Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Câte tipuri de garanții există la contractul de credit și cum influențează condițiile de finanțare

Verificat de: Robert Maftei

Ca să dezvolți un business în ritmul schimbărilor rapide din piață, e nevoie de resurse financiare – și, de multe ori, de un credit care să îți dea un impuls. De aceeași părere sunt și 68% dintre antreprenorii care, într-un studiu efectuat pe acest subiect, susțin că accesul la finanțare este crucial pentru creșterea businessului lor.

 

Dar înainte să te aventurezi în accesarea unui credit, trebuie să înțelegi un aspect esențial: garanțiile. Ele nu sunt doar un detaliu tehnic, ci pot fi considerate ca o cheie care deschide ușa unor condiții mai bune pentru un împrumut.

 

Descoperă în cele ce urmează câte tipuri de garanții există la contractul de credit și ce tipuri de credite poți alege.

 

Ce sunt garanțiile percepute la un credit pe firmă
credit-cu-garantii

Dacă ai câteva idei de scalare a businessului tău și cauți surse de finanțare externe, atunci cel mai probabil te-ai „lovit” de câteva ori de termenul de „garanție”. Dar ce înseamnă asta, mai exact?

 

O garanție la un credit pentru firmă este, practic, un fel de promisiune din partea ta către instituția financiară la care apelezi pentru împrumut. Cu alte cuvinte, îi dai instituției dreptul de a-și recupera banii într-un fel sau altul (în funcție de garanția percepută), în cazul în care, din diverse motive, nu mai poți să plătești ratele pe firmă. 

 

De ce este importantă? Pentru că facilitează accesul antreprenorilor mici la credit și, în același timp, reduce riscul pentru instituția respectivă de a nu-și recupera banii. 

 

E ca și cum i-ai spune: „Salut, sunt responsabil și am încredere că afacerea mea va merge bine, dar dacă ceva nu merge cum trebuie, uite ce pun la bătaie ca să fiu sigur că pot să-mi îndeplinesc angajamentele și să rambursez banii!”. Desigur, imposibilitatea de a rambursa creditul este un scenariu nedorit, însă o astfel de garanție e un semnal important pentru instituția de la care te împrumuți, că ești serios în ceea ce privește afacerea ta și că știi cum să o gestionezi responsabil.

 

👉 Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și sursele tale de venit nu sunt atât de diversificate încât să susțină investițiile de care ai nevoie pentru dezvoltarea businessului tău, noi, echipa Filbo, îți putem fi alături. De 30 de ani suntem parteneri de încredere pentru micii antreprenori și credem că te putem ajuta și pe tine să treci la #UrmătorulNivel!

 

Câte tipuri de garanții la credit există
credit-pentru-firma

Știm că, atunci când vrei să îți crești afacerea sau să o pui pe picioare, înțelegerea diferențelor dintre diferite tipuri de garanții poate face diferența dintre o decizie bună și una care să-ți dea bătăi de cap pe viitor. Așa că, în continuare ți-am pregătit tot ce trebuie să știi despre garanțiile la credit.

Garanțiile reale

Garanțiile reale sunt acele bunuri fizice din proprietatea firmei pe care le poți „oferi” instituției financiare ca promisiune că vei returna creditul așa cum ai promis. Acestea pot include active mobiliare sau imobiliare. Iată care este diferența dintre ele și ce avantaje și dezavantaje au.

 

Activele mobiliare – acestea sunt bunuri care nu sunt legate de un loc fix și pot fi mutate dintr-un loc în altul. De exemplu, mașinile, utilajele, echipamentele sau chiar stocurile de marfă aflate în proprietatea afacerii sunt considerate ca fiind active mobiliare.

 

Un avantaj al folosirii activelor mobiliare ca garanție pentru credit este că poți folosi bunurile respective în continuare în activitatea firmei tale. Și, de obicei, acest tip de garanție este mai flexibil și mai rapid de pus la dispoziție.

 

Ca dezavantaj, este clar: în caz de imposibilitate de plată, bunurile vor fi vândute de instituția financiară respectivă pentru a recupera datoria.

 

Activele imobiliare – acestea sunt bunuri fixe, adică terenuri, clădiri sau alte proprietăți imobiliare. Avantajul folosirii activelor imobiliare ca garanție pentru un împrumut este, la fel ca mai sus, faptul că pot fi folosite în continuare în activitatea firmei. 

 

Un alt avantaj este că, astfel de credite cu garanții imobiliare sunt mai ușor de accesat și acceptat de către instituții financiare deoarece sunt mai ușor de evaluat și au o valoare mai stabilă pe termen lung. Așadar, instituția financiară creditoare poate să vândă mai rapid proprietatea în caz de neplată pentru a recupera suma datorată. 

 

Ca dezavantaj aici, pe lângă riscul de pierdere a dreptului de proprietate în caz de neplată, este și faptul că procesul poate presupune costuri suplimentare, cum ar fi cele notariale sau cele necesare pentru evaluări.

 

👉 Lipsa acestor garanții poate duce la dificultăți în accesarea unui credit pe firmă, însă nu este singurul obstacol pe care îl poți întâlni. Descoperă ce alte obstacole te pot împiedica să obții un credit și cum să le depășești.

Garanții Europene

Acestea sunt un sprijin financiar pus la dispoziție de Uniunea Europeană, menit să ajute firmele mici și mijlocii (IMM-uri) să acceseze mai ușor credite. Practic, e ca și cum ai avea un prieten bun care e alături de tine când aplici pentru credit și spune: „Stai liniștit, dacă ceva merge prost, eu acopăr 70% din sumă”. 

 

Desigur, procentul poate să difere în funcție de fiecare situație, dar ideea principală este că UE, prin anumite proiecte de finanțare, garantează instituției financiare faptul că își va recupera banii chiar și în cazul în care tu nu vei putea să rambursezi creditul.

 

👉 Pentru că știm că fiecare antreprenor are idei unice, avem soluții flexibile și accesibile care să ajute businessurile să treacă la #UrmătorulNivel, chiar și atunci când au doar 12 luni de activitate. Folosește un calculator de credite pentru persoane juridice și vezi ce sumă poți împrumuta.

Cele mai populare credite de la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN) – accesate de către antreprenori 

tipuri-de-garantii

Pe parcursul a mai mult de 30 de ani, am ajutat mii de antreprenori să-și dezvolte afacerile cu sprijin financiar personalizat nevoilor lor. Iată care sunt cele mai accesate credite de la Filbo pentru care poți aplica și tu.

Credit IMM cu garanții materiale

Accesând acest credit poți obține până la 600.000 RON cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni pentru businessul tău. 

 

Ce poți să faci cu ei? Să investești în dezvoltare sau pur și simplu să faci plățile de care ai nevoie ca să-ți menții afacerea pe linia de plutire pe o anumită perioadă de timp. Perioada de rambursare este în funcție de scop: până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. Indiferent de alegerea ta, beneficiezi de acces gratuit la un program de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura pe toată durata creditului.

 

Cum îi obții? Aplicând 100% online. Dacă îți dorești să accesezi un credit mai mic, de până în 60.000 RON, atunci și aprobarea are loc tot online. Pentru creditele mai mari, beneficiezi și de sprijin din partea unui consultant. 

 

👉 Aplică în doar 10 minute pentru creditul Filbo cu garanții materiale!

 

Documentația necesară este minimă. Ai nevoie doar de un extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice. Și, în urma analizei, în funcție de specificul afacerii, pot fi necesare alte documente adiționale precum: contracte de credit în derulare, autorizații de funcționare etc.

 

👉 Descoperă mai multe detalii despre procesul de aplicare și aprobare a unui credit IFN de la Filbo!

Credit IMM cu Garanții Europene

Acest tip de credit îți poate aduce până la 235.000 RON cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni. Îi poți investi în echipamente moderne, în deschiderea unui nou sediu, în reparații sau orice alte lucruri necesare pentru businessul tău. Și, pentru că știm cât de important este pentru un antreprenor flexibilitatea financiară, ai libertatea de a alege să rambursezi creditul fie în rate egale, fie conform unui scadențar adaptat afacerii tale.

 

La fel ca în cazul de mai sus, procesul de aplicare are loc 100% online și durează maximum 10 minute să încarci documentele pe platformă. Până la urmă, ai nevoie doar de un extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.

 

👉 Aplică acum online pentru un credit IMM de la Filbo și bucură-te de avantajul de a nu oferi garanții reale pentru aprobare! De ce? Pentru că beneficiezi de garanții din partea Fondului European de Investiții.

 

În plus, dacă dintr-un motiv întemeiat nu ai posibilitatea să plătești rata într-o lună, ai posibilitatea de a amâna rambursarea pe o perioadă de 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci.

 

👉 Un alt beneficiu pe care îl obții atunci când alegi un credit de la Filbo este accesul la resurse non-financiare valoroase pentru orice antreprenor. De la servicii de contabilitate integrate într-un singur loc până la automatizarea serviciilor de eCommerce și accesul la o platformă internațională de vânzări angro, toate aceste beneficii te pot ajuta să accelerezi succesul businessului tău!

Credit IMM pentru plata facturilor urgente

Pentru că viața de antreprenor poate fi imprevizibilă, este important să poți să acționezi rapid, pentru a nu escalada situația. Poate că te trezești cu o plată scadentă fix când ai investit în altceva important pentru afacerea ta sau poate ai de plătit niște penalizări neprevăzute. Ce faci? Nu poți să amâni situația la nesfârșit. De aceea, noi, echipa Filbo, îți suntem alături și în astfel de situații.

 

Cu creditul pentru plata facturilor urgente, te ajutăm cu plata facturilor cu valori între 5.000 RON și 35.000 RON și mai mult decât atât, ne ocupăm noi de plata directă către furnizori sau ANAF. Dobânda aici este zero și ai posibilitatea de a optimiza cashflow-ul afacerii tale cu plata facturilor în 3 sau 6 rate.

 

👉 Aplică online și accesează creditul pentru plata facturilor de la Filbo. Ai nevoie doar de extrasul de cont pe ultimele 3 luni și factura care se va eșalona sau Certificatul de Atestare Fiscală de la ANAF în cazul plății taxelor către stat.

 

În concluzie, alegerea tipului de garanție pentru un credit nu este doar o formalitate – este un pas strategic care poate influența semnificativ evoluția afacerii tale. Iar înțelegând opțiunile disponibile și cum acestea pot afecta condițiile de finanțare, poți face o alegere informată care să îți aducă nu doar fondurile de care ai nevoie, ci și condiții favorabile pentru creșterea afacerii tale.

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock