În antreprenoriat, fiecare decizie contează și poate avea un impact semnificativ asupra businessului. Și, indiferent că e vorba de alegerea unui partener de afaceri, de extinderea pe o piață nouă sau de alocarea resurselor pentru dezvoltarea unui nou produs, fiecare alegere implică renunțarea la alte opțiuni. Ce proces consumator de timp, nu-i așa?
De fapt, 61% dintre managerii intervievați într-un studiu realizat de McKinsey susțin că cel puțin jumătate din timpul alocat deciziilor este ineficient. Iar aici intervine costul de oportunitate – un concept pe care îl poți folosi pentru a eficientiza timpul petrecut luând decizii de business.
Descoperă în continuare mai multe despre costul de oportunitate: ce este și cum te poate ajuta să iei decizii bune de business.
- Costul de oportunitate: ce este și cum se calculează
- La ce te ajută costul de oportunitate și cum poate influența deciziile de afaceri
- Cum poți analiza diferite scenarii pentru a face alegeri avantajoase
- Care e diferența dintre costul de oportunitate și costul marginal
- Cum poți reduce riscul de oportunitate
- Cum te poate ajuta Filbo să profiți de oportunitățile de creștere
Costul de oportunitate: ce este și cum se calculează
Costul de oportunitate este, pe scurt, prețul deciziilor tale – dar nu în bani, ci în oportunități pierdute. Mai exact, el te ajută să identifici ce pierzi atunci când alegi una dintre opțiuni în detrimentul celeilalte.
Dar cum îl calculezi? Ei bine, formula costului de oportunitate este următoarea:
- Costul de oportunitate = Beneficiul celei mai bune opțiuni alternative – Beneficiul opțiunii alese.
Practic, folosind această formulă, identifici care ar fi fost câștigul potențial al opțiunii pe care ai respins-o, și îl compari cu ceea ce ai obținut alegând varianta actuală. Iată un exemplu concret:
Să zicem că dispui de 100.000 RON și vrei să-i investești în businessul tău. Te gândești la două opțiuni:
- Dezvolți un produs nou din vânzarea căruia te aștepți să generezi un profit de 150.000 RON într-un an.
- Te extinzi pe o nouă piață și investești în cercetare de piață, analize competitive, marketing, infrastructură etc. Profitul pe care l-ai putea obține din vânzarea produselor actuale pe o nouă piață ar putea fi de 200.000 RON.
Totuși, pentru că ești la început de drum, ai un portofoliu limitat de produse și dorești să îți construiești o imagine solidă pe piața locală înainte de a te extinde, decizi să alegi opțiunea 1, de a dezvolta un nou produs. Așadar, profitul estimat este de 150.000 RON.
În această situație, costul de oportunitate se calculează astfel:
200.000 RON (câștigul estimat din extinderea pe o nouă piață) – 150.000 RON (câștigul actual) = 50.000 RON
Așadar, în acest caz, costul de oportunitate este de 50.000 de lei – suma pe care ar fi fost posibil să o câștigi în plus dacă ai fi ales a doua opțiune.
Ține cont că aceasta este o formulă generală de calcul a costului de oportunitate, care se referă doar la aspectul financiar. Totuși, de cele mai multe ori, costul de oportunitate nu se rezumă doar la bani. Acesta poate include timp, resurse sau alte beneficii intangibile pe care este bine să le iei în considerare pe lângă rezultatul calculului financiar.
La ce te ajută costul de oportunitate și cum poate influența deciziile de afaceri
Poți să vezi costul de oportunitate ca pe un aliat care te ajută să iei cele mai bune decizii. De ce? Deoarece îți oferă un indiciu despre opțiunea mai potrivită pentru businessul tău. Iată, concret, cum poate costul de oportunitate să îți influențeze deciziile.
1. Îți arată că deciziile financiare nu sunt doar despre bani
Este adevărat: când ai o afacere, fiecare leu contează. Însă, nu doar banii sunt importanți. Costul de oportunitate include și alte aspecte, cum ar fi timpul și beneficiile intangibile pe termen lung.
De exemplu, să presupunem că decizi să investești o mare parte din resursele tale financiare într-o campanie de marketing agresivă pentru a promova un produs sezonier, care aduce profit rapid, dar nu are un potențial pe termen lung. În acest timp, ai putea să investești mai multe resurse, din timp, într-o campanie de marketing de amploare pentru a crește notorietatea brandului pe termen lung.
Alegând să te concentrezi pe profitul imediat, pierzi ocazia de a-ți crea o imagine solidă pe piață și de a construi o relație de lungă durată cu clienții tăi care să-ți aducă un venit constant, pe termen lung. În această situație, care crezi că este varianta mai profitabilă?
👉 Indiferent de alegerea ta, campaniile de marketing necesită cunoștințe și atenție deosebită pentru a merita într-adevăr investiția. Descoperă cum te poate ajuta formula ROAS în acest sens și cum să-ți optimizezi bugetul de marketing pentru a obține un profit cât mai ridicat.
2. Te învață cum alegi între a angaja sau a externaliza
Un alt exemplu clasic și des întâlnit în lumea antreprenoriatului este decizia de a angaja pe cineva full-time sau de a externaliza anumite servicii. Costul de oportunitate te va ajuta să înțelegi ce pierzi dacă alegi una dintre opțiuni.
Dacă angajezi o persoană, vei plăti salariu, beneficii și vei petrece mult timp cu instruirea și managementul. În schimb, dacă externalizezi, vei economisi pe termen scurt, dar s-ar putea să nu ai control complet asupra calității muncii. Ce e mai valoros pentru tine? Și aici, răspunsul depinde de contextul afacerii tale.
3. Te învață să-ți asculți prioritățile
Încă un context în care costul de oportunitate îți poate fi util este cel în care ești nevoit să-ți setezi anumite priorități. De exemplu, să presupunem că afacerea începe să genereze profituri. În acest caz, poți alege între două opțiuni: să reinvestești banii în afacere sau să îi retragi sub formă de dividende pentru a-ți recompensa munca.
Costul de oportunitate aici trebuie calculat luând în considerare ceea ce ai obține din reinvestirea profitului vs ceea ce ai obține pe plan personal din dividende. Care crezi că e mai avantajos?
Cum poți analiza diferite scenarii pentru a face alegeri avantajoase
Deși exemplele de mai sus se referă la situații generale în care te-ai putea afla, fiecare antreprenor se confruntă cu provocări diferite. În acest caz, este important să identifici momentele în care poți să aplici costul de oportunitate și să știi să analizezi diferite scenarii pentru a lua cele mai avantajoase decizii. Descoperă în continuare cum poți face asta:
1. Începe cu analiza situației actuale. Primul pas în orice proces decizional este să înțelegi exact unde te afli. Înainte să te arunci într-o serie de scenarii complicate, pune-ți întrebări simple: „Ce funcționează acum?” și „Ce nu merge așa cum ar trebui?”. E ca atunci când vrei să te apuci de renovat o casă – trebuie să știi la ce mobilier renunți și ce mobilier păstrezi. Așadar, evaluarea situației tale actuale îți va da un punct de plecare solid pentru orice alegere pe care urmează să o faci.
👉 Ca să îți fie mai ușor să analizezi situația actuală, folosește-te de analiza SWOT – o metodă care pleacă de la un tabel împărțit în patru părți egale. Descoperă ce este analiza SWOT și cum o poți realiza.
2. Identifică opțiunile posibile. Când ești antreprenor, există tot felul de alegeri pe care trebuie să le faci: ai putea să alegi între diferite modele de afaceri, să testezi noi piețe, să încerci noi metode de marketing sau să îți restructurezi echipa. Înainte de a lua o decizie, pune pe hârtie toate opțiunile posibile. Chiar dacă unele pot părea nebunești, nu le exclude din start. Poate că ai nevoie de acea idee nebunească pentru a scoate afacerea ta din zona de confort și a ajunge la succesul dorit.
👉 Noi, echipa Filbo, avem încredere în ideile tale și îți venim în ajutor cu finanțarea de care ai nevoie pentru a le pune în aplicare. Timp de 30 de ani, am ajutat deja o mulțime de antreprenori să ajungă la #UrmătorulNivel și vrem să facem asta și pentru tine!
3. Fă o evaluare a riscurilor și beneficiilor. Acest pas este necesar pentru că știi deja: fiecare decizie vine cu un set de riscuri și beneficii. Așadar, când analizezi fiecare scenariu, gândește-te la ce câștigi și ce pierzi.
4. Simulează scenariile posibile. În loc să te bazezi doar pe „intuiția de antreprenor”, alege să simulezi scenariile posibile. Adică, gândește-te la cum s-ar desfășura fiecare scenariu în practică. Ce ar trebui să faci dacă „planul A” nu funcționează? Poți să îți închipui fiecare detaliu – de la cum te va afecta financiar până la cum îți va schimba rutina zilnică.
5. Ia decizia, dar fii pregătit să te adaptezi. În final, decizia ta trebuie să fie una fermă, dar nu de beton, pentru că, în calitate de antreprenor, este esențial să îți păstrezi flexibilitatea. Asta înseamnă că nu trebuie să te simți blocat într-o alegere doar pentru că ai spus că o vei face. Dacă simți că lucrurile nu merg așa cum ar trebui, nu ezita să îți ajustezi direcția.
👉 Dacă activezi în agricultură și observi că planul de optimizare a culturilor de cereale nu funcționează așa cum te așteptai, nu ezita niciun moment să schimbi abordarea.
- Schimbarea îngrășămintelor folosite sau implementarea unui sistem de irigare mai eficient pot să-ți salveze cultura chiar dacă vin la pachet cu costuri suplimentare.
- Dacă administrezi o suprafață mai mare de 10 hectare de culturi de cereale, poți obține finanțarea de care ai nevoie printr-un credit pentru agricultori.
- Cât poți împrumuta? Până la 240.000 RON cu dobândă variabilă.
- Cum rambursezi? Cum îți convine: poți efectua plata oricând până la finalul sezonului agricol. Iar dacă te gândești să rambursezi anticipat, poți face asta cu zero comision suplimentar.
Care e diferența dintre costul de oportunitate și costul marginal
Și dacă tot vorbim despre costuri, haide să ne oprim și asupra costului marginal deoarece este deseori confundat cu costul de oportunitate. Deși ambele concepte sunt esențiale pentru a lua decizii economice eficiente, ele sunt de ajutor în contexte diferite.
Legat de costul de oportunitate, știi deja din prima parte a articolului că se bazează pe ideea că resursele (bani, timp, energie) sunt limitate și, atunci când alegi să le aloci într-un anumit mod, renunți la alte posibilități care ar putea aduce beneficii.
În ceea ce privește costul marginal, în schimb, acesta este costul suplimentar pe care îl suporți atunci când produci o unitate în plus dintr-un bun sau serviciu. Cu alte cuvinte, se referă la schimbarea costurilor totale în urma unei modificări a cantității produse, fiind esențial pentru a decide dacă merită să produci mai mult sau mai puțin dintr-un produs, în funcție de costurile adiționale implicate.
Să zicem că deții un magazin online care comercializează tricouri personalizate, iar costul marginal pentru a produce încă un tricou este de 100 RON. Dacă prețul de vânzare al tricoului este mai mare de 100 RON, atunci producția suplimentară ar putea fi o alegere profitabilă. Dacă, în schimb, costul marginal crește și depășește prețul de vânzare, va deveni mai puțin profitabil să produci mai multe tricouri.
Cum poți reduce riscul de oportunitate
Să renunți la o opțiune valoroasă doar pentru că cealaltă se potrivește mai bine cu obiectivele companiei poate fi dificil. Și asta pentru că, cel mai probabil și tu, ca antreprenor, tinzi să te gândești mai mult la ce ai de pierdut decât la ce ai de câștigat și mereu intervine întrebarea „ce-ar fi fost dacă?”.
Însă, tocmai de asta este bine să folosești riscul de oportunitate: pentru a evalua rațional ceea ce câștigi în urma unei alegeri și despre a recunoaște că uneori a spune „nu” unei opțiuni poate fi cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru afacerea ta. Totuși, iată ce poți face pentru a reduce riscul de oportunitate astfel încât să fii și mai încrezător în deciziile tale:
1. Prioritizează și concentrează-te pe ceea ce contează cu adevărat
Pentru a reduce costul de oportunitate, este important să îți prioritizezi activitățile în funcție de beneficiile aduse afacerii tale. Asta înseamnă că trebuie să te concentrezi pe acțiuni cu impact mare, care au un randament semnificativ. Întreabă-te constant: „Această activitate mă ajută să ating obiectivele pe termen lung?”
Ca să parcurgi această etapă mai ușor, creează o listă cu priorități și urmărește să îți concentrezi energia pe acele proiecte care au cel mai mare potențial de a aduce profit sau de a contribui la creșterea afacerii.
2. Automatizează procesele repetitive
Un alt mod excelent de a reduce costul de oportunitate este prin automatizarea sarcinilor repetitive, care te pot distrage de la activitățile strategice. Există multe instrumente și software-uri care te pot ajuta să automatizezi procesele administrative, de marketing, de contabilitate sau de management al relațiilor cu clienții.
De exemplu, folosește platforme de marketing automatizat pentru a trimite e-mailuri, reclame și promoții clienților, implementează un software de gestionare a sarcinilor sau a echipelor pentru a urmări progresul și a delega eficient și optimizează facturarea și contabilitatea folosind aplicații specifice acestui domeniu.
Prin economisirea timpului și alocarea resurselor umane către sarcini care necesită gândire analitică, poți investi mai mult în activități cu un impact strategic mare, cum ar fi dezvoltarea produselor sau extinderea pe piețe noi.
👉 Atunci când deții un PFA și lucrezi de unul singur, automatizarea proceselor repetitive este cu atât mai importantă cu cât nu ai resursele unei echipe mari care să îți preia sarcinile zilnice. Fiecare minut economisit prin automatizare poate fi redirecționat către activități care aduc mai multă valoare afacerii tale, cum ar fi dezvoltarea unor strategii noi sau extinderea bazei tale de clienți. Dar cum rămâne cu capitalul? Dacă nu poți să susții toate automatizările din surse proprii, poți să apelezi la un credit pentru PFA de la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN) și:
- Poți obține până la 235.000 RON cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni și cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
- Aplici 100% online. Împrumuturile de până în 60.000 RON se aprobă tot online, în timp ce pentru împrumuturi mai mari beneficiezi de sprijin din partea unui consultant.
- Încarci o documentație minimă pe platformă: un extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
- Beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura pe toată durata creditului.
- Beneficiezi de flexibilitate în ceea ce privește plata ratelor: dacă nu ai posibilitatea de a plăti rata într-o lună, poți amâna rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci.
3. Diversifică riscurile și explorează multiple fluxuri de venit
Odată ce te concentrezi pe un singur produs sau serviciu, acest lucru poate duce la un cost de oportunitate ridicat dacă acea opțiune nu funcționează așa cum te-ai așteptat. Reducerea costului de oportunitate în acest caz presupune și identificarea unor fluxuri alternative de venit care să susțină afacerea atunci când o anumită direcție nu mai este profitabilă.
Ce poți face în acest sens? Explorează opțiuni de diversificare a ofertei tale: adaugă produse complementare sau serviciile suplimentare care se potrivesc cu afacerea ta.
De asemenea, găsește modalități de a ajunge la alte segmente de clienți, în loc să te bazezi pe o singură piață sau grup-țintă.
👉 Dacă ești client Filbo, îți este mult mai ușor să ajungi la alte segmente de clienți. Pe toată perioada colaborării cu noi, îți oferim gratuit servicii non-financiare, printre care și acces la o platformă internațională pe care poți vinde angro!
Cum te poate ajuta Filbo să profiți de oportunitățile de creștere
După ce ai stabilit pe ce activități și proiecte merită să îți concentrezi atenția și resursele, următorul pas important este să te asiguri că ai capitalul necesar pentru a le valorifica. Chiar dacă ai identificat oportunitățile și ai redus riscurile de oportunitate, fără resursele financiare de încredere, chiar și cea mai bună decizie s-ar putea să nu-ți aducă rezultatele dorite.
👉 Noi, echipa Filbo, înțelegem cât de important este pentru tine să poți să implementezi la timp un proiect pentru dezvoltarea afacerii tale, indiferent că este vorba despre creșterea stocului de materie primă la preț mai avantajos, lansarea unui produs sezonier sau diversificarea canalelor de marketing. Așadar, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și ai nevoie de un partener de susținere financiară, atunci poți să apelezi la un credit de 60.000 RON, super rapid, pentru afaceri de la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN). Iată ce trebuie să știi:
- Procesul de aplicare și aprobare este 100% online indiferent de sumă.
- Perioada de rambursare este flexibilă: poți alege până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Indiferent de opțiunea ta, beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura pe toată durata creditului.
- Documentația necesară este minimă: ai nevoie doar de un extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
- Dobânda este variabilă, în funcție de ROBOR la 6 luni, și ai posibilitatea de a amâna plata ratei. Asta înseamnă că, dacă nu ai posibilitatea de a plăti rata într-o lună, poți amâna rambursarea cu 30 de zile, cu condiția să ai un comportament bun de plată până atunci.
În concluzie, așa cum arată și studiul McKinsey menționat la începutul articolului, deciziile strategice reprezintă o mare parte din activitatea ta ca manager. De aceea, aplicarea corectă a costului de oportunitate îți poate permite să faci alegeri care vor duce afacerea ta la succes pe termen lung. Așadar, fii mereu pregătit să analizezi fiecare opțiune și să o alegi pe cea care îți aduce cele mai mari beneficii.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock