Lipsa capitalului de lucru, denumit și capital circulant, se numără printre principalele motive pentru care businessurile eșuează, conform celor 38% dintre antreprenorii participanți la un studiu efectuat de CB Insights. Descoperă mai exact cum poate capitalul de lucru să influențeze activitatea unei afaceri, ce poți face pentru a evita problemele de capital, dar și ce surse de finanțare ai la dispoziție.
- Cum știi că afacerea ta se poate autosusține: rolul capitalului circulant
- Studiu de caz: capitalul de lucru și nevoile financiare ale unei cafenele
- De ce este important să dispui mereu de capital de lucru
- Cum să eviți problemele de capital
- Soluții de finanțare pentru capital de lucru
Cum știi că afacerea ta se poate autosusține: rolul capitalului circulant
În special atunci când ești la început de drum, una dintre cele mai mari provocări cu care te poți confrunta ca antreprenor este să te asiguri că ai o afacere stabilă. Și asta din cauza mai multor motive: fie nu ai încă un portofoliu stabil de clienți și veniturile sunt fluctuante, fie încă nu ai reușit să stăpânești managementul fluxului de numerar.
Într-un astfel de context, cum știi cu adevărat că afacerea ta dispune de tot ce are nevoie pentru a se autosusține pe termen lung? Răspunsul este simplu: prin analiza capitalului de lucru, denumit și capital circulant.
Așa cum îi spune și denumirea, capitalul de lucru reprezintă suma de bani necesară unui business pentru a-și finanța cheltuielile curente și pentru a-și menține operațiunile zilnice. Acesta include activele circulante ale companiei, cum ar fi stocurile, creanțele și disponibilitățile de numerar, din care se scad datoriile curente, precum datoriile comerciale și alte obligații de plată pe termen scurt.
👉 Creanțele pot influența atât pozitiv, cât și negativ capitalul de lucru, deoarece pot însemna dreptul tău de a încasa bani sau obligația ta de a le plăti. Descoperă tot ce trebuie să știi despre creanțe și ce legătură au cu fluxul de numerar.
Studiu de caz: capitalul de lucru și nevoile financiare ale unei cafenele
Pentru a ilustra mai bine definiția și formula capitalului de lucru, să presupunem că deții o cafenea mică în centrul orașului cu următoarele caracteristici:
- Disponibilități în bancă: 75.000 lei
- Valoarea stocurilor de cafea, alimente și alte bunuri: 25.000 lei
- Chiria lunară: 10.000 lei
- Facturile de utilități (apă, electricitate, gaz): 1.500 lei pe lună
- Salarii angajați: 10.000 lei pe lună
Capitalul de lucru de care dispui pentru desfășurarea activității, așa cum putem deduce din definiția de mai sus, este suma de bani pe care o ai în contul din bancă, plus valoarea stocurilor de cafea, a alimentelor și a altor bunuri pe care le vinzi. Astfel, în situația noastră, capitalul de lucru este de 100.000 de lei. Aceasta este suma de care dispui pentru a asigura funcționarea zilnică a afacerii tale.
Acum, putem să estimăm și câte luni poate supraviețui cafeneaua ta, având în vedere costurile lunare de 21.500 lei aferente chiriei, facturilor de utilități și salariilor. Împărțind capitalul de lucru la costurile lunare, vom obține aproximativ 4 luni și jumătate în care afacerea ta s-ar putea susține singură.
Ține cont că acesta este un calcul sumar al capitalului de lucru. În funcție de complexitatea afacerii, datele se pot schimba, iar rezultatul poate fi influențat de alte active pe care le deține compania.
De ce este important să dispui mereu de capital de lucru
Pe lângă faptul că îți asigură bugetul de care ai nevoie pentru desfășurarea activităților de zi cu zi, atunci când deții un capital de lucru stabil, beneficiezi și de alte avantaje, precum:
- Gestionarea riscului de lichiditate. Atunci când dispui de capital de lucru capabil să-ți susțină afacerea pe o perioadă mai lungă de timp, ești protejat financiar împotriva imprevizibilității și fluctuațiilor în venituri și cheltuieli. De exemplu, în cazul în care te confrunți cu o creștere bruscă a prețurilor la materii prime, vei putea în continuare să-ți asiguri stocurile necesare pentru desfășurarea activității, în ciuda acestor creșteri.
👉 În cazul în care te confrunți cu o problemă de lichiditate și nu poți să-ți onorezi plățile la timp, noi, echipa Filbo, suntem alături de tine pentru a evita stagnarea afacerii. Îți oferim soluții de finanțare cu aplicare 100% online și documente puține, astfel încât tu să intri în posesia banilor de care ai nevoie pentru afacerea ta într-un timp cât mai scurt.
- Flexibilitate în investiții și oportunități. Cu un capital de lucru solid, poți profita de oportunități de creștere sau de investiții care apar rapid. De exemplu, poate se eliberează un spațiu comercial pe care ai dorit să-l închiriezi de mult timp și e nevoie ca pe lângă chiria efectivă, să investești și în stocuri și mobilier nou.
👉 Totuși, înainte să faci o investiție, întreabă-te dacă e momentul oportun. Iată cum știi că este momentul potrivit să investești în afacerea ta.
- Eficiența operațională. Prin optimizarea gestionării stocurilor și a politicilor de încasare a facturilor, poți să obții un capital de lucru stabil care să-ți permită să-ți concentrezi resursele și eforturile în mod mai eficient către activitățile principale de generare a veniturilor, cum ar fi creșterea calității produselor vândute sau identificarea de noi colaboratori.
👉 Nivelul de eficiență operațională poate fi crescut mai ușor atunci când ești client Filbo deoarece ai acces la multiple servicii non-financiare, printre care și emiterea și gestionarea facturilor fiscale într-un mod cât mai practic.
Cum să eviți problemele de capital
Ca să te asiguri că ai un business care își poate susține activitatea din resurse proprii, este important să înveți să gestionezi capitalul afacerii, astfel încât să nu te confrunți cu probleme de lichiditate. Făcând acest lucru, vei putea să plătești la timp salariile, facturile la utilități, și să investești în oportunități, fără să ai nevoie de surse financiare exterioare.
Iată câteva activități pe care le poți implementa în procesul de gestionare a capitalului businessului tău:
- Planifică și bugetează. Elaborează o planificare atentă a veniturilor și cheltuielilor tale pe următorul an și verifică planul lunar pentru a vedea dacă te încadrezi în estimări. Pentru o estimare cât mai realistă, ține cont și de eventuale situații neprevăzute, precum nevoia de a schimba un furnizor. Pentru asta te poți folosi de analiza SWOT care te ajută să identifici, pe lângă punctele tari și slabe ale afacerii, oportunitățile și amenințările care ar putea influența cheltuielile sau veniturile.
- Optimizează gestiunea stocurilor. Evită excedentul de stocuri și minimizează riscul de a avea stocuri care, în cazul situației de mai sus, ar putea să iasă din perioada de valabilitate și să nu mai fie vândute. Monitorizează și ajustează regulat nivelurile de stocuri în funcție de cererea pieței și de tendințele de vânzare.
Pentru o eficiență sporită în gestiunea stocurilor, investește într-un sistem de management al stocurilor care să-ți ofere mai mult control asupra lor. Un astfel de sistem gestionează ciclurile de inventar și menține stocurile la nivel optim prin urmărirea loturilor și seriilor produselor.
👉 Pentru achiziția acestui sistem, dar și pentru alte investiții pe care le consideri necesare pentru dezvoltarea afacerii, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să aplici 100% online pentru un credit pentru capital de lucru cu garanții materiale, în valoare de până la 1.000.000 RON. Perioada maximă de rambursare este de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
În funcție de împrumutul de care ai nevoie, la aplicare este necesar să încarci extrasul de cont pe ultimele 3 luni și, în unele cazuri, ultima balanță disponibilă.
- Diversifică sursele de venit. Încearcă să diversifici sursele de venit ale afacerii tale pentru a fi mai flexibil în ceea ce privește încasările.
Soluții de finanțare pentru capital de lucru
Într-un mediu economic atât de dinamic, în care creșterile de prețuri pot apărea oricând, iar comportamentul și preferințele consumatorilor se află în continuă schimbare, poate fi dificil să eviți în totalitate problemele de capital. De aceea, este important să știi la ce soluții poți apela în cazul în care te confrunți totuși cu un nivel insuficient de capital.
Fondul de rezervă
Un lucru util pe care îl poți face încă din primele luni de activitate, când profitul îți permite acest lucru, este să-ți construiești un fond de rezervă pe care să-l folosești ca sursă de finanțare internă pentru problemele de capital.
Acest fond de rezervă se referă la economisirea unei anumite sume de bani lunar, pe care, în timp, să o folosești pentru a putea acoperi diferite cheltuieli ale afacerii tale, fără să influențezi negativ bugetul alocat pentru activitățile zilnice.
Pentru un plus de siguranță, un fond de urgență ar trebui să ajungă să fie echivalentul a 6 luni de cheltuieli necesare desfășurării activității, însă, în funcție de obiectivele și specificul afacerii tale, poți să ajustezi acest plafon.
Creditul pentru capital de lucru
Dacă încă nu ai reușit să construiești un fond de urgență care să îndeplinească nevoile financiare ale afacerii tale pe o anumită perioadă de timp, o altă soluție la care poți apela este creditul.
👉 Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să soliciți un credit pentru capital de lucru și investiții cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni, de la o instituție financiară nebancară (IFN). Poți obține până la 235.000 RON și, pentru că poți folosi banii în diverse etape ale afacerii tale, perioada de rambursare este flexibilă: aceasta este de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
Un avantaj semnificativ al acestui credit este că suma de până în 100.000 RON o poți obține 100% online cu următoarele mențiuni: creditul de până la 35.000 RON îl poți obține doar cu ajutorul extrasului de cont, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare ai nevoie și de ultima balanță disponibilă. Pentru împrumuturi mai mari de 100.000 RON, beneficiezi și de ajutorul unui consultant.
Un alt avantaj al creditului este amânarea rambursării ratei lunare. Astfel, în caz de nevoie, poți să amâni plata pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată până atunci.
În concluzie, capitalul de lucru reprezintă pulsul unei afaceri. Fără el, businessul nu se poate autosusține, motiv pentru care este important să știi să îl gestionezi corespunzător și să apelezi în timp util la resurse financiare externe atunci când situația o impune.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock