Promoție Martie: Susținem femeile antreprenor și în luna dedicată lor le oferim 1% reducere la dobânda creditelor Filbo. Vezi detalii!

Cod TVA intracomunitar în 2024: ce este, cum se obține, cum îl folosești

Verificat de: Maftei Robert

Din perspectiva dezvoltării afacerii la nivel internațional, respectiv efectuarea de tranzacții cu alte entități economice din țări membre UE, codul TVA intracomunitar este o cerință obligatorie dacă ești o firmă neplătitoare de TVA în România. Conform celui mai recent raport efectuat de Comisia Europeană, taxa pe valoare adăugată, obligație fiscală atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, reprezintă o sursă importantă de venituri fiscale pentru țările membre UE.

 • Ce este codul de TVA intracomunitar
 • Când este necesar
 • Cum se poate obține un TVA intracomunitar
 • Unde se declară și se plătește TVA-ul intracomunitar
 • Cum se poate verifica dacă o entitate economică este înregistrată în scop de TVA

Ce este codul de TVA intracomunitar

Codul de TVA intracomunitar este un identificator numeric de care, în situația în care ai o firmă neplătitoare de TVA, vei avea nevoie pentru a deține relații economice cu alte firme din străinătate. El se regăsește sub denumirea de „VAT number”. Ce înseamnă prescurtarea din engleză VAT (Value-Added Tax)? Se referă la taxa pe valoare adăugată, ca parte din sistemul fiscal național și, totodată, european.

Art. 317 din Codul Fiscal, privind „Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii”, constituie baza legală în România.

Vei rămâne neplătitor de TVA în România, codul de TVA intracomunitar fiind necesar în relațiile economice cu firmele din Uniunea Europeană. În plus, având un cod TVA intracomunitar, vei putea plăti TVA-ul produselor și serviciilor în țară, la cota de 19%. Îți reamintim că fiecare țară europeană își stabilește propriul sistem de cote TVA.

 

👉 În evoluția unei firme, cheltuielile sunt inevitabile. Află ce cheltuieli poți deduce pe firmă, astfel încât să iei cele mai bune decizii financiare pentru business-ul tău.

Când este necesar

În situația în care ești PFA, PFI sau SRL neplătitoare de TVA în România, respectiv ai un prag de venituri anuale care nu depășește 300.000 de lei (plafon de scutire) și nu ai optat pentru TVA la încasare, vei avea nevoie obligatoriu de acest cod special pentru a-ți desfășura activitatea economică fără probleme cu alte firme europene.

 

Ai nevoie de acest identificator numeric în două situații principale:

 1. Achiziționezi un produs sau serviciu din spațiul european. Exemple: servicii de hosting, campanii de promovare, aplicații software etc. Plafonul anual stabilit este de 34.000 lei. Îți recomandăm să obții codul de TVA intracomunitar și dacă nu depășești acest plafon, din simplu motiv că TVA-ul din România poate fi mai avantajos decât TVA-ul țării de achiziție. De exemplu, Danemarca are o cotă TVA de 25%.
 2. Încasezi bani de la o firmă din Uniunea Europeană, în urma prestării unor servicii sau comercializării de bunuri. În această situație nu există un plafon stabilit.

 

👉 Extinderea relațiilor economice cu entități internaționale reprezintă o bună oportunitate pentru dezvoltarea firmei tale. Este un moment care trebuie susținut printr-un influx de capital. Dacă nu ai alte surse de finanțare, poți lua în calcul un credit IFN pentru capital de lucru sau investiții, cu avantaje ca:

 • aplicarea este 100% online și vei avea alocat un consilier Filbo, care să te ajute în derularea procesului de finanțare. Te poți folosi de un credit de până la 1.000.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 36 luni pentru capital de lucru, 60 de luni pentru investiții, respectiv 48 de luni mixt;
 • doar două documente sunt necesare: extrasul de cont pe ultimele 3 luni și ultima balanță financiară disponibilă. În funcție de tipul afacerii, se pot solicita și alte documente (certificat atestare fiscală, fișă sintetică AFP etc.);
 • ai posibilitatea să amâni o singură dată pe durata contractului plata ratei pentru 30 de zile, cu condiția să ai un comportament bun la creditele aflate în derulare.

 

O tranzacție intracomunitară ar putea arăta astfel:

 • Înainte de efectuarea achizițiilor (mai ales dacă știi că vor depăși plafonul anual) sau prestării serviciilor, asigură-te că ai un cod TVA intracomunitar valid;
 • Comunică codul intracomunitar către furnizor. Acesta îl va trece pe factură și ulterior, la primirea facturii, poți declara și plăti TVA-ul în România;
 • Dacă prestezi servicii către o entitate impozabilă din Uniunea Europeană, cere-i codul intracomunitar pentru a îl trece pe factură. Astfel, clientul tău va putea declara și plăti TVA-ul în țara sa.

Factura intracomunitară stă la baza acestor tranzacții economice, iar fără acest identificator numeric procesul nu s-ar putea efectua în mod legal. Chiar dacă pe factură nu va fi trecută cota TVA, contabilul firmei va trebui să calculeze și să plătească suma aferentă la ANAF.

La nivel european, există unele excepții de la acest cod special de TVA. De exemplu, Insulele Canare (Spania) sau Insulele Feroe (Danemarca). De asemenea, în urma Brexitului, Marea Britanie nu se mai supune reglementărilor Comisiei Europene.

În continuare, vei vedea cum se obține, se declară și se plătește un TVA intracomunitar.

 

👉 Ca instituție financiară nebancară, misiunea Filbo este să te ajute în dezvoltarea rapidă a afacerii pe care o administrezi. Conform celui mai recent studiu CGS, 9 din 10 clienți susțin că avem un proces rapid în ceea privește obținerea creditelor.

Cum se poate obține un TVA intracomunitar

Codul TVA intracomunitar se obține în urma unei solicitări efectuate la sediul ANAF din localitatea unde este înregistrat sediul social al afacerii. Documentele de care ai nevoie sunt următoarele:

 • Declarația 700, care se poate înregistra online pe Spațiul Privat Virtual (SPV) al firmei. Ai nevoie și de o semnătură digitală electronică;
 • Copie după certificatul de înregistrare a firmei (CUI);
 • Copie după cartea de identitate a administratorului firmei;
 • Ultima balanță financiară sau memoriu justificativ, după caz.

Procedura de obținere se continuă prin încărcarea documentelor în format PDF, sub formă de arhivă ZIP.

În câteva zile lucrătoare vei putea ridica certificatul de înregistrare TVA intracomunitar pentru desfășurarea de tranzacții pe teritoriul UE. În cazul în care administratorul firmei nu se poate prezenta personal să ridice documentul, se va împuternici o altă persoană printr-o procură notarială. De exemplu, contabilul este în măsură să facă toate aceste operațiuni.

 

👉 În lipsa unui capital de investiții, afacerea ta poate pierde clienți sau parteneri importanți. Uite care sunt semnalele ce îți indică momentul potrivit să investești în dezvoltarea firmei.

 

Unde se declară și se plătește TVA-ul intracomunitar

Va trebui să declari tranzacțiile internaționale pe care firma ta le efectuează, respectiv să plătești TVA-ul în România. Acestea se declară prin completarea formularului D390, pentru încasări UE, sau formularului D301, pentru cheltuieli internaționale. Se depun până pe data de 25 a lunii următoare.

Odată declarate tranzacțiile intracomunitare, vei evita situațiile de dublă taxare a TVA-ului, respectiv eventuale sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor fiscale.

Anularea codului de TVA intracomunitar se poate face dacă:

 • ai cel puțin un an de zile calendaristic de când ai solicitat obținerea lui;
 • valoarea achizițiilor intracomunitare nu depășește plafonul anual impus de lege;
 • nu ai efectuat prelungirea certificatului de cod TVA intracomunitar;
 • firma devine plătitoare de TVA;
 • firma nu mai este activă.

 

👉 Dacă ai deja cel puțin 12 luni de activitate și o cifră de afaceri sub 2 milioane de euro, poți obține un credit IFN super rapid, pentru plata taxelor la stat sau alte nevoie urgente. Principalele avantaje sunt:

 • procesul de acordare a finanțării se realizează 100% online, pentru un credit de până la 100.000 RON, pe o perioadă între 12 și 36 luni pentru capital de lucru, 60 de luni pentru investiții, respectiv 48 de luni mixt;
 • este necesar un extras de cont pe ultimele 3 luni, dacă soliciți o sumă de până la 35.000 RON. Pentru o sumă mai mare, va trebui să ai în plus și o balanță financiară disponibilă. În funcție de tipul afacerii, se pot solicita și alte documente (certificat atestare fiscală, fișă sintetică AFP etc.).

 

Cum se poate verifica dacă o entitate economică este înregistrată în scop de TVA

În scopul de a evita acele entități economice care își desfășoară activitățile intracomunitare într-un mod ilegal, îți recomandăm verificarea acestora. Este un pas simplu și ușor care se efectuează pe site-ul Comisiei Europene, secțiunea Uniunea Fiscală și Vamală, subcategoria VIES (VAT Information Exchange System).

În urma verificării poți avea două tipuri de răspunsuri:

 1. Răspuns valid, în care îți vor fi afișate informațiile referitoare la TVA.
 2. Răspuns invalid, motivele fiind diverse: nu există numărul de identificare înregistrat în baza de date (poate fi o tentativă de fraudă fiscală), nu este activat numărul de identificare pe teritoriul UE (poți încerca să contactezi partenerul), înregistrarea încă nu este finalizată, probleme tehnice.

În acest mod, poți verifica și statusul firmei tale. Acolo unde există neconcordanțe, ia legătura cu ANAF pentru rezolvarea lor. În principiu, dacă deții o certificare cu codul de la ANAF, cel mai probabil este vorba despre o eroare tehnică.

 

👉 Ne preocupă bunul mers al afacerii tale, așadar, îți punem la dispoziție resurse utile dacă ești clientul nostru. Îți oferim acces gratuit la servicii non-financiare, astfel încât afacerea ta să ajungă la #UrmătorulNivel.

 

În concluzie, dacă ai un statut juridic eligibil, cu un cod TVA intracomunitar, îți poți desfășura în legalitate tranzacțiile economice cu alte entități impozabile din Uniunea Europeană.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock