Conform unui studiu publicat se site-ul forbes.com, un împrumut reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a obține o anumită sumă de bani necesară desfășurării sau dezvoltării unei afaceri. Această soluție presupune, pe lângă plata integrală a banilor împrumutați, să plătești și o dobândă fixă sau variabilă. Astfel, atunci când optezi pentru un împrumut, pe lângă tipul de credit ales, trebuie să ai în vedere și tipul de rată pe care îl alegi, deoarece o alegere bună îți poate ușura restituirea banilor.
Principalele nevoi ale unui antreprenor și soluțiile potrivite
Una dintre nevoile unui antreprenor este o sursă sigură și rapidă de împrumut în caz de urgență, care să îl ajute să mențină echilibrul firmei. Pentru că în special la început de drum, nivelul cash-flow-ului este fluctuant și până și întârzierea încasării unei facturi poate să ducă la un cash-flow negativ, este bine să te poți baza pe o sursă rapidă de finanțare, în caz de nevoie. O astfel de sursă poate fi reprezentată de un împrumut rapid pentru firmă, care să se poată obține 100% online, fără a fi nevoie să pierzi timp cu deplasări fizice și activități birocratice. Accesând un astfel de împrumut, poți achita cheltuieli neprevăzute către furnizori, poți asigura plata salariilor la timp sau poți să plătești chiria spațiului în care îți desfășori activitatea, precum și alte cheltuieli menite să asigure o bună funcționare a firmei.
👉Descoperă creditul cu aprobare super rapidă pentru firmă și obține banii de care ai nevoie. Procesul este 100% online și sunt necesare doar două documente.
Un alt obstacol cu care se confruntă antreprenorii sunt resursele insuficiente pentru dezvoltarea afacerii. În situația în care ai o idee inovatoare pe care dorești să o implementezi sau dorești să investești în utilaje, software-uri ori în achiziția unui spațiu extins pentru desfășurarea activității, trebuie să știi că acestea sunt cheltuieli considerabile pe moment, dar care aduc un beneficiu major firmei tale, pe termen lung.
Astfel, dacă ești un antreprenor care consideră că a venit momentul ca afacerea să treacă la pasul următor și nu dispui de capital necesar pentru dezvoltare, poți să apelezi la un credit pentru capital de lucru sau investiții, care să fie aliatul tău de nădejde în dezvoltare.
Aceste nevoi pe care le întâmpină antreprenorii pe parcursul activității lor îi determină, de cele mai multe ori, să se îndrepte spre instituții bancare pentru accesarea unui credit, însă există cazuri în care băncile refuză acordarea unui credit pentru o firmă mică, deoarece aceasta prezintă un grad mai mare de risc. Din fericire, refuzul unei bănci nu reprezintă un sfârșit de drum pentru o afacere, întrucât există soluții moderne alternative, la care pot să apeleze antreprenorii care nu se dau bătuți.
Dacă și tu te afli într-o astfel de situație sau, pur și simplu, îți dorești o soluție modernă și rapidă de finanțare, poți să apelezi la Filbo, partenerul tău de nădejde în dezvoltarea afacerii.
Diferența dintre dobânda fixă și cea variabilă
Dobânda fixă sau variabilă reprezintă costul pe care o instituție financiară îl percepe pentru folosirea banilor împrumutați, dar și pentru a compensa riscul pe care și-l asumă pentru situația neplății împrumutului.
Dobânda se împarte în 2 categorii: dobândă fixă și dobândă variabilă.
În cazul unui credit cu o dobândă fixă, rata dobânzii este stabilită în momentul semnării contractului de credit și nu poate fi modificată pe toată perioada finanțării. Astfel, valoarea pe care trebuie să o achiți rămâne aceeași pe toată perioada creditului, indiferent de fluctuațiile înregistrate de Banca Națională.
Acest tip de dobândă îți oferă avantajul cunoașterii cheltuielilor la care te supui pe perioada contractuală, încă de la începutul semnării contractului, astfel că poți să îți planifici din timp planul de cheltuieli al firmei.
Spre deosebire de dobânda fixă, dobânda variabilă se calculează în funcție de indicii bancari (IRCC, ROBOR, EURIBOR, LIBOR) și poate fluctua pe perioada creditului. Această fluctuație poate constitui un avantaj, deoarece, în condițiile favorabile ale pieței financiare, dobânda poate să scadă și, astfel, să plătești o rată mai mică decât în momentul semnării contractului. Totodată, aceasta poate să constituie și un dezavantaj, în momentele economice nefavorabile, care pot produce o creștere a indicilor bancari.
Cert este că nu există o „dobândă bună” sau o „dobândă rea”, fiecare având avantajele sale. Există doar o alegere avantajoasă pe care poți să o faci în funcție de nevoile tale.
Aspecte de care să ții cont atunci când alegi tipul de dobândă
Alegerea între o dobândă fixă sau variabilă se poate face urmărind următoarele considerente:
- Perioada de timp a împrumutului. Cu cât perioada de achitare este mai mare, cu atât dobânda va impacta mai mult suma finală pe care trebuie să o restitui. Din această perspectivă, pentru un credit pe termen scurt, necesar pentru cheltuieli administrative, sunt potrivite dobânzile variabile, în timp ce, pentru un credit pe termen lung, obținut, de obicei, pentru dezvoltarea afacerii, sunt potrivite dobânzile fixe.
👉 Accesează creditul pentru capital de lucru și investiții de la Filbo și profită de transparența costurilor, preucum și de avantajul de a amâna oricând rata pentru o perioadă de 30 de zile, fără a fi nevoit să suporți taxe de penalizare sau costuri suplimentare ulterioare.
- Mediul economic. Pentru că mediul economic nu este unul stabil, în funcție de valuta în care obții creditul, încearcă să urmărești tendința indicilor financiari. Într-un mediu caracterizat de o tendință în scădere a indicilor financiari, este potrivită o dobândă variabilă, în timp ce, într-un mediu în care rata dobânzii este în creștere, este recomandată o dobândă fixă.
- Tipul de valută în care accesezi împrumutul. În această situație, este bine să urmărești fluctuația valutei, deoarece poate apărea riscul valutar, adică deprecierea monedei naționale în fața valutei respective. Într-o situație în care leul se depreciază față de valuta în care trebuie să restitui creditul, este de preferat o dobândă fixă, în timp ce, în situația opusă, este mai avantajoasă dobânda variabilă.
Dacă ai nevoie de un credit ale cărui costuri nu se modifică pe toată durata contractului, apelează cu încredere la un consultant Filbo care să te îndrume și să îți ofere sprijin pe tot parcursul procesului de obținere a împrumutului.
Obstacolele financiare pot apărea la tot pasul, iar în momentul în care afacerea ta are potențial, este important să poți apela la un partener de încredere, care să te sprijine cu o finanțare rapidă și sigură. La Filbo, suntem alături de tine și îți punem la dispoziție surse moderne de finanțare, care să te ajute să-ți dezvolți afacerea așa cum îți dorești.
sursă foto: freepik.com