Cum te poate ajuta o soluție de credit să dezvolți o firmă de transport

În contextul creșterii accelerate a comerțului electronic, solicitarea serviciilor de transport de bunuri este tot mai mare. De aceea, dacă deții o companie de transport, este necesar să te gândești la dezvoltarea afacerii tale. Pentru a face acest lucru, este necesar să identifici soluțiile de finanțare potrivite.

Conform unui studiu despre prioritățile antreprenorilor, 6 din 10 participanți susțin că prioritizează investițiile în dezvoltare. Cu toate acestea, continuă să fie foarte atenți la modul în care gestionează bugetul companiei.

În acest articol, îți prezentăm formele de finanțare la care poți să apelezi. Totodată, vei descoperi și informații utile cu privire la tendințele în domeniul transporturilor pentru 2023. Astfel, vei ști în ce să investești, folosind cea mai bună sursă de finanțare pentru tine.

 

Principalele forme de finanțare, potrivite pentru firmele de transport

finantare transport marfa

 

De cele mai multe ori, atingerea obiectivelor de dezvoltare necesită surse de finanțare externe, care să completeze capitalul disponibil. Iată câteva forme de finanțare la care poți să apelezi:

 

1.    Împrumuturi bancare

De obicei, împrumuturile bancare sunt printre primele opțiuni pe care antreprenorii le iau în considerare atunci când au nevoie de o sursă externă de finanțare. Indiferent de scopul investiției, poți obține un împrumut bancar și de câteva sute de mii de euro pentru dezvoltarea afacerii tale. Cu toate acestea, nu uita să iei în considerare dobânzile, comisioanele și taxele suplimentare pe care orice bancă le percepe pentru acordarea unui credit.

 

👉 Pe lângă rambursarea efectivă a împrumutului, atunci când accesezi un credit trebuie să suporți și câteva cheltuieli adiționale. Descoperă ce este ROBOR-ul și cum influențează rata unui credit.

 

2.    Împrumuturi IFN

Împrumuturile IFN, adică cele care provin de la o instituție financiară nebancară, reprezintă, de asemenea, surse de finanțare la care apelează antreprenorii care nu dispun de suficient capital pentru a investi în afacerile lor. Cu toate că, de obicei, sumele care pot fi împrumutate de la IFN-uri sunt mai mici decât în cazul băncilor, acest tip de credit este accesibil pentru antreprenori deoarece nu are proceduri complexe și îndelungate de aprobare a împrumutului, iar cerințele de eligibilitate nu sunt atât de stricte.

În general, dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare la acordarea creditelor sunt mai mari decât cele practicate de bănci. Însă, un avantaj important care îți poate fi de mare ajutor, atunci când ai nevoie de un împrumut, este timpul de aprobare al împrumuturilor IFN. În unele cazuri, obținerea creditului poate avea loc chiar și în 24 de ore. Așa că, dacă timpul este important pentru tine și te regăsești în situația de a obține capital într-un timp cât mai scurt, un împrumut IFN poate să fie alegerea potrivită.

 

👉 Noi, echipa Filbo, îți înțelegem nevoia de finanțare și dorim să îți fim alături în dezvoltarea companiei tale. De aceea, unul dintre scopurile noastre este să îți oferim resurse financiare de încredere. Conform unui sondaj efectuat în luna mai a anului trecut de către CGS:

 • 9 din 10 clienți declară că avem un proces rapid în ceea ce privește finanțarea;
 • în ceea ce privește cerințele pentru obținerea unui credit, 9 din 10 clienți declară că avem cerințe normale;
 • totodată, 9 din 10 clienți declară că ne-ar recomanda cunoscuților, având în vedere procesul, costurile și rapiditatea obținerii unui credit.

 

3.    Listarea la bursă

O altă modalitate de a obține finanțare pentru o firmă de transport este listarea la bursă. Astfel, poți atrage capital în mai multe moduri:

 • Vânzarea de acțiuni – compania poate emite acțiuni pentru a fi vândute pe piața de capital. Acest lucru aduce capital suplimentar care poate fi folosit pentru finanțarea investițiilor sau pentru alte activități.
 • Creșterea vizibilității. Listarea la bursă poate crește vizibilitatea companiei în rândul investitorilor și poate atrage noi investitori care nu ar fi auzit altfel de firma ta.
 • Creșterea prestigiului. Listarea la bursă poate fi percepută ca un semn de prestigiu pentru companie. Acest lucru poate atrage clienți, parteneri și angajați care să contribuie la performanța afacerii.

Pentru a fi listat la bursă, compania ta trebuie să îndeplinească anumite cerințe și criterii specifice. Acestea variază în funcție de piața bursieră și de tipul de listare (listare primară sau secundară). În general, pentru a fi eligibile pentru listare, companiile trebuie să aibă o structură juridică corespunzătoare. Totodată, trebuie să îndeplinească cerințele privind capitalizarea minimă, randamentul financiar etc.

În plus, listarea la bursă implică și o serie de costuri și obligații, precum cheltuieli legate de pregătirea prospectului de listare, comisioane și taxe bursiere. În același timp, este nevoie și  de a furniza periodic informații financiare și alte informații relevante investitorilor și reglementatorilor bursieri.

 

4.    Fonduri europene nerambursabile

Fondurile europene sunt o sursă grozavă de finanțare pentru orice companie, în special atunci când luăm în considerare faptul că banii obținuți nu trebuie restituiți. Pentru a accesa fonduri europene nerambursabile, trebuie să identifici programul adecvat nevoilor și obiectivelor tale. Mai apoi, trebuie să realizezi un plan de dezvoltare al afacerii în concordanță cu cerințele programului de finanțare. Nu în ultimul rând, să dispui de toată documentația necesară aplicării pentru obținerea fondurilor europene necesare.

Acest proces poate fi facilitat de un specialist în fonduri europene. El te poate ajuta cu tot ce înseamnă documentație și elaborarea unui plan de dezvoltare. Cu toate acestea, termenul de obținere a fondurilor poate dura și câteva luni.

 

👉 Așadar, dacă ești presat de timp și ai nevoie de capital cât mai repede, obținerea fondurilor europene s-ar putea să nu îți fie de prea mare folos. Descoperă și alte surse de finanțare pentru afacerea ta!

 

Tendințele în domeniul transporturilor în 2023. În ce să investești

finantare firme transport
finantare firme transport

Indiferent de sursa de finanțare pe care o alegi, este important să fii conectat la viitor și să înțelegi principalele schimbări de pe piață. Descoperă în cele ce urmează, care sunt tendințele în domeniul transporturilor în 2023. Cunoscând toate aceste detalii, vei putea să realizezi investiții inteligente, orientate spre viitor.

 

Sustenabilitatea

Industria transporturilor este responsabilă pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră. De aceea, companiile care activează în această industrie trebuie să se concentreze pe implementarea unor soluții sustenabile care să fie benefice, pe termen lung, atât pentru companie, cât și pentru mediu.

Iată un exemplu de investiție care te poate ajuta să obții un business sustenabil în industria transporturilor:

 

Investește în mașini cu emisii reduse de carbon

Comisia Europeană a introdus un obiectiv obligatoriu de reducere cu 30% a emisiilor de CO2 pentru camioane. Acest obiectiv trebuie atins până în 2030. Pentru producătorii care nu respectă acest obiectiv, sunt prevăzute sancțiuni financiare.

Este important să ai în vedere încă din prezent acest obiectiv, deoarece în acest mod îți pregătești afacerea pentru viitor.

O astfel de investiție va avea un impact mare în cashflow-ul afacerii tale. Dacă nu îți dorești acest lucru sau încă nu ai capitalul necesar pentru o astfel de investiție, poți să optezi pentru un credit. În acest mod, poți să achiziționezi un camion, de exemplu, însă plata să o faci în rate, lucru care va avea un impact minor în cashflow.

 

👉 Dacă firma ta are cel puțin 12 luni de activitate, poți să obții un credit pentru capital de lucru și investiții de la Filbo. Iată ce avantaje îți aduce un credit IFN:

 • poți obține până la 235.000 de lei pe o perioadă maximă de 36 de luni, cu sprijin din partea unui consultant;
 • dacă ai nevoie de un împrumut mai mic, până în 60.000 de lei, îl poți accesa de unul singur, 100% online;
 • ai o dobândă variabilă, în funcție de valoarea indicelui ROBOR la 6 luni;
 • poți să amâni plata timp de 30 de zile, o singură dată pe perioada contractului, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.

 

Inteligența artificială și Machine Learning

Aceste tehnologii sunt din ce în ce mai utilizate pentru îmbunătățirea modului de planificare a rutelor, gestionarea flotelor. Totodată, acestea te pot ajuta să reduci costurile prin optimizarea consumului de combustibil și a timpului de deplasare.

Iată în ce poți să investești pentru a preîntâmpina această tendință:

 • Implementează tehnologii de urmărire și monitorizare a flotei, pentru a optimiza rutele de transport. Astfel, poți reduce distanțele parcurse și emisiile de gaze cu efect de seră.
 • Folosește sisteme de monitorizare și predicție a întreținerii mașinilor. Acest lucru te poate ajuta la reducerea costurilor de mentenanță și la evitarea unor defecțiuni majore, costisitoare, ale vehiculelor.
 • Folosește algoritmi de predicție pentru a estima cererea de transport cu ajutorul informațiilor istorice ale companiei. În acest mod, poți optimiza operațiunile și poți reduce timpul de așteptare pentru clienți.

 

👉 Folosește-te de tehnologia modernă ca să-ți eficientizezi afacerea. Dacă ești client Filbo, poți să beneficiezi gratuit de servicii non-financiare, prin intermediul colaboratorilor noștri. Ai acces la o platformă cu peste 900 de aplicații software locale și internaționale și mai mult de 350 de parteneri care activează în domeniul IT.

 

Tehnologia blockchain

Blockchain este o tehnologie de stocare și transmitere a informațiilor, care poate fi utilizată în mai multe scopuri de către o firmă care activează în domeniul transporturilor. Iată câteva dintre beneficii:

 • Îmbunătățirea securității și a transparenței. Folosind blockchain, poți înregistra toate informațiile legate de livrări și de întreaga activitate într-un registru digital distribuit. În acest mod, contribui la prevenirea fraudei, la detectarea mai rapidă a problemelor și la îmbunătățirea securității în general.
 • Reducerea costurilor. Această tehnologie te poate ajuta să reduci costurile prin eliminarea intermediarilor și a tranzacțiilor bancare costisitoare.
 • Creșterea eficienței. Tehnologia blockchain poate fi folosită pentru a automatiza unele procese și pentru a elimina lucrurile care necesită prea mult timp și efort. De exemplu, dacă investești pentru implementarea unui sistem de înregistrare a livrărilor, poți reduce timpul necesar pentru a procesa și verifica informațiile legate de acestea.

 

Toate aceste beneficii demonstrează faptul că o investiție în tehnologia blockchain poate să fie benefică pentru orice afacere din domeniul transporturilor. Ia în considerare în acest lucru pentru eficientizarea afacerii tale.

Indiferent de sursa de finanțare la care apelezi, este important să identifici un partener de încredere, care are aceleași viziuni ca și tine.

 

Sursă foto: shutterstock.com