Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Contract de credit – la ce să fii atent când semnezi

Verificat de: Robert Maftei

Atunci când ai un business, înveți să intuiești momentele potrivite pentru a face o schimbare sau o investiție. Opțiunile prin care îți poți dezvolta afacerea sunt adesea la îndemână, însă trebuie să știi când este momentul potrivit pentru a apela la ele.

Un împrumut te-ar putea ajuta nu numai să satisfaci nevoile curente ale afacerii, ci și să pui bazele succesului pe termen lung al business-ului tău. Deoarece împrumuturile reprezintă un aspect important al ciclului de afaceri, ai putea fi tentat să accepți prima ofertă de împrumut pe care o primești. Însă, înainte de a semna cererea de împrumut, asigură-te că ai luat în considerare toate aspectele importante ale unui contract de credit.

Iată ce trebuie să ai în vedere, înainte de a semna contractul de împrumut.

  • Reputația instituției financiare
  • Comisioanele
  • Garanțiile
  • Serviciul clienți
  • Condițiile de rambursare
  • Procesul de plată
  • Timpul de așteptare

Reputația instituției financiare

În timp ce caracteristicile împrumuturilor pentru afaceri, oferite de diverse instituții financiare, pot fi mai mult sau mai puțin aceleași, serviciile și reputația instituțiilor financiare pot face diferența. 

Cele care oferă împrumuturi cu dobânzi mici sunt considerate, de obicei, riscante. De aceea, te încurajăm să faci un research, înainte de a completa cererea de împrumut. 

Verifică dacă creditorul evaluează raportul de credit înainte de a aproba cererea de împrumut de afaceri, iar dacă aplici online, verifică dacă există și o locație fizică a instituției.

Verifică, de asemenea, dacă site-ul web al creditorului oferă răspunsuri la potențialele întrebări ale clienților. Aceste detalii s-ar putea regăsi într-o rubrică tip FAQ. Analizând aceste criterii, poți determina dacă creditorul prezintă credibilitate.

Când ai nevoie de un partener de încredere, care să te ghideze pe tot parcursul procesului de încheiere a unui contract de credit, cu Filbo mergi la sigur:

  • procedură simplă de analiză;
  • fără costuri ascunse;
  • asistență online;
  • flexibilitate la plată.

Filbo se bucură de un nivel de încredere crescut în rândul instituțiilor de profil. Acest fapt fiind atestat de premiul obținut în cadrul Future Banking Awards 2022 – premiul Best Embedded Finance use-case.

De asemenea, compania OMRO, din care face parte Filbo a fost premiată pentru conformitatea cu European Code of Good Conduct for Microcredit Provision, ceea ce atestă calitatea și seriozitatea serviciilor oferite de Filbo.

 

Comisioanele 

Atunci când creditorul acordă un credit negarantat, acesta va percepe și un comision de procesare. În plus, există și alte tipuri de comisioane care trebuie luate în considerare, cum ar fi comisioanele de reeșalonare, comisioanele de executare silită și așa mai departe. Aceste comisioane trebuie luate în considerare, în momentul în care soliciți un credit.

Fii atent la comisioanele ascunse, percepute de unii creditori, și verifică de două ori același lucru, cu oficialii sucursalei, înainte de a semna contractul de credit.

Atunci când ești sigur pe alegerea ofertei de creditare, ai mai mult timp pentru a te concentra asupra afacerii, fără a te abate de la planurile tale. De aceea, Filbo îți oferă cea mai simplă soluție digitală de încheiere a unui contract de credit. Nu este nevoie să te deplasezi pentru semnarea contractului, ceea ce face ca procesul de acordare a creditului să rapid și fără comisioane ascunse.

 

Garanțiile

Creditele de afaceri pot fi opțiuni de finanțare garantate sau negarantate. De exemplu, în cazul unor credite pentru finanțarea echipamentelor, acestea vor fi ipotecate. Mai mult, anumiți creditori pot cere să depui garanții pentru împrumuturi, iar dacă nu achiți împrumutul, aceștia pot scoate la licitație bunul, pentru a-și acoperi pierderile.

Prin urmare, înainte de a semna o cerere de creditare, asigură-te că ai verificat dacă este vorba despre un împrumut garantat sau despre unul negarantat. În cazul împrumutului garantat, gândește-te dacă îți asumi riscul de a pierde bunul, în anumite circumstanțe. Dacă nu, atunci un împrumut pentru afaceri negarantat ar putea fi o opțiune mai bună pentru tine.

 

Serviciul clienți

Este posibil să nu înțelegi întotdeauna termenii și condițiile de împrumut sau să ai nevoie de asistență pentru efectuarea unei operațiuni online. În astfel de cazuri, este posibil să ai nevoie de asistența unui reprezentant. 

Dacă pe site-ul creditorului nu se regăsește un număr de asistență pentru clienți, este foarte probabil să rămâi cu problema nerezolvată în timp util. Prin urmare, înainte de a semna contractul de împrumut, asigură-te că ai analizat și acest aspect.

Orice întrebare ai avea despre termenii și condițiile contractului de credit, este important să beneficiezi de asistenta pe tot parcursul procesului, de la analiza dosarului până la finalizarea contractului.

Filbo vine în întâmpinarea nevoilor tale cu servicii rapide și transparente, pentru a-ți oferi sprijinul ori de câte ori ai întrebări. 9 din 10 clienți recomandă Filbo* datorită procesului rapid de finanțare, a cerințelor privind documentele, costurilor și procesului de acordare a unui credit.

*conform Customer Survey intern desfășurat de Filbo în luna mai 2022

 

Condițiile de rambursare

Înainte de a semna contractul de credit, este important să parcurgi termenii de rambursare, pentru a vedea dacă oferă flexibilitate în rambursare. Dacă anticipezi incertitudini care ar putea determina întârzierea plății cu o lună sau două, discută imediat cu creditorul.

De asemenea, analizează condițiile de executare silită și semnează contractul numai dacă ești complet încrezător în decizia ta.

 

Procesul de plată

În zilele noastre, majoritatea instituțiilor financiare sunt flexibile în ceea ce privește termenele de rambursare și procesele de plată. Trebuie să știi dacă respectivul creditor preferă plățile lunare sau trimestriale.

Înainte de a semna contractul de împrumut, fii atent la diferitele tipuri de plăți acceptate de creditor. Ia în considerare posibilitatea de a te reorienta, în cazul în care creditorul nu oferă metode alternative de plată, în afară de debitarea automată, care poate să nu fie favorabilă pentru tine.

 

Timpul de așteptare

O oportunitate de afaceri nu te va aștepta. Dacă dorești să beneficiezi de fiecare oportunitate care îți iese în cale, trebuie să ai fondurile pregătite.

Atunci când soliciți un credit, verifică ceea ce spun clienții existenți despre timpul de procesare a împrumutului. Dacă instituția financiară aleasă are nevoie de săptămâni sau luni pentru a-ți oferi împrumutul, ar fi bine să consulți și alte opțiuni.

Atunci când decizi că este momentul potrivit pentru o investiție sau când ai nevoie de finanțare pentru a efectua plăți, un timp de așteptare îndelungat până la aprobarea creditului nu este în avantajul tău. 

La Filbo, poți lua un credit rapid pentru firma ta, în doar câteva ore, indiferent că este SRL, IMM, SA, II sau IF. În funcție de nevoile tale, poți opta pentru contracte pe 12, 18 sau 24 de luni, pentru finanțare de până la 60.000 RON.

 

Tipul de împrumut

De multe ori, creditele pentru afaceri îmbracă forme personalizate. Poți găsi o varietate de opțiuni de finanțare, fiecare dintre ele fiind adaptată pentru a se potrivi nevoilor specifice ale diferitelor afaceri. De exemplu, poți opta pentru un împrumut pentru capital de lucru, dacă dorești să acoperi cheltuielile operaționale. În mod similar, creditele pentru investiții ajută la achiziționarea de instalații și utilaje, deschiderea unui punct de lucru, modernizarea spațiului comercial, achiziționarea de sisteme software de management al clienților sau al gestiunii facturilor.

Prin urmare, înainte de a completa cererea pentru un credit și de a semna contractul de împrumut, asigură-te că înțelegi tipul de produs de care ai nevoie pentru afacerea ta.

Așadar, cântărește întotdeauna opțiunile, înainte de a semna contractul de credit. Și nu uita că nu ești obligat să accepți imediat o ofertă. Evaluează mai întâi dacă oferta primită reprezintă o soluție viabilă pentru atingerea obiectivelor afacerii tale. 

 

Sursa foto: Freepik.com