimite notificări de reamintire clienților care întârzie. O comunicare constantă și proactivă poate preveni acumularea datoriilor neplătite. Și partea bună este că și acest proces poate fi automatizat.
5. Verifică bonitatea clienților înainte de orice colaborare
Să fim sinceri, fiecare dintre noi ne-am întâlnit la un moment cu clienți care ne-au dat bătăi de cap. Și știi și tu, nu toți clienții prezintă la fel de multă încredere din punct de vedere financiar. Așa că, înainte de a începe o colaborare sau de a oferi termene de plată mai lungi, verifică reputația clienților tăi. Apoi, chiar dacă alegi să ai relații comerciale cu clienți cu risc ridicat, poți gestiona mai bine situația cu termene de plată în avans sau cash la livrare.
În concluzie, cunoașterea formulei de calcul pentru DSO și urmărirea acestui indicator de aproape te pot ajuta să obții o imagine constantă asupra situației financiare a businessului tău. Aplicând strategiile din acest articol, îți poți menține DSO-ul la un nivel scăzut, ceea ce va duce la un flux de numerar mai sănătos și mai previzibil pentru afacere.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock