Un antreprenor de succes, cu viziune ambițioasă și pe termen lung, știe cât de importante sunt sursele de finanțare pentru ca businessul lui să fie oricând pregătit să treacă la nivelul următor. Fie că vorbim despre achiziția de mijloace fixe, materie primă, fie că ne referim la alte costuri de dezvoltare, toate acestea presupun cheltuieli considerabile care pot fi însă acoperite cu ajutorul unei surse de finanțare eficiente.
În funcție de obiectivele pe care le ai pentru afacerea ta, ai libertatea de a alege dintre mai multe surse de finanțare, care să corespundă nevoilor tale și care să fie avantajoase pentru afacere.
Cu ce provocări se confruntă antreprenorii
Una dintre principalele provocări ale oricărui antreprenor care dorește să își dezvolte afacerea și să își extindă activitatea este cea de ordin financiar. Indiferent că dezvoltarea afacerii tale constă în închirierea unui spațiu mai mare, adăugarea de produse sau servicii noi în ofertă, acestea presupun investiții ce îți pot depăși cu mult bugetul.
O altă provocare pe care poți să o întâmpini ca antreprenor este timpul disponibil și nevoia de finanțare într-un timp cât mai scurt.
Cum pentru tine timpul este prețios și îți dorești surse de finanțare sigure și care să acopere cheltuieli consistente, încercarea de a obține un împrumut în sistemul tradițional de finanțare poate fi un proces birocratic și descurajant. Vestea bună este că drumul tău spre un business sustenabil pe termen lung nu trebuie să se oprească aici. Poți apela la o soluție alternativă la sistemul tradițional de finanțare. De exemplu să alegi un partener de încredere ca Filbo, care îți înțelege viziunea de business, îți susține strategia și îți pune la dispoziție inclusiv resurse pentru antreprenori. Scopul Filbo este cel de a oferi sprijin IMM-urilor pentru dezvoltare, punând la dispoziție instrumente digitale care să te ajute să câștigi timp prețios pentru a te putea concentra asupra viziunii de business.
Atunci când alegi un parteneriat cu Filbo pentru dezvoltarea afacerii tale, scapi de dosarul cu șină. Asta deoarece procesul de finanțare are loc 100% online, iar analiza cererii de finanțare are loc în doar câteva ore. Mai mult decât atât, în funcție de nevoile tale și ale afacerii tale, te poți bucura de flexibilitatea de a stabili un scadențar care să corespundă cu profilul afacerii tale. Sau poți chiar amâna o plată fără a fi penalizat. În plus, ai posibilitatea de a renunța dacă nu ești mulțumit.
Top 5 soluții smart pentru finanțarea unui IMM
Atunci când alegi sursa de finanțare potrivită pentru afacerea ta este foarte important să acorzi atenție nevoilor afacerii tale și valorilor pe care tu le ai ca antreprenor. Dacă pentru tine timpul joacă un rol important și consideri că un împrumut tradițional nu corespunde cu viziunea ta de business, poți să apelezi la un partener care să-ți pună la dispoziție instrumente și tehnologii digitale și care să fie un adevărat sprijin pentru tine. Astfel facilitezi întregul proces de finanțare cu o transparență totală a costurilor.
-
Credit pentru capital de lucru sau investiții
Un astfel de credit este potrivit pentru antreprenorii care dețin o afacere de tip SRL, SA, II sau IF și care doresc o finanțare pentru a-și putea susține activitatea de zi cu zi sau pentru a investi în dezvoltarea acesteia. Astfel, fie că ai nevoie de o finanțare pentru a acoperi cheltuieli curente precum plata chiriei, a salariilor sau a taxelor către stat, fie că îți dorești să investești în dezvoltarea afacerii și ai nevoie de achiziția unor mijloace fixe sau materii prime, un credit pentru capital de lucru sau investiții poate fi o soluție avantajoasă pentru afacerea ta.
Astfel, te asiguri că obții finanțarea de care ai nevoie pentru afacerea ta, fără să oferi garanții, cum ar fi fost cazul în situația unei surse tradiționale de finanțare. Pentru că timpul este un aspect important în viața unui antreprenor, poți accesa un credit pentru capital de lucru sau investiții online, fără să te implici într-un proces birocratic care să-ți consume timp. În prezent, instrumentele digitale vin în sprijinul antreprenorilor care doresc să obțină o finanțare rapidă și avantajoasă, iar timpul nu mai stă în calea dezvoltării afacerii tale.
Procesul de accesare online a unui credit pentru capital de lucru sau investiții este destul de simplu: te identifici online cu buletinul și încarci documentele necesare pe platformă, iar în scurt timp vei fi contactat de un consultant. Împreună cu acesta te vei asigura că alegerea ta este cea mai avantajoasă pentru afacerea pe care o ai. Ultimul pas constă în primirea pe e-mail a contractului electronic pe care va trebui să îl semnezi și accesul rapid la banii din cont.
👉 Descoperă creditul pentru capital de lucru si investitii de la Filbo și alege o soluție de finanțare eficientă pentru businessul tău. Ai nevoie de un minim de documente atunci când aplici și beneficiezi de sprijinul unui consilier care te ajută pe parcursul întregului proces de aprobare.
Accesând un credit pentru capital de lucru sau investiții, la Filbo poți obține până la 115.000 RON pentru maximum 36 de luni, iar rambursarea creditului se poate face în rate egale sau conform unui scadențar flexibil, adaptat profilului afacerii tale.
-
Credit Online pentru IMM-uri
Un credit online destinat afacerilor mici și mijlocii reprezintă o sursă pentru IMM-uri la care poate apela un antreprenor atunci când își dorește obținerea rapidă a unei finanțări. Principalele avantaje ale unui credit online pentru IMM-uri sunt rapiditatea, procesul de aprobare având loc exclusiv online, satisfacerea nevoilor tale ca antreprenor și generarea de valoare adăugată afacerii tale.
Când cauți o alternativă la metodele tradiționale de finanțare, un credit 100% online de la Filbo, de pildă, poate fi soluția pentru nevoile tale. Poți accesa acest tip de finanțare pe o perioadă de 12, 18 sau 24 de luni, iar suma maximă obținută poate fi de 60.000 RON. Astfel, dacă ești administratorul unei afaceri de tip SRL, SA, II sau IF, poți obține un astfel de credit online.
Accesând un credit 100% online, scapi de drumurile pe care ar fi trebuit să le faci în mod normal în unitățile bancare pentru obținerea unui credit și economisești timp prețios pe care îl poți folosi pentru a identifica noi idei și oportunități de dezvoltare a afacerii tale.
La fel ca și în cazul creditului pentru capital de lucru sau investiții, accesarea unui credit online pentru IMM-uri se poate face foarte rapid cu ajutorul unei platforme online și al unui consultant, iar dacă îndeplinești toate condițiile de eligibilitate, aprobarea durează maximum 24 de ore.
- Fonduri europene nerambursabile
Fondurile europene sunt instrumente financiare alocate statelor membre ale Uniunii Europene, care se concentrează pe 5 mari direcții: tehnologii digitale, cercetare și inovare, competitivitatea întreprinderilor mici, gestionarea durabilă a resurselor naturale și sprijin pentru economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Acestea reprezintă surse de finanțare nerambursabile pentru IMM-urile care activează în diverse domenii, de la agricultură, sănătate, IT și până la turism sau domeniul energiei verzi. Accesând fonduri europene pentru afacerea ta, obții fonduri de la o sursă externă, fără a mai fi nevoit să le înapoiezi. În România, dezvoltarea unei afaceri cu fonduri europene este destul de populară, însă, spre deosebire de accesarea unor credite pentru dezvoltarea afacerii tale, obținerea de fonduri europene nerambursabile presupune un termen destul de lung (de obicei între 6-12 luni) și documentație stufoasă pentru fiecare proiect de investiție. De asemenea, în funcție de fondul nerambursabil pe care îl consideri avantajos pentru afacerea ta, trebuie să dispui de o cofinanțare care poate fi între 10%-50% din fondurile necesare pentru investiție. - Crowdfunding
Acest tip de finanțare reprezintă, de fapt, un sistem de strângere de fonduri reglementat de Uniunea Europeană. Crowdfundingul este o modalitate modernă de a atrage persoane care să contribuie cu capital propriu pentru dezvoltarea afacerii tale. Fondurile atrase prin intermediul acestui sistem vin din partea publicului larg care dorește să investească într-o afacere și care dispune de banii necesari.Pentru a atrage investitorii, trebuie să întocmești un plan de dezvoltare a afacerii foarte concis, deoarece competiția pe platformele de crowdfunding este una acerbă, iar investitorii trebuie convinși că plasarea de capital pentru dezvoltarea afacerii tale este cea mai bună opțiune. În mediul online există numeroase platforme de crowdfunding unde te poți înscrie, însă nu uita să acorzi o atenție deosebită cerințelor fiecărei platforme în parte și structurilor acestora. - Alte surse de finanțare a business-ului tău
Pe lângă modalitățile de finanțare prezentate pe parcursul acestui articol, există și alte surse de finanțare a unei afaceri, precum investitorii care se împart în 2 categorii: familia și prietenii sau investitorii de tip „Business Angels”.În ceea ce privește familia și prietenii, aceștia sunt probabil primii investitori la care se gândește un antreprenor care are nevoie de finanțare, însă, acest lucru nu este posibil în toate cazurile. Totuși, în situația în care familia sau apropiații dispun de banii necesari și doresc să susțină afacerea, poți să optezi pentru un astfel de împrumut ca să-ți atingi obiectivele. Acest tip de finanțare IMM este potrivit în situațiile în care dezvoltarea afacerii tale nu presupune investirea unei sume mari de bani.Investitorii, denumiți și „Business Angels”, reprezintă persoane care dispun de capital propriu și experiență în afaceri și sunt dispuse să investească în afacerea ta. Astfel de surse de finanțare se pretează în special afacerilor care au ca obiectiv obținerea de randamente mari care să acopere rata de risc.
Ca o afacere să reziste în timp, trebuie să țină mereu pasul cu noile tendințe și tehnologii, astfel că dezvoltarea ei trebuie să fie una continuă. Fie că îți dorești să achiziționezi mijloace fixe sau tehnologii moderne care să ajute la îmbunătățirea proceselor, fie că ai nevoie de o finanțare care să te ajute să faci față cheltuielilor curente, este important să alegi modalitatea de finanțare în cunoștință de cauză. Detalii cum sunt cele de mai sus îți vin în ajutor, pentru a te asigura că varianta aleasă este optimă pentru businessul tău.
Sursa foto: freepik.com