Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Dividendele: ce sunt, de câte tipuri sunt și cum se acordă

Verificat de: Robert Maftei

Businessul tău este profitabil, activitatea este una constantă, dar cum poți face să te bucuri și tu, ca persoană fizică, de beneficiile materiale pe care le meriți în urma muncii pe care o depui? După cum știi deja, doar cheltuielile legate de funcționarea afacerii pot fi înregistrate pe firmă. Așadar, pe lângă plata unui salariu lunar, mai există o metodă: plata dividendelor.

 

Conform unui studiu efectuat de McKinsey asupra a 1.225 de companii mari din Statele Unite, 71% dintre acestea preferă să mențină un procent mediu de distribuire a dividendelor către acționari, în loc să reducă acest procent în detrimentul investițiilor.

 

Descoperă tot ce trebuie să știi despre dividende: ce sunt, cum le poți încasa și cum se calculează impozitul pe dividende.

 

  • Dividendele într-un limbaj simplu
  • Ce este dreptul la dividende – când și cum le poți încasa
  • Modalități de impozitare a dividendelor
  • Dezvoltarea afacerii: încasarea dividendelor sau reinvestirea profitului
  • Alte metode să crești profitul afacerii tale

Dividendele într-un limbaj simplu

 

Succesul unui business nu se măsoară doar în cifre, ci și în beneficii tangibile pentru antreprenori și acționari. Un astfel de beneficiu sunt considerate și dividendele. 

 

Indiferent că ești un antreprenor la început de drum sau plănuiești să îți deschizi o afacere, cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată ce înseamnă „dividende”. Concret, acestea reprezintă o parte din profitul obținut de o societate, care se distribuie regulat către antreprenor și acționari.

 

De exemplu, dacă ai obținut un profit de 50.000 de lei, ca antreprenor, ai posibilitatea de a distribui un procent din această sumă sub formă de dividende. Dacă ești singurul acționar al companiei, procentul îți revine în totalitate ție, însă dacă există și alți acționari, procentul va trebui să fie împărțit între voi.

Ce este dreptul la dividende – când și cum le poți încasa

 

Dividendele se pot acorda fie anual, fie trimestrial, odată cu depunerea situațiilor financiare interimare, în funcție de alegerea ta și de profitul disponibil spre repartizare. 

 

Dacă alegi să încasezi dividendele trimestrial, este bine să știi că situațiile financiare interimare sunt formate din bilanț și contul de profit și pierdere, și au aceeași structură ca situațiile financiare anuale. 

 

Pentru că dreptul la dividende nu se rezumă doar la o plată din contul societății în contul tău personal, indiferent că ai ales repartizarea anuală sau trimestrială, există câteva aspecte birocratice pe care să le ai în vedere. 

 

În primul rând, societatea trebuie să depună declarație unică (formularul 212) la ANAF. 

 

Ulterior, în maximum 30 de zile de la data încasării dividendelor și tu, ca persoană fizică, ai obligația de a completa aceeași declarație, în secțiunea dedicată capitolului 2.

 

  • Bine de știut: Termenul de prescriere în cazul dividendelor neridicate este de 3 ani. Totodată, este interzisă distribuirea de dividende din profituri fictive sau în situația în care societatea înregistrează pierdere.

 

👉 Asigură-te că profitul businessului tău este suficient de consistent încât să-ți permită distribuirea dividendelor anuale sau trimestriale. Pentru asta, poți urmări 2 indicatori financiari importanți: lichiditatea și solvabilitatea.

Modalități de impozitare a dividendelor

 

Începând cu dividendele distribuite de la 1 ianuarie 2023, cota de impozitare a fost majorată de la 5% la 8%. Impozitul pe dividende se menține și în 2024 și este datorat de către societate. Dacă te întrebi când se plătește impozitul pe dividende, ei bine, plata trebuie efectuată până în data de 25 a lunii următoare distribuirii dividendelor.

 

Pe lângă acest impozit pe dividende, mai există obligația plății CASS-ului (în cazul în care se depășesc plafoanele legale). De această dată, spre deosebire de plata impozitului pe dividende, persoana care încasează dividendele este responsabilă de plata CASS-ului.

 

CASS la dividende se menține și în 2024, iar calculul se face în funcție de încadrarea în plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii minime.  

 

Să presupunem că dividendele pe un an sunt în valoare brută de 25.000 de lei. În acest caz, conform unui calcul de dividende SRL, firma ta datorează statului un impozit pe dividende de 8% din această valoare, adică 2.000 de lei. După plata impozitului pe dividende pentru persoane juridice, valoarea netă a dividendelor rămâne de 23.000 lei. Aceasta este și valoarea pe care tu, ca antreprenor, o poți încasa direct în contul tău.

 

Totuși, să nu uităm că pe lângă plata impozitului pe dividende, mai există și plata CASS-ului, care este practic un impozit pe dividende pentru persoane fizice. Pentru că venitul tău din dividende depășește 6 salarii minime, datorezi CASS 10% din suma a 6 salarii minime brute. În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei, astfel că, pe lângă cei 2.000 de lei plătiți prin intermediul companiei tale, ar mai trebui să plătești și 1.980 lei aferenți CASS.

 

În final, din cei 25.000 de lei dividende, vei rămâne, ca persoană fizică, cu un profit net de aproximativ 21.000 de lei, după plata impozitului pe dividende și după plata CASS-ului.

Dezvoltarea afacerii: încasarea dividendelor sau reinvestirea profitului 

 

Desigur, plata dividendelor reprezintă o răsplată directă pentru munca pe care o depui zi de zi pentru businessul tău. Dar ce faci atunci când ești la început de drum și îți dorești să te dezvolți? Un răspuns ar putea fi reinvestirea profitului.

 

Acest lucru poate duce la scăderea sau chiar alegerea de a nu repartiza dividende pe o anumită perioadă de timp. De aceea, este important să pui în balanță cele două opțiuni. Iată câteva avantaje și dezavantaje pentru ambele situații, care să te ajute să iei decizia potrivită pentru businessul tău.

 

Avantaje pentru plata dividendelor: 

  • Răsplata acționarilor. Dividendele reprezintă o modalitate de a răsplăti acționarii pentru investițiile lor și de a le oferi un randament financiar imediat. Acest avantaj este important de luat în considerare atunci când nu ești singurul acționar în compania ta.

 

  • Atracția investitorilor. În general, companiile care plătesc dividende constante pot deveni atractive pentru investitori, în special pentru cei care caută venituri periodice.

 

Dezavantaje pentru plata dividendelor:

  • Percepția de stabilitate. Dacă ai deja câțiva ani de activitate în care ai obișnuit să plătești dividende acționarilor tăi, decizia de a nu mai distribui poate fi interpretată ca o schimbare negativă sau o nesiguranță pentru acționari.

 

  • Limitarea resurselor. Atunci când distribui dividende, practic transferi bani din conturile firmei în conturile acționarilor. Așadar, plata dividendelor poate limita resursele disponibile pentru reinvestirea în afacere și pentru a susține creșterea.

 

👉 Diminuează acest dezavantaj și apelează la Filbo – un partener de încredere care să te ajute cu resursele de care ai nevoie pentru investițiile în business-ul tău. Astfel, poți distribui și dividende, și ai la îndemână și capital de investiții.

Iată de ce beneficii te bucuri atunci când ai cel puțin 12 luni de activitate și optezi pentru un credit pentru capital de lucru și investiții de la Filbo – o instituție financiară nebancară (IFN):

 

  • Poți obține până la 235.000 de lei cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni în cazul creditelor accesate pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și până la 60 de luni pentru credite de investiții.  


  • Dacă ai nevoie de un împrumut mai mic, de până la 100.000 de lei, îl poți obține printr-un proces 100% online. Pentru împrumuturile mai mari, poți aplica tot online și vei fi contactat de un consultant în cel mai scurt timp.


  • Ca documente necesare, ai nevoie doar de extrasul de cont pentru împrumuturi mai mici de 35.000 de lei, iar pentru împrumuturi care depășesc această sumă, pe lângă extras, este necesară și ultima balanță disponibilă.


  • Ai o dobândă variabilă care se calculează în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni.


  • Poți să amâni plata ratei pentru 30 de zile, o singură dată, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.

 

Avantaje pentru reinvestirea profitului:

  • Sprijin pentru creștere. Reinvestirea profitului în afacere oferă resurse suplimentare pentru extindere, inovare și dezvoltare și diminuează necesitatea de a apela la un împrumut.
  • Flexibilitate. Păstrarea profitului în companie îți oferă mai multă flexibilitate în gestionarea schimbărilor de piață și a oportunităților neașteptate.

 

Dezavantaje pentru reinvestirea profitului:

  • Nemulțumirea acționarilor. Acționarii se pot arăta nemulțumiți de faptul că profitul nu se repartizează, deoarece acesta constituie o răsplată concretă pentru implicarea lor.

 

  • Incertitudine. Reinvestirea în afacere implică riscuri, iar unele investiții pot să nu ofere randamentele așteptate.

 

Alte metode să crești profitul afacerii tale

 

Acum că am stabilit că reinvestirea profitului te poate ajuta să îți crești afacerea atunci când iei decizii investiționale informate și responsabile, îți prezentăm în continuare și alte metode care te pot ajuta să-ți crești afacerea. În timp ce unele dintre ele presupun investiții de buget, altele pot fi implementate fără un capital alocat.

 

👉 Lasă-ne să-ți fim alături în dezvoltarea businessului tău. Noi, echipa Filbo, îți putem oferi sprijin financiar și acces gratuit la resurse utile, deoarece misiunea noastră este să ajutăm antreprenorii și afacerile să crească mai repede și mai ușor. Afla mai multe despre noi!

Diversificarea produselor sau serviciilor

 

Extinderea gamei de produse sau servicii este fără doar și poate una dintre cele mai eficiente metode de a-ți extinde afacerea. Acest lucru te poate ajuta să intri pe noi piețe, să atragi noi clienți și, implicit, să-ți crești veniturile din vânzări. Cu toate acestea, înainte de a lua decizia de a diversifica portofoliul de produse și servicii, este important să identifici nevoile pieței și să analizezi concurența.

 

👉 Află și cum poți să știi că este momentul potrivit să investești în dezvoltarea afacerii tale.

 

În timp ce nevoile pieței pot fi identificate prin intermediul chestionarelor, al statisticilor și al studiilor de piață, analiza concurenței poate fi făcută prin identificarea produselor și serviciilor pe care le oferă și examinarea strategiilor de preț.

 

👉 Dacă nu ai suficient capital pentru a susține toate cheltuielile necesare dezvoltării portofoliului tău, alege un credit online super rapid de la Filbo. Poți obține până la 100.000 de lei cu o perioadă de rambursare între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și până la 60 de luni pentru investiții.

Implementarea unor strategii de preț eficiente

 

Dacă încă ești la început de drum și nu simți că este momentul potrivit pentru diversificarea portofoliului, atunci poți alege să-ți actualizezi strategiile de preț. Acest lucru poate fi făcut intern, chiar de către tine, astfel că nu necesită investiții suplimentare.

 

Tot ceea ce trebuie să faci este să identifici costurile de producție pentru fiecare produs sau serviciu în parte și să majorezi procentul de profit pe care dorești să îl obții în urma vânzărilor. Totodată, un lucru pe care îl poți face aici este să negociezi cu furnizorii de materii prime pentru a obține o reducere de costuri. În acest mod, poți obține un profit mai mare chiar și fără creșterea prețurilor către consumatorii finali.

Reducerea costurilor

 

O altă modalitate de a-ți crește profitul este de a implementa o strategie de reducere a costurilor.

 

De exemplu, poți să investești în tehnologii și soluții care să poată reduce consumul de energie. Achiziționează echipamente și sisteme energetice eficiente pentru a reduce costurile cu facturile și a diminua amprenta de carbon. Chiar dacă, în primă fază, investiția poate presupune costuri substanțiale, pe termen lung, beneficiile financiare se vor vedea în profitul businessului tău.

 

O altă metodă de reducere a costurilor pe care am menționat-o pe scurt și mai sus este de a revizui contractele cu furnizorii. Încearcă să negociezi prețurile pentru materii prime și servicii sau caută alți furnizori de încredere cu care să colaborezi într-un mod mai profitabil. 

 

👉 Atunci când eşti antreprenor, este important să ai acces la resurse utile care să te ajute să iei decizii înțelepte pentru afacerea ta. Noi, la Filbo, am înțeles acest lucru, motiv pentru care, dacă ești clientul nostru, îți oferim gratuit acces la resurse non-financiare prin intermediul colaboratorilor noștri. De exemplu, pentru a-ți optimiza costurile, poți accesa pachete flexibile de telefoane și poți solicita gratuit oferte avantajoase pentru aplicațiile software de care ai nevoie.

 

Concluzionând, distribuirea de dividende poate fi o idee bună atunci când obții un profit considerabil, astfel încât această decizie să nu afecteze dezvoltarea afacerii. Folosește-te de informațiile din acest articol și decide ce este mai bine pentru tine și business-ul tău.

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock