Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Soluții de finanțare pentru antreprenori: ce granturi IMM poți accesa în 2024

Verificat de: Robert Maftei

În primul semestru al anului trecut, 24% dintre IMM-urile din Europa au experimentat dificultăți de acces la finanțare și, conform The European Small Business Finance Outlook  Report, acestea au apărut, în principal, ca urmare a lipsei sprijinului public pentru finanțare.

 

Totuși, în România există câteva soluții de finanțare la care pot apela antreprenorii, sub formă de granturi. Dacă te întrebi ce sunt aceste granturi IMM, află că acestea sunt surse de finanţare nerambursabile, acordate de obicei de diferite instituţii de stat.  Așa că, de ce să nu profiți de ele?

 

Descoperă în cele ce urmează ce granturi IMM sunt disponibile în 2024.

 

  • Granturi IMM disponibile în 2024
  • Granturi IMM: apeluri viitoare

Granturi IMM disponibile în 2024

proiecte_fonduri_europene

În timp ce unele programe de finanțare sunt deja lansate, altele vor fi lansate în lunile care urmează, motiv pentru care, citind în continuare acest articol, vei putea să te pregătești din timp pentru a le accesa. 

 

Dacă îți dorești să investești în confirmarea unui prototip, în tehnologii sustenabile, echipamente pentru dezvoltarea procesului de producție sau, pur și simplu, îți dorești finanțare pentru capital de lucru, descoperă în cele ce urmează câteva dintre cele mai importante granturi IMM disponibile în 2024, pe care le poți accesa.

VInnovate

Acest program de finanțare se adresează IMM-urilor care implementează proiecte aferente următoarelor domenii: agroalimentar și industria lemnului, energie, textile, TIC, turism, mediu, sănătate, având ca scop dezvoltarea capacității de inovare în rândul acestora. Așa cum sugerează și denumirea „VInnovate”, aceste proiecte trebuie să fie inovatoare pentru a fi eligibile pentru finanțare. Ele trebuie să aibă în vedere confirmarea funcționalității unui prototip și validarea acestuia în mediul operațional pe parcursul progresului fazelor de cercetare, dezvoltare și implementare.

 

Un exemplu potrivit de proiect care, prin dezvoltare, ar putea fi eligibil aici este construirea unei platforme de monitorizare în timp real a stării de sănătate cu ajutorul tehnologiei bazate pe IoT (Internet of Things). O astfel de platformă ar fi cu adevărat inovatoare întrucât, datorită senzorilor și dispozitivelor conectate la internet, ar putea colecta date relevante despre parametrii fiziologici ai unei persoane și ar putea oferi diagnostice reale, facilitând intervenția promptă în cazul unor anomalii.

 

Deschiderea apelului are loc în perioada 8 mai 2024-16 septembrie 2024, iar dacă în acest interval propui un proiect eligibil, poți obține o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de euro. Mai multe detalii despre modalitatea de obținere a finanțării găsești în ghidul solicitantului.

 

👉 În cazul în care nu ai suficient capital pentru cofinanțare sau nu ești eligibil pentru programul pentru care vrei să aplici, dar ai totuși cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la un credit IMM rapid de la o instituție financiară nebancară (IFN).

 

Ai posibilitatea de a obține până la 100.000 RON, 100% online, cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. 

 

IMM Plus

 

Dacă nu te-ai gândit la o idee inovatoare pe care să o poți finanța cu ajutorul programului de mai sus, atunci o alternativă de finanțare potrivită pentru tine ar putea fi programul IMM Plus. Acesta oferă, până în 20 iunie 2024, acces la finanțare antreprenorilor care nu dispun de suficiente resurse financiare pentru desfășurarea activității operaționale sau pentru proiectele de investiții necesare dezvoltării afacerii. 

 

Sprijinul oferit vine atât sub formă de granturi, cât şi de garanţie pentru credite, astfel că în  ceea ce privește ajutorul de stat sub formă de garanții de stat, acesta poate fi acordat în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare aferente creditului garantat.

În cazul creditelor/liniilor de credit necesare pentru capital de lucru, valoarea maximă a finanțărilor acordate nu poate depăși 5.000.000 lei/beneficiar, iar pentru creditele de investiții suma maximă este de 10.000.000 lei.

👉 Dacă ai nevoie de un împrumut mai mic pentru a profita de o oportunitate recent apărută sau pentru a plăti urgent salariile și chiria, atunci poți să obții suma de bani de care ai nevoie într-un timp mai scurt dacă apelezi la un partener de încredere precum Filbo. Cu o experiență de 30 de ani, misiunea noastră este de a ajuta micii antreprenori să reușească în mediul de afaceri, așa că putem să fim alături de tine cu finanțarea de care ai nevoie.

Totuși, dacă ești eligibil pentru program, în funcție de nevoile și obiectivele de business pe care le ai, poți alege să aplici pentru una din mai multe componente aferente programului IMM Plus

Dacă ai un business care activează în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii sau sectorului alimentar, atunci orientează-te spre componenta AGRO PLUS. Dacă, în schimb, dorești să investești pentru îmbunătățirea eficienței energetice, atunci poți alege componenta CONSTRUCT PLUS.

În cazul în care îți dorești finanțare IMM pentru capital de lucru sau refinanțarea altor credite, atunci documentează-te despre componenta IMM ROMÂNIA PLUS. 

👉 Indiferent de componenta programului pentru care aplici, printre documentele pe care trebuie să le depui pentru obținerea finanțării se află și planul de afaceri. Descoperă ce este acesta și cum poți să îl întocmești!

Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri

 

Un alt program destinat IMM-urilor este cel care susține dezvoltarea mediului de afaceri prin intensificarea creșterii durabile și a competitivității afacerilor, precum și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive.

 

Principalele investiții eligibile aici sunt:

  • Construirea incubatoarelor de afaceri, adică activități de construcții și instalații legate de construirea incubatoarelor de afaceri.
  • Dotarea incubatoarelor de afaceri cu utilaje, echipamente tehnologice și funcționale, mobilier, echipamente informatice, birotică, mijloace fixe etc. 
  • Activități cu achiziționarea de instalații sau echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile/alternative de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare.

Apelul 132.B.1 pentru acest program este deschis în perioada 15 aprilie 2024-15 octombrie 2024, așa că încă mai ai timp să aplici!

👉 Dacă alegi să investești în soluții de reducere a consumului de energie, pe termen lung vei putea obține economii considerabile pentru afacerea ta, lucru care poate contribui la creșterea profitului. Descoperă ce impozit pe profit trebuie să plătești!

Granturi IMM: apeluri viitoare

Următoarele granturi IMM nu au încă apeluri deschise, însă le poți avea în vedere pentru etapele următoare. Este bine să te documentezi din timp despre ce presupune fiecare program pentru a putea pregăti documentele necesare și, astfel, să fii printre primii care accesează granturile oferite.

Femeia antreprenor 2024

 

Programul „Femeia Antreprenor”, lansat ultima dată în 2022, este așteptat să se întoarcă în acest an pentru a sprijini microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) deținute de femei în proporție de cel puțin 50%.

Scopul principal al programului este de a sprijini IMM-urile să treacă de la microîntreprindere la întreprindere mică sau de la întreprindere mijlocie la întreprindere mare, motiv pentru care granturile oferite unei afaceri pot ajunge și la 200.000 de lei.

Deși nu există niciun apel deschis încă pentru acest proiect de finanțare, poți să urmărești statusul apelului pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

👉 Dacă încă nu ai ajuns la nivelul de microîntreprindere și deții un PFA, atunci nu ești eligibil pentru acest program, însă nu trebuie să te lași descurajat de asta. Indiferent că îți dorești să investești în promovare online, în dezvoltarea portofoliului sau în tehnologie, dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la un credit PFA de la o instituție financiară nebancară (IFN) pentru a obține maximum 235.000 RON cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.

Împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, cu următoarele precizări: 35.000 RON poți obține doar cu ajutorul extrasului de cont, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare ai nevoie și de ultima declarație de venit depusă la ANAF.

 

Dobânda este variabilă, în funcție de ROBOR la 6 luni, iar în caz de nevoie, rata poate fi amânată pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului.

Start-up Nation

 

Ediția 2024 a programului „Start-up Nation” se află în consultare publică, astfel că nici aici nu există încă un apel deschis. 

 

Totuși, conform informațiilor publicate de MEAT, ediția din acest an a Start-Up Nation vine cu o serie de noutăți: cursurile de pregătire antreprenorială ar putea să devină condiție de eligibilitate, fiind desfășurate ca modul în cadrul schemei. În ceea ce privește valoarea alocației financiare nerambursabile, aceasta ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.

Programul ElectricUp

Și acest program se adresează IMM-urilor, mai exact celor care activează în domeniul HoReCa, oferindu-le fonduri europene în scopul instalării sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, a stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, precum și a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire. Mai multe detalii despre investiţiile eligibile şi statusul apelului poţi să găseşti pe site-ul ElectricUp.

 

Scopul programului este multiplu: de creștere a gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, de îmbunătățire a calității aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de dezvoltare a transportului ecologic.

 

Important de știut aici este faptul că finanţarea reprezintă 75% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 150.000 euro/beneficiar, restul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului. 

 

👉 Folosește-te și tu de tehnologie pentru a propune propriul proiect inovator în vederea obținerii grantului dorit. Dacă ești client Filbo, poți face asta mai ușor, deoarece prin intermediul partenerilor noștri, ai acces la servicii non-financiare, precum oferte de preț personalizate la aplicații software locale și internaționale, potrivite businessului tău. Alege-le pe cele care te pot ajuta să creezi produsul inovator la care te gândești!

 

În concluzie, accesarea granturilor poate fi un proces dificil, însă, cu siguranță, merită efortul pentru dezvoltarea businessului tău. Totuși, ai în vedere și alte surse de finanțare pentru afacerea ta, astfel încât să te asiguri că dispui mereu de capitalul de care ai nevoie pentru dezvoltare.

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock