Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Amortizarea liniară, degresivă, accelerată: ce sunt și cum se calculează

Verificat de: Robert Maftei

Ca să îți poți ține sub control afacerea într-un mediu dinamic, caracterizat de fluctuații de prețuri și schimbări legislative, este important să efectuezi prognoze financiare regulate, astfel încât să te asiguri că ești pregătit să depășești orice obstacol de ordin material. Conform unui studiu efectuat de EY, 36% dintre afacerile care fac estimări financiare regulate sunt mai bine pregătite în fața volatilității.

 

Pe lângă analiza veniturilor și cheltuielilor, și amortizarea activelor poate influența prognozele financiare, deși deseori este trecută cu vederea. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre amortizare: ce este, câte modalități de amortizare poți folosi și cum pot influența ele profitul companiei.

 

  • Amortizare și active amortizabile
  • Modalități de amortizare pe care le poți folosi
  • Amortizarea liniară
  • Amortizarea accelerată
  • Amortizarea degresivă

 

Amortizare și active amortizabile 

 

Atunci când ai o afacere B2C (Business 2 Client), o idee potrivită de investiție poate fi achiziția unor mijloace fixe moderne pe care să le folosești în procesul de producție pentru a reduce timpul necesar fabricării produselor și pentru a le îmbunătăți calitatea. Printr-o astfel de achiziție, finanțele businessului tău sunt influențate în două moduri:

 

  1. cashflow-ul are de suferit în luna în care plătești factura;
  2. contul de profit și pierdere va fi influențat pe durata de viață a mijlocului fix, prin intermediul amortizării și în funcție de tipul de amortizare ales.

 

👉 Dacă vrei să faci o investiție care să nu-ți afecteze cashflow-ul în luna respectivă, atunci poți să apelezi la un credit pentru capital de lucru și investiții de la o instituție financiară nebancară (IFN) și astfel obții până la 235.000 RON cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni. 

 

Perioada de rambursare este flexibilă: de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții, iar dacă în perioada creditului nu poți să plătești rata, poți amâna rambursarea pe o perioadă de 30 de zile, o singură dată pe parcursul creditului.

 

Împrumuturile de până în 100.000 RON le poți obține 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc această sumă beneficiezi gratuit și de ajutorul unui consultant.

Modalitatea în care este afectat fluxul de numerar atunci când faci o investiție este clară pentru că plătești factura și astfel rămâi cu mai puțin capital de lucru disponibil, dar află în continuare ce este amortizarea.

Amortizarea este reglementată prin Legea nr. 15/1994, cu modificările și completările ulterioare și poate fi de două tipuri: 

  • amortizarea contabilă, care reprezintă distribuirea valorii amortizabile a unui activ imobilizat pe întreaga sa durată de viață;
  • amortizarea fiscală, care constă în deducerea fiscală a cheltuielilor asociate achiziției sau producției de echipamente imobilizate, folosind un mecanism similar celui utilizat în amortizarea contabilă.

Exemple de active amortizabile

 

Pe lângă echipamentele utilizate în producția de bunuri, mijloacele fixe amortizabile sunt și acele active care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 

  • sunt utilizate în livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terților sau în scopuri administrative;
  • au o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului. În 2024, limita minimă stabilită este de 2.500 RON.
  • au o durată normală de utilizare mai mare de un an.

 

Totuși, există câteva categorii de active care nu sunt amortizabile, deși la prima vedere îndeplinesc condițiile de mai sus. Iată care sunt cele mai importante:

 

  • terenurile
  • tablourile și operele de artă;
  • orice mijloc fix care nu-și pierde valoarea în timp datorită folosirii sale, potrivit normelor;
  • mijloacele fixe care nu sunt utilizate pentru desfășurarea activității economice.

👉 Dacă ai nevoie de capital pentru achiziția activelor utilizate în producția de bunuri,  pentru livrarea sau prestarea serviciilor către clienți, atunci poți să te bazezi pe Filbo. Îți oferim servicii de finanțare rapide, cu doar câteva documente necesare, astfel încât să-ți poți pune ideile în aplicare cât mai repede.

 

Modalități de amortizare pe care le poți folosi

formula_amortizare

Conform legii, există trei modalități de amortizare. Iată care sunt acestea și cum alegerea lor îți poate afecta businessul.

  1. Amortizarea liniară

 

Datorită modului facil de calcul, amortizarea liniară este cea mai des întâlnită practică economică în rândul companiilor mici. Prin această metodă, cheltuielile unui activ imobilizat sunt raportate în raportul de profit și pierdere prin împărțirea valorii sale de achiziție la întreaga durată de viață a acestuia, rezultând o valoare lunară egală în fiecare an, de la data intrării mijlocului fix în patrimoniul afacerii și până la raportarea integrală a costurilor.  

 

Folosind această metodă de amortizare pentru mijloacele fixe ale businessului tău, facilitezi estimarea profitului contabil pe următoarele luni deoarece în această categorie de costuri știi exact cât va fi amortizarea în perioada respectivă. Astfel, poți planifica mai eficient resursele financiare, îmbunătățind gestionarea fluxului de numerar și stabilitatea financiară a businessului tău.

 

👉 Totuși, ca să te asiguri că folosești amortizarea corespunzătoare pentru mijloacele tale fixe, cel mai bine este să apelezi la un expert contabil care să te ajute. Dacă ești client Filbo, poți face acest lucru foarte ușor deoarece beneficiezi gratuit de servicii non-financiare, printre care și acces la echipe de experți contabili.

Exemplu de amortizare liniară

 

  • Pentru a ilustra mai bine modalitatea în care se înregistrează amortizarea liniară, să presupunem că achiziționezi un mijloc fix pentru detectarea defectelor produselor finite la un preț de 49.995 RON, cu o durată de viață de 9 ani.

 

Având în vedere valoarea sa și durata de viață, amortizarea liniară se calculează simplu, împărțind costurile aferente mijlocului fix la ani. Astfel, amortizarea va fi în valoare de 5.555 RON în fiecare dintre cei 9 ani de utilizare a mijlocului fix.

  1. Amortizarea accelerată

 

O altă metodă de amortizare este cea accelerată, care presupune raportarea cheltuielilor aferente mijlocului fix într-un mod descendent. Din acest motiv, trebuie respectate două reguli importante:

 

  • în primul an de utilizare a activului, amortizarea nu trebuie să depășească 50% din valoarea fiscală pe care a avut-o activul în momentul intrării în patrimoniul firmei;
  • diferența dintre valoarea activului și amortizarea înregistrată în primul an se va înregistra în mod egal pe parcursul anilor de utilizare rămași.

 

Această metodă de amortizare se aplică în special în cazul echipamentelor de producție care sunt folosite intensiv și se uzează rapid și are avantajul de a reflecta o imagine mai realistă a valorii activelor.

 

👉 În cazul în care ai nevoie de capital suplimentar pentru achiziția echipamentelor de producție și nu numai și ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să aplici 100% online pentru un credit IFN pentru capital de lucru cu garanții materiale în valoare de cel mult 1.000.000 RON. Perioada de rambursare este de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. 

 

Pentru creditele de până în 100.000 RON, aprobarea are loc tot online, în timp ce pentru sume mai mari beneficiezi și de ajutorul unui consultant.

 

În cazul în care pe parcursul creditului te confrunți cu o incapacitate de plată, poți să amâni plata pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

 

Un avantaj al folosirii acestei metode este că, având în vedere valoarea mai mare a amortizării înregistrate în primul an de utilizare a activului, vei putea deduce mai mult din profitul impozabil decât în ceilalți ani. Astfel, banii economisiți îi poți reinvesti în afacere pentru implementarea unor noi tehnologii de producție, dezvoltarea portofoliului, deschiderea unui nou punct de lucru etc.

 

👉 Află cât este impozitul pe profit în 2024 și ce avantaje obții dacă reinvestești profitul.

Exemplu de amortizare accelerată

 

  • Pornind tot de la exemplul de mai sus, presupunem că în primul an de utilizare decidem să înregistrăm la amortizare 50% din valoarea mijlocului fix, ceea ce înseamnă 24.998 RON. 

 

În următorii ani, amortizarea rămasă, adică tot 24.998 RON, va fi împărțită egal la 8. Asta înseamnă că în ceilalți ani de utilizare, amortizarea mijlocului fix va fi de 3.125 RON.

  1. Amortizarea degresivă

 

Dintre toate metodele de amortizare, cea degresivă este cea mai complexă, deoarece se calculează prin multiplicarea cotelor de amortizare liniară cu unul dintre coeficienții următori:

 

  • 1,5 atunci când durata normală de utilizare a mijlocului fix este între 2 și 5 ani;
  • 2 atunci când durata normală de utilizare a mijlocului fix este între 5 și 10 ani;
  • 2,5 atunci când durata normală de utilizare a mijlocului fix este mai mare de 10 ani.

 

Prin aplicarea acestor coeficienți la cotele de amortizare liniară, în primii ani de la recepția mijlocului fix amortizarea este una accelerată, însă se reduce pe măsură ce trece perioada de utilizare a echipamentului. De aceea, contul de profit și pierdere va fi influențat negativ mai mult în primii ani de amortizare.

 

👉 Dacă deții un PFA și nu ai un expert care să te ajute, atunci raportările contabile, inclusiv pentru amortizare, îți pot da bătăi de cap. Evită-le cu ajutorul unui ghid de contabilitate PFA special pregătit pentru tine. 

Exemplu de amortizare degresivă

 

  • În exemplul de mai sus în care mijlocul fix costă 49.995 RON și durata de viață este de 9 ani, amortizarea liniară anuală este de 5.555 RON. Înmulțind cei 5.555 RON cu cota de 2, rezultă o amortizare de 11.110 RON în primul an. Asta înseamnă că, la finalul primului an de utilizare, amortizarea rămasă este de 38.885 RON.

 

Pentru a calcula amortizarea degresivă aferentă anului următor, împărțim amortizarea rămasă la cei 9 ani de utilizare a mijlocului fix și obținem 4.321 RON. Multiplicăm din nou această valoare cu coeficientul de 2 și obținem o amortizare în cel de-al doilea an de 8.641 RON.

 

Metoda de calcul se repetă pe parcursul mai multor ani, până valoarea totală a mijlocului fix este amortizată complet.

 

În concluzie, chiar dacă amortizarea nu afectează direct profitul companiei în luna în care are loc achiziția mijlocului fix, modalitatea de amortizare aleasă poate influența costurile aferente impozitului companiei. De aceea, folosește-te de informațiile din acest articol și alege cea mai bună metodă de amortizare pentru activele companiei tale.

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock.