Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Analiza SWOT pentru afacerea ta: ce este și cum te ajută să prosperi

Verificat de: Robert Maftei

Într-un mediu de afaceri dinamic, caracterizat de incertitudini economice și competiție acerbă, evenimentele imprevizibile precum schimbările tehnologice sau cele care apar în comportamentul consumatorilor pot genera o situație de criză chiar și pentru cele mai stabile afaceri. De fapt, conform unui studiu efectuat de PwC, 69% dintre oamenii de afaceri s-au confruntat deja cu o situație de criză în ultimii 5 ani, în timp ce 95% dintre aceștia se așteaptă la o situație de criză în viitor.

 

Totuși, există ceva ce poți face pentru a evita pe cât posibil astfel de situații, și anume, să îți construiești un business flexibil. Însă, pentru asta, trebuie să deții o imagine clară asupra afacerii, dar și asupra tuturor factorilor care o pot influența. Descoperă în continuare cum te poate ajuta analiza SWOT în acest sens.

 

  • Analiza SWOT – un punct de referință în strategia organizațională
  • Importanța analizei SWOT: când este necesară și de ce
  • Studiu de caz: analiza SWOT a unei firme de transport
  • Ce strategii poți implementa în urma analizei SWOT: exemple concrete

 

Analiza SWOT – un punct de referință în strategia organizațională

Cu siguranță, oricât ai încerca să eviți, pe parcursul desfășurării activității businessului tău, te vei întâlni și tu cu diverse incertitudini care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot pune în pericol stabilitatea afacerii tale. Acestea pot fi generate atât de factori externi, cum ar fi competitorii sau dinamica mediului de afaceri, cât și de factori interni, cum ar fi capitalul limitat sau fluctuațiile de personal. Dar ce părere ai dacă ai putea anticipa aceste incertitudini și cauzele lor exacte, pentru a putea lua decizii proactive? Deși pare dificil, suntem aici să îți spunem că se poate. Și asta cu ajutorul analizei SWOT care fix asta presupune: o evaluare a factorilor interni și externi care pot influența succesul unei companii.

 

Dacă te întrebi ce înseamnă, mai exact, SWOT, ei bine, acesta este un acronim pentru Strengths (Puncte forte), Weaknesses (Puncte slabe), Opportunities (Oportunități) și Threats (Amenințări), care reprezintă și elementele analizei. Și, dacă citești în continuare acest articol, vei afla și cum pot aceste elemente să te ghideze pentru a-ți analiza afacerea, astfel încât să construiești o strategie organizațională de succes.

 

Importanța analizei SWOT: când este necesară și de ce

Chiar dacă analiza SWOT poate fi efectuată în orice etapă a afacerii pentru a identifica exact stadiul în care se află față de factorii externi, aceasta este folosită în special în următoarele momente:

  1. Înainte de a lansa un nou produs sau serviciu pe piață. Pentru că într-un astfel de moment este crucial să evaluezi mediul concurențial și să identifici oportunitățile și amenințările potențiale, analiza SWOT te poate ajuta să-ți conturezi mesajul de marketing și să te diferențiezi de competiție.

 

  1. Atunci când plănuiești extinderea afacerii tale pe noi piețe geografice sau demografice. În acest caz, este important să evaluezi mediul local și să identifici amenințările și punctele tari cu ajutorul cărora le poți depăși. 

 

👉 Atunci când ești client Filbo, oportunitățile de extindere îți sunt la îndemână deoarece beneficiezi de multiple servicii non-financiare pentru afacerea ta, printre care și acces gratuit la o platformă internațională care îți permite să vinzi și să cumperi angro.

 

  1. Atunci când au loc schimbări majore în ceea ce privește tehnologia sau legislația care pot afecta industria ta. Și în acest caz, analiza SWOT te poate ajuta să identifici riscurile și să explorezi noi oportunități de dezvoltare.

 

  1. Atunci când consideri că afacerea ta are nevoie de o schimbare de imagine, fie pentru a atrage o nouă audiență, fie pentru a-ți revigora brandul, este important să evaluezi atent poziționarea și reputația ta actuală. În acest sens, analiza SWOT te poate ajuta să identifici punctele forte pe care să le amplifici și punctele slabe pe care să le corectezi în procesul de rebranding.

 

👉 Dacă ai nevoie de un partener de încredere care să te susțină financiar pe tot parcursul procesului de rebranding, noi, echipa Filbo, putem să fim alături de tine. Avem o experiență de aproape 30 de ani în finanțare, timp în care am susținut peste 10.000 de mici antreprenori în dezvoltarea businessului lor. Putem să facem același lucru și pentru tine!

 

  1. Perioade de criză sau incertitudine internă sau externă. În astfel de perioade este important să fii vigilent și să-ți adaptezi strategiile pentru a supraviețui și a crește în ciuda provocărilor. Analiza SWOT te poate ajuta să identifici punctele slabe la care să lucrezi pentru a-ți proteja afacerea și pentru a profita de oportunitățile care se pot ivi în timpul crizei.

 

👉 În cazul în care în urma analizei SWOT constați că lipsa de capital este un punct slab al afacerii tale, poți să găsești o soluție în accesarea unui credit IFN pentru IMM-uri. Atunci când ai 12 luni de activitate, poți obține până la 235.000 RON împrumut, cu o perioadă de rambursare flexibilă de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.

 

Împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, iar documentele solicitate sunt minime. Creditul de până la 35.000 RON îl poți obține doar cu ajutorul extrasului de cont, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare ai nevoie și de ultima balanță disponibilă. Pentru împrumuturi mai mari de 100.000 RON, beneficiezi și de ajutorul unui consultant. 

 

Studiu de caz: analiza SWOT a unei firme de transport

Pentru a ilustra mai bine cum poți folosi elementele analizei SWOT menționate mai sus în favoarea afacerii tale, să presupunem următorul scenariu în care ești proprietarul unei firme de transport ale cărei cifre de afaceri stagnează în ultimii 2 ani. Scopul tău este să crești cifra de afaceri și, implicit, profitul în următoarele 12 luni, așa că îți dorești să implementezi soluții eficiente în acest sens, însă nu știi de unde să începi.

 

De aceea, alegi să realizezi o analiză SWOT pentru a obține o imagine clară asupra businessului tău. 

Puncte tari

Pentru că primul element al analizei SWOT reprezintă punctele tari ale businessului, după efectuarea unei analize interne, ai constatat următoarele:

 

  • Firma dispune de o flotă de vehicule moderne și bine întreținute, ceea ce îi permite să ofere servicii de transport fiabile și de înaltă calitate clienților.
  • Echipa firmei este formată din șoferi și personal logistic calificați și experimentați, capabili să gestioneze eficient operațiunile de transport.
  • Serviciile de transport pe care le oferi acoperă o gamă largă de destinații, ceea ce îți oferă un avantaj competitiv în furnizarea serviciilor de transport.

Puncte slabe

Următoarea etapă care trebuie parcursă în realizarea analizei SWOT este identificarea punctelor slabe. Aici ai constatat faptul că:

 

  • Fluctuațiile de personal pot afecta calitatea serviciilor oferite pe termen lung.
  • Capitalul de lucru este ușor influențat de prețul combustibilului, lucru care poate afecta marja de profit și rentabilitatea operațiunilor sale de transport.
  • Portofoliul cu un număr redus de clienți poate cauza stagnarea afacerii.

 

👉 Și nivelul limitat de lichiditate și solvabilitate poate să fie un punct slab al afacerii tale. Află cum poate influența afacerea și ce să faci în acest sens.

Oportunități

În ceea ce privește oportunitățile, aici avem următoarele:

 

  • Cerere în creștere pentru servicii de transport datorată extinderii comerțului online.
  • Utilizarea noilor tehnologii și soluții digitale pentru a îmbunătăți eficiența operațională, gestionarea flotei și experiența clienților.
  • Dezvoltarea portofoliului prin includerea unor servicii suplimentare de logistică. În afară de serviciile de transport, firma poate oferi și soluții complete de depozitare și gestionare a stocurilor, ceea ce îți permite satisfacerea nevoile complexe ale clienților.

 

👉 Descoperă mai multe strategii de dezvoltare a unei firme de transport cu ajutorul unei finanțări.

Amenințări

Ajungând la ultima etapă a analizei SWOT, amenințările, acestea sunt:

 

  • Creșterea costurilor operaționale, inclusiv cele aferente combustibilului, salariilor și întreținerii vehiculelor, care poate afecta profitul obținut.
  • Utilizarea unor tehnologii învechite de gestionare a flotei, care poate duce la pierderea competitivității și la dificultăți în a îndeplini cerințele clienților.

 

Analiza SWOT model pentru businessul tău

 

Având ca sursă de inspirație studiul de caz de mai sus, ai posibilitatea de a-ți evalua propria afacere, folosind modelul de analiză SWOT de mai jos.

model_analiza_SWOT

Ce strategii poți implementa în urma analizei SWOT: exemple concrete

strategii_de_dezvoltare

Așa cum ai observat în exemplul de mai sus, cu ajutorul analizei SWOT poți identifica anumite aspecte importante ale companiei, care pot determina succesul acesteia pe viitor. 

 

Totuși, pentru că doar identificarea lor nu este suficientă pentru a-ți construi un business stabil, e nevoie să implementezi și strategii care să te ajute să profiți de punctele tari pentru a depăși amenințările, dar și să minimizezi punctele slabe, astfel încât să nu te împiedice să profiți de oportunități. 

 

Descoperă în cele ce urmează ce tipuri de strategii poți implementa după efectuarea analizei SWOT.

 

Strategii ofensive pornind de la punctele tari, oportunități și amenințări

 

Plecând de la punctele tari și de la oportunitățile identificate, ai posibilitatea de a implementa strategii ofensive pentru a-ți crește cota de piață și cifra de afaceri. Iată câteva exemple de astfel de strategii, aplicabile și în studiul nostru de caz.

 

  • Utilizarea resurselor și expertizei existente pentru a explora piețe noi sau segmente de piață cu cerere crescută.
  • Dezvoltarea unor noi servicii (datorită flotei moderne) care să satisfacă nevoile identificate ale pieței.
  • Stabilirea de parteneriate și colaborări cu alte companii sau organizații pentru a accesa resurse suplimentare.
  • Realizarea de investiții în tehnologii noi și inovatoare care să îmbunătățească eficiența operațională și să consolideze poziția competitivă a firmei.

 

👉 Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și alegi Filbo ca partener de încredere pentru investițiile tale, poți obține capitalul necesar pentru dezvoltarea portofoliului de servicii. Procesul de aplicare este 100% online, iar suma maximă pe care o poți accesa este de 1.000.000 RON. Perioada maximă de rambursare este de 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.

 

În funcție de împrumutul de care ai nevoie, la aplicare este necesar să încarci extrasul de cont pe ultimele 3 luni și, în unele cazuri, ultima balanță disponibilă.

 

De asemenea, în cazul unei situații neprevăzute care te împiedică să plătești rata,  poți să amâni plata pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

 

Strategii defensive pornind de la puncte tari și amenințări

 

Pentru că nu trebuie să uităm nici de amenințări, iată ce strategii poți implementa pentru a te folosi de punctele tari ale businessului tău ca să le elimini:

 

  • Consolidarea relațiilor cu clienții existenți prin dezvoltarea de programe de loialitate pentru a-ți menține baza de clienți stabilă în ciuda competiției.

 

  • Identificarea și eliminarea cheltuielilor inutile pentru a crește eficiența și a proteja marja de profit în fața creșterii costurilor.

 

  • Folosirea tehnologiilor moderne obținute în urma investițiilor pentru a putea monitoriza atent mișcările concurenței și pentru a putea reacționa la schimbările pieței.

 

Strategii adaptative pornind de la puncte slabe și oportunități

 

Trecând la strategiile adaptative, acestea presupun folosirea oportunităților pentru a transforma punctele slabe în puncte tari. Iată câteva exemple practice pe care le poți pune în aplicare:

 

  • Realizarea unor investiții pentru a crește gradul de retenție a personalului, prin oferirea unor beneficii competitive, construirea unui mediu fizic de lucru plăcut și promovarea echilibrului între viața personală și cea profesională prin acordarea unor zile libere suplimentare plătite.
  • Colaborarea cu parteneri externi sau consultanți specializați pentru a compensa lacunele interne.
  • Adoptarea unei abordări flexibile în strategia de afaceri pentru a putea ajusta rapid direcția și prioritățile în funcție de schimbările din mediul de afaceri.

 

Strategii de supraviețuire pornind de la puncte slabe și amenințări 

 

Nu în ultimul rând, este important să ai în vedere și câteva strategii de supraviețuire care să te ajute să rămâi pe linia de plutire atunci când amenințările se intensifică și încă nu ai reușit să reduci punctele slabe. Aceste strategii presupun:

 

  • Identificarea și implementarea măsurilor de reducere a costurilor și îmbunătățire a fluxurilor de numerar pentru a consolida situația financiară a firmei și a evita riscul de insolvență.
  • Revizuirea și optimizarea proceselor și structurilor operaționale pentru a crește eficiența și a reduce vulnerabilitatea în fața amenințărilor externe.

 

În concluzie, analiza SWOT te ajută să cunoști mai bine toate aspectele importante ale afacerii și riscurile care o pot afecta, motiv pentru care este important să te folosești de informațiile din acest articol pentru a o realiza cât mai corect. Folosește modelul de analiză SWOT inclus mai sus și ține cont de particularitățile afacerii tale pentru a obține rezultatele dorite.

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock