Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Cum alegi sursele de finanțare pentru afacerea ta – 3 soluții smart

Verificat de: Robert Maftei

Ca antreprenor, știi deja că diversificarea surselor de finanțare este importantă pentru ca afacerea ta să facă față mai bine provocărilor financiare. De asemenea, atunci când afacerea ta are potențial, este important să optimizezi procesele pentru a-ți putea extinde și dezvolta gama de produse sau servicii. Astfel, ai nevoie de finanțare pentru ca business-ul să devină și mai profitabil. În acest context, întreprinderile din zona euro au raportat creșteri moderate ale cererii de împrumuturi bancare și de linii de credit, aflăm din Sondajul privind accesul la finanțare al întreprinderilor (SAFE) al ECB, 2021.

Pe de altă parte, s-ar putea ca, la un moment dat, să ai nevoie de o sursă financiară rapidă și sigură la dispoziție, în caz de urgență. O astfel de finanțare rapidă poate fi utilă pentru plata impozitelor și a altor datorii emergente sau pentru continuarea activității curente, atunci când firma se confruntă cu o problemă de finanțare.

În general, există trei surse de finanțare principale disponibile pentru întreprinderi:

  1. creditul pe firmă;
  2. factoringul; 
  3. linia de credit.

Ghidul nostru te va ajuta să afli mai multe despre aceste surse de finanțare a unei afaceri, punând în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Astfel, în funcție de particularitățile afacerii tale, îți vei putea da seama ce opțiune de finanțare se potrivește cel mai bine business-ului tău dintre:

  • Credite pe firmă – surse de finanțare pentru investiții și cheltuieli curente
  • Factoring pentru IMM 
  • Utilizarea unei linii de credit ca sursă de finanțare a afacerii

parteneri de afaceri filbo credit firma

 

  1. Credite pe firmă – surse de finanțare pentru investiții și cheltuieli curente

    Indiferent dacă dorești să începi sau să dezvolți afacerea, vei avea nevoie de o anumită formă de finanțare pentru a-ți realiza obiectivele. Însă, nevoile financiare ale unei afaceri variază în funcție de specificul și dimensiunea acesteia. De exemplu, afacerile în domeniul procesării presupun, de obicei, o utilizare intensivă a capitalului. În timp ce afacerile cu amănuntul necesită, de regulă, mai puțin capital. În acest context, un credit pe firmă reprezintă una din sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție pentru a obține finanțare pentru business-ul lor.

    👉 Dacă ai nevoie de finanțare pentru dezvoltarea afacerii tale, poți solicita un credit rapid pe firmă de la Filbo!

    Cum te poate ajuta un credit pe firmă?

    Creditul pe firmă poate fi un instrument puternic și uneori poate acționa precum un colac de salvare pentru o afacere. Acesta îți permite să:

    • obții capitalul de care ai nevoie pentru a te extinde;
    • acoperi cheltuielile zilnice;
    • achiziționezi stocuri;
    • angajezi personal suplimentar;
    • să păstrezi banii în numerar pentru a acoperi costurile afacerii.

    Mai întâi trebuie să te gândești la suma de care ai nevoie și când vei avea nevoie de ea. Majoritatea instituțiilor de creditare oferă o selecție de opțiuni de finanțare pentru întreprinderi. Inclusiv pentru cele aflate la început de drum. Este întotdeauna o idee bună să începi demersul de obținere a finanțării prin a înțelege ce variante de împrumuturi ai la dispoziție și ce presupun acestea, în ceea ce privește rata dobânzii și termenul de rambursare.

    În anumite circumstanțe, cum ar fi blocaje de cash-flow sau, dimpotrivă, oportunități importante de dezvoltare, este posibil să ai nevoie de un împrumut rapid și sigur. Pentru astfel de situații, când ai nevoie de un credit pentru firmă rapid și sigur, există alternative smart la împrumuturile tradiționale, bancare, unde procesul de acordare a finanțării este unul de durată. 

    Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când optezi pentru un credit vizează contribuția proprie pentru obținerea finanțării. Astfel, pentru unele opțiuni de credite pe firmă s-ar putea să fie nevoie să contribui cu o parte din finanțarea solicitată sub formă de fonduri proprii.

    Totodată, faptul că ai căutat sau utilizat diverse alternative de finanțare demonstrează creditorilor că ești un antreprenor proactiv, iar acest lucru ar putea să te avantajeze în demersurile de obținere a unei finanțări pentru afacerea ta.

    👉 Află mai multe despre opțiunile smart de finanțare a afacerii tale de la Filbo!

    Filbo vine în sprijinul antreprenorilor cu o variantă modernă, transparentă și avantajoasă de finanțare și multe alte avantaje precum:

    • cost prietenos, fără surprize precum condiții ambigue redactate cu litere mici;
    • 100% online;
    • procedură simplă de aplicare;
    • analiza rapidă a cererii – în doar câteva ore primești răspuns;
    • flexibilitate în ceea ce privește perioada de grație –  poți amâna o plată sau poți renunța, dacă nu ești mulțumit de servicii.
       

    Așadar, creditele pentru IMM-uri, atunci când le poți obține în condiții avantajoase, reprezintă o sursă de finanțare potrivită pentru afacerea ta, mai ales dacă generezi deja venituri. Generarea veniturilor este importantă, deoarece un credit va trebui rambursat în anumite condiții agreate în prealabil.

    monede cu plante deasupra

    Pentru a te asigura că în urma contractării unui credit pe firmă îți vei atinge obiectivele și nu vei întâmpina dificultăți privind termenele de plată:

    • examinează cu atenție condițiile de creditare și, atunci când este posibil;
    • evaluează, înainte de a ajunge în fața creditorului, dacă firma ta este pregătită să își asume o datorie. 

    În acest fel, vei beneficia pe deplin de avantajele pe care creditul pe firmă le oferă pentru dezvoltarea afacerii tale. 

    👉 Află mai multe despre condițiile avantajoase de creditare și consultanță de la Filbo!

    Cu Filbo știi că ai pornit la drum alături de un partener de încredere, care te ajută să faci alegeri inspirate pentru firma ta. 

    În acest context, ai la dispoziție câteva surse moderne de finanțare. Asta ca tu să îți poți consolida afacerea în condiții sigure și transparente. Filbo îți pune la dispoziție instrumente digitale de aplicare pentru un credit pe firmă. Astfel, poți economisi timp prețios pe care să îl folosești pentru dezvoltarea serviciilor/produselor tale și a viziunii de business.

  2. Factoringul pentru IMM

    După ce ai calculat costurile de înființare și ai pregătit un plan de afaceri și o estimare a fluxului de numerar, vei ști exact de ce finanțare vei avea nevoie. Dacă nu dispui de fonduri proprii pentru a investi, va trebui să iei în considerare alte surse de finanțare a întreprinderii. 

    Prin intermediul factoringului sau al finanțării debitorului, o companie cumpără o datorie sau o factură de la o altă companie. 

    Factoringul înseamnă că o terță parte va cumpăra facturile neplătite datorate firmei tale. Aceasta îți va plăti imediat până la 85% din valoare și restul după ce factura va fi achitată către firma de factoring, minus comisionul firmei. În acest fel, serviciile de factoring reprezintă o metodă flexibilă și avantajoasă de gestionare a creanțelor.

    În cadrul acestei achiziții, creanțele sunt actualizate pentru a permite cumpărătorului să obțină un profit la decontarea datoriei. În esență, factoringul transferă proprietatea asupra conturilor către o terță parte care apoi urmărește să recupereze datoria.

     

    Când este eficient factoringul ca sursă de finanțare a afacerii tale?

    Dacă afacerea ta generează deja venituri, atunci factoringul reprezintă o variantă potrivită de a-ți îmbunătăți fluxul de numerar. Dar și de a obține rapid finanțare. Această alternativă se pliază cel mai bine companiilor de servicii cu termene lungi de plată a facturilor, de 30, 60 sau 90 de zile.

    Prin urmare, factoringul îți scutește firma de o datorie pentru o sumă mai mică decât suma totală. Astfel, îți oferă capital de lucru pentru a-ți continua activitatea comercială, în timp ce cumpărătorul sau factorul urmărește datoria pentru întreaga sumă și obține profit atunci când aceasta este plătită. 

    Factoringul implică plata unor comisioane suplimentare, de obicei, un mic procent din valoarea unei facturi, odată ce datoria a fost achitată. De asemenea, factorul poate oferi reduceri părții îndatorate.

    Factoringul este o metodă frecvent utilizată de exportatori pentru a accelera fluxul de numerar. Acest proces permite exportatorului să beneficieze de până la 80% din valoarea facturii de vânzare la momentul livrării mărfurilor și la momentul emiterii facturii de vânzare. Companiile de factoring cumpără facturile neplătite ale firmei și oferă, în avans, un procent din suma datorată.

    Așadar, dacă afacerea ta furnizează servicii altor întreprinderi, atunci probabil că ești familiarizat cu procesul de emitere a facturilor și de așteptare a plății. Deși este o practică obișnuită ca facturile să aibă termene de plată de 30, 60 sau chiar 90 de zile, acest lucru poate crea probleme pentru fluxul de numerar al afacerii tale.

    Aici intră în joc companiile de factoring, care îți oferă posibilitatea de a vinde facturile neplătite la un preț redus, astfel încât afacerea ta să primească mai repede fondurile de care are nevoie.

     

    Cum funcționează procesul de factoring?

    O astfel de companie care oferă servicii de factoring presupune cumpărarea facturilor neplătite ale unei afaceri la un preț redus. Firma care vinde primește un procent din factură, de exemplu 85%, în câteva zile, iar compania de factoring preia proprietatea facturii și a procesului de plată.

    Odată ce clientul tău își plătește factura direct către compania de factoring, firma ce a vândut facturile va primi și diferența sumei datorate de către client. Din aceasta se scad comisioanele companiei de factoring.

     

  3. Utilizarea unei linii de credit ca sursă de finanțare a afacerii

    Pentru fiecare afacere trebuie să existe o plasă de siguranță. Acest lucru este important pentru a se putea adapta rapid la schimbări. Mai ales în contextul economic actual, caracterizat de instabilitate. De asemenea, această plasă de siguranță este importantă pentru o afacere și în perioadele de creștereâ. De exemplu atunci când este necesar să investești pentru dezvoltarea afacerii sau atunci când fluxurile de numerar devin instabile. 

    În aceste condiții, atunci când ai nevoie de acces rapid la numerar și de condiții flexibile pentru rambursarea fondurilor împrumutate, o linie de credit poate fi adesea o sursă de finanțare potrivită.

    Liniile de credit pentru afaceri pot fi o sursă de finanțare la îndemână pentru antreprenorii din domeniul comerțului. O astfel de facilitate este extrem de utilă pe termen scurt, deoarece astfel îți poți spori puterea de cumpărare instant.

     

    Linie de credit sau credit pe firmă ca sursă de finanțare a întreprinderii?

    O linie de credit pentru întreprinderi are mai multe în comun cu un card de credit pentru întreprinderi decât cu un împrumut pentru afaceri.

    La fel ca un împrumut pentru firmă, o linie de credit poate oferi afacerii tale acces la bani pe care să îi utilizezi pentru a acoperi orice cheltuială de afaceri care apare. Totuși, spre deosebire de un credit pe firmă, nu există contribuția proprie necesară pentru deschiderea contului, care implică o plată lunară ulterioară.

    O linie de credit pentru afaceri face obiectul unei evaluări a sumelor puse la dispoziție și al unei reînnoiri anuale și funcționează precum un card de credit. Dobânda începe să se acumuleze de îndată ce extragi fonduri, iar suma pe care o plătești (cu excepția dobânzii) este din nou disponibilă pentru a fi împrumutată pe măsură ce achiți soldul. Ca și în cazul unui card de credit, creditorul va stabili o limită a sumei pe care o poate împrumuta.

     

    De ce să apelezi la liniile de credit ca surse de finanțare a unei afaceri?

    Motivul principal pentru care o firmă optează pentru deschiderea unei linii de credit pentru afaceri este acela de a avea acces la finanțare pe termen scurt. 

    Cele mai multe întreprinderi utilizează aceste fonduri pentru a susține finanțarea cheltuielilor operaționale. De exemplu consumabilele și salariile, sau pentru suplimentarea stocurilor. Afacerile sezoniere se bazează adesea pe o linie de credit ca sursă de capital de lucru în afara sezonului.

    Spre deosebire de creditele pentru firme, o linie de credit nu este destinată unei achiziții specifice. Aceasta reprezintă o alegere potrivită pentru a gestiona mai bine fluxul de numerar. Fondurile sunt de obicei extrase din linia de credit prin utilizarea unui cont curent de afaceri, a unui card de credit pentru întreprinderi mici sau chiar a unei aplicații pe telefon.

     

    Liniile de credit cu și fără garanții

    O linie de credit pentru afaceri poate fi accesată sub forma unei datorii negarantate, ceea ce înseamnă că nu trebuie să oferi garanții sub forma unor active pe care creditorul le poate vinde dacă nu achiți datoria. Multe linii de credit fără garanții vin cu o rată a dobânzii variabilă și sunt disponibile pentru sume mai mici de bani.

    Pentru sume mai mari este posibil să ți se ceară să garantezi linia de credit cu un gaj asupra activelor firmei sau cu un depozit.

    În concluzie, indiferent dacă optezi pentru un credit, o linie de finanțare sau pentru contractarea unei firme de factoring, fiecare dintre aceste surse de finanțare presupune condiții specifice de care trebuie să ții cont. 

    Sursă foto: Shutterstock.com