Principalele obstacole identificate de antreprenorii români la înființarea unei afaceri sunt: birocrația, legislația neclară sau relația cu autoritățile statului, conform unui studiu efectuat de Impact Hub Bucharest. Pentru a te ajuta să treci mai ușor peste aceste obstacole, ți-am pregătit cele mai utile informații referitoare la obligațiile pe care le ai ca antreprenor, înainte și după înființarea unei firme.
Obligații înainte de înființare SRL
Pentru a funcționa legal, prima obligație este să înființezi o societate. Iar pentru a parcurge acest proces cât mai ușor, este necesar să cunoști care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru înființare SRL, dar și ce costuri va trebui să suporți.
Mai târziu, dacă ai nevoie de surse de finanțare care să susțină afacerea și să te ajute să acoperi cheltuieli precum plata salariilor, chiria spațiului de desfășurare a activității sau achiziția de noi echipamente pentru dezvoltare, poți să apelezi oricând la Filbo.
De exemplu, pentru a asigura creșterea volumului de produse finite și livrarea la timp către clienți, ai nevoie de noi echipamente. Acestea pot fi achiziționate cu ajutorul unui credit în cazul în care nu dispui de suficient capital propriu. Totodată, în situația în care trebuie să angajezi oameni pentru dezvoltarea afacerii tale, va fi nevoie să dispui de suficient capital pentru a le asigura salariile pe următoarele luni. Deoarece beneficiile financiare pe care le vei obține prin creșterea volumului de vânzări vor veni treptat, poți obține un împrumut rapid care să asigure continuitate afacerii tale.
Iată 5 pași pe care trebuie să îi parcurgi înaintea depunerii dosarului pentru înființare la ONRC:
- Alege codul CAEN (clasificarea activităţilor din economia naţională) în funcție de obiectul de activitate pe care îl ai. Poți alege mai multe coduri CAEN, atât pentru activitatea principală, cât și pentru domeniile secundare de activitate. Toate codurile CAEN din care poți alege pot fi găsite pe site-ul onrc.ro.
- Stabilește numele firmei tale și depune cererea de verificare a disponibilității la ONRC.
- Stabilește adresa sediului social.
- Nu uita de actul constitutiv. Acesta cuprinde informații despre administratori, asociați, sediu social, capital social și celelalte informații prevăzute de Legea 31/1990 a societăților.
- Alege banca pentru depunerea capitalului social.
Odată ce ai parcurs acești pași, poți să depui dosarul de înființare la Registrul Comerțului. Acesta trebuie să conțină următoarele documente:
- cerere de înregistrare;
- rezervarea denumirii firmei;
- actul constitutiv;
- document din care să reiasă adresa sediului social;
- copie după cartea de identitate a asociaților și a administratorului;
- declarații pe propria răspundere ale asociaților și administratorului că pot îndeplini calitatea respectivă; declarațiile trebuie autentificate la notar;
- dovada depunerii capitalului social;
- declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice.
Costuri înființare SRL 2023
Dacă decizi să te ocupi singur de înființarea societății, atunci vei avea următoarele costuri:
- declarație notarială și specimen de semnătură; preț mediu: 100 de lei;
- depunere capital social: odată cu intrarea în vigoare a Legii 223/2020 (pentru simplificarea şi debirocratizarea transferului de părţi sociale şi a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăţilor nr. 31/1990), capitalul social minim este 1 leu;
- taxe la Registrul Comerțului: aproximativ 150 de lei.
În cazul în care apelezi la o societate care se ocupă cu înființarea de firme, atunci costurile vor fi puțin mai ridicate. În același timp, vei putea economisi timp, deoarece un reprezentant se va ocupa de toate aceste demersuri în locul tău.
Ce trebuie să faci după înființarea unei firme: obligații după înființare SRL
După verificarea dosarului și validarea actelor depuse, vei putea ridica de la Registrul Comerțului următoarele documente:
- Certificatul de înregistrare a firmei;
- Hotărârea Tribunalului Judecătoresc de pe lângă Oficiul Național al Registrului Comerțului;
- Certificatul constatator.
3 lucruri de făcut după înființare SRL
Odată ce ai obținut toate documentele necesare, iată ce trebuie să faci după înființarea unei firme.
1. Găsește și contractează un contabil
Dacă în cazul unui PFA poți să te ocupi singur de contabilitate, în cazul unei SRL ai nevoie fie de un contabil autorizat, fie de o colaborare cu o societate de expertiză contabilă. Indiferent ce alegi, asigură-te că poate exista o bună comunicare între tine și contabilul tău și că acesta îți înțelege afacerea și te poate ajuta cu recomandări la nevoie.
2. Achiziționează registrele obligatorii pentru SRL
Pentru o bună desfășurare a activității, trebuie să deții următoarele registre:
- Registrul de Inventar – în care se înscriu elementele inventariate, după natura lor;
- Registrul Unic de Control – care evidențiază toate controalele primite de societate;
- Registrul Jurnal – în care se înregistrează toate operațiunile economico-financiare;
- Cartea mare – care conține rulajele conturilor debitoare și creditoare, dar și soldul contului pentru fiecare lună în parte.
3. Obține o sursă de finanțare de încredere
Orice societate la început de drum are nevoie de suport și finanțare pentru a se putea dezvolta, așa că, odată ce te-ai acomodat câteva luni cu rolul de antreprenor și ai deja viziuni pentru a-ți dezvolta afacerea, poți să apelezi la surse de finantare care sa te sustina. Acestea pot fi de mai multe tipuri:
- creditare făcută de către tine dacă deții capital personal suficient încât să acoperi nevoile afacerii;
- investitori care cred în potențialul afacerii tale;
- împrumuturi bancare;
- împrumuturi obținute de la instituțiile financiare nebancare (IFN) la care poți să apelezi în cazul în care nu îndeplinești toate condițiile solicitate de către bancă.
Din această perspectivă, iată care sunt avantajele unui parteneriat cu Filbo, atunci când apelezi la un împrumut nebancar:
- poți să aplici pentru un împrumut rapid, 100% online, cu ajutorul extrasului de cont pe ultimele 30 de zile;
- beneficiezi de timp redus de așteptare pentru aprobarea împrumutului. Timpul mediu de așteptare este afișat în timp real;
- beneficiezi de asistență online pe tot parcursul procesului de creditare;
- te bucuri de dobânzi fixe și costuri transparente, astfel că vei ști cu exactitate cât ai de plătit și pe ce perioadă.
👉 Dacă firma ta are cel puțin 12 luni de la înființare, poți să apelezi la cel mai rapid credit pentru firme, prin care să obții rapid, 100% online, până la 60.000 RON pe o perioadă maximă de 24 de luni. Dacă totuși afacerea ta întâmpină probleme generate de evenimente neprevăzute, poți amâna rata pentru 30 de zile, fără penalizări.
SRL obligații fiscale
După înființarea unei societăți comerciale, trebuie să ai în vedere mai multe obligații, mai exact, plata unor taxe și impozite către stat. Iată care sunt acestea:
1. Impozitul pe venit
În 2023, impozitul pe venitul microîntreprinderilor este de 1%, dacă societatea are cel puțin un salariat cu normă întreagă.
Deși în 2022, firmele încadrate ca microîntreprinderi plăteau impozit de 3% dacă nu aveau angajați, în 2023 acest lucru nu mai este posibil. Conform OG 16/2022, statutul de microîntreprindere este valabil doar dacă societatea are minimum un angajat cu normă întreagă.
Îți reamintim că, începând cu 2023, pentru a avea statut de microîntreprindere, o persoană juridică trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- realizează venituri, altele decât cele din consultanță/ management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
- are cel puțin un salariat cu normă întreagă;
- realizează venituri care nu depășesc echivalentul în lei a 500.000 de euro;
- are asociați/ acționari care dețin peste 25% din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult 3 persoane juridice care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor și nu au codurile CAEN specifice domeniului HoReCa;
- capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare sau lichidare înregistrată în Registrul Comerțului sau la instanțele judecătorești.
Tot de la 1 ianuarie 2023, firmele fără angajați nu mai pot fi încadrate la impozit pe venitul microîntreprinderilor, astfel că sunt nevoite să plătească un impozit pe profit de 16%.
2. Contribuții sociale
Contribuțiile sociale sunt obligații fiscale care trebuie suportate de către firmă și sunt reglementate prin Legea nr. 227/2025 privind Codul Fiscal.
Contribuția Asiguratorie pentru Muncă (CAM) revine în sarcina angajatorului și cuprinde: șomaj, riscuri profesionale, concedii medicale, creanțe salariale. Baza de calcul pentru CAM este suma câștigurilor brute realizate din salarii și venituri asimilate salariilor, în țară și în străinătate, iar cota este de 2,25%. Din această contribuție asiguratorie pentru muncă achitată la bugetul de stat, vor fi distribuite până la sfârșitul lunii cote de:
- 15% la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;
- 20% la bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- 5% la Sistemul de asigurare pentru accidentul de muncă și pentru boli profesionale;
- 40% la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru achitarea concediilor medicale;
- 20% la bugetul de stat.
3. Taxa pe valoare adăugată (TVA)
În momentul în care SRL-ul devine plătitor de TVA, mai exact când într-un an fiscal depășește venituri de 300.000 de lei, apare și obligația de a se înregistra, în acest scop, în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii respective în care a fost atins plafonul. Cota standard de TVA în România este de 19%, cu două derogări:
- 9% în cazul livrărilor de bunuri sau prestări servicii precum: produse ortopedice, medicamente pentru uz uman sau veterinar, semințe și ingrediente pentru prepararea alimentelor, livrarea de pesticide și îngrășăminte etc. De asemenea, începând cu 2023, și serviciile de cazare, restaurant și catering se încadrează tot la TVA de 9%, în timp ce, în 2022, acestea s-au încadrat în categoria de TVA 5%.
- 5% în cazul livrărilor de bunuri sau prestări servicii precum: manuale școlare, cărți, reviste, grădini zoologice și botanice, livrarea de produse eco, livrarea lemnului de foc etc.
O altă modificare ce a avut loc în 2023 este cota de TVA aplicabilă pentru unele băuturi, precum ape minerale sau ape gazeificate, aromate, care conțin zahăr sau alți îndulcitori, sau băuturi pe bază de soia. Începând cu 1 ianuarie 2023, cota de TVA pentru aceste produse a crescut de la 9% la 19%.
În cazul întreprinderilor nou înființate, care sunt automat înregistrate ca neplătitoare de TVA (cu excepția cazului când se înregistrează în scopuri de TVA prin opțiune), firmele nu plătesc TVA, dacă cifra de afaceri anuală se află sub pragul de 300.000 de lei.
4. Impozitul pe dividende
Dividendele reprezintă modalitatea legală de a beneficia de profitul realizat de firmă și se distribuie în două moduri: trimestrial sau anual, cu obligația de a fi reținute, declarate și de a fi plătit un impozit de 8% din valoarea dividendelor brute. În 2022, impozitul a fost de 5%.
De exemplu, în 2023, dacă ești unic asociat și la închiderea exercițiului financiar repartizezi dividende în valoare de 500.000 de lei, vei fi nevoit să plătești un impozit de 8% către stat, adică 40.000 de lei.
Câți angajați trebuie să aibă un SRL
Spre deosebire de PFA, unde poți avea maximum 3 angajați, în cadrul SRL-ului nu există un număr limitat de angajați. Astfel, poți angaja câți salariați vrei tu. Cu toate acestea, nu uita să ții cont de volumul de muncă real existent în cadrul firmei tale atunci când hotărăști dacă ai nevoie de un angajat sau nu. Dacă previzionezi o creștere a volumului de lucru și a comenzilor, poți să angajezi mai mulți salariați care să te ajute.
Atât înființarea unui SRL, cât și desfășurarea activității în legalitate presupun respectarea unor obligații și luarea unor decizii care să contribuie la continuitatea afacerii și la dezvoltarea sa pe termen lung. Folosește-te de informațiile de mai sus și administrează cu succes afacerea ta!
Sursă foto: freepik.com