Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Programul Casa Verde pentru persoane juridice: cum îl poți accesa și ce alte finanțări poți obține

Verificat de: Robert Maftei

Sustenabilitatea nu este doar despre a contribui la un mediu mai sănătos, ci și despre a construi afaceri pregătite pentru viitor și optimizate din punctul de vedere al costurilor. De aceea, 93% dintre antreprenorii care au participat la Energy Efficiency Investment Survey 2024 plănuiesc să investească în sustenabilitate în următorii 3 ani. Chiar și așa, 53% dintre aceștia văd lipsa de capital ca un obstacol major în implementarea proiectelor dorite.

 

Totuși, tu probabil știi deja, ca orice antreprenor, că obstacolele pot fi depășite atunci când ai la îndemână soluțiile potrivite. Așa că, pentru implementarea unor proiecte sustenabile în businessul tău, îți oferim mai jos câteva metode de finanțare, precum și detalii despre programul Casa Verde pentru persoane juridice.

 

  • Despre programul Casa Verde – finanțare pentru panouri fotovoltaice
  • Beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice
  • Finanțarea oferită prin programul Casa Verde pentru persoane juridice
  • Criterii de eligibilitate ale proiectelor înscrise în programul Casa Verde pentru persoane juridice
  • Etapele înscrierii în programul Casa Verde Fotovoltaice 
  • Alte metode de a obține finanțare pentru panouri fotovoltaice pentru firma ta

 

Despre programul Casa Verde – finanțare pentru panouri  fotovoltaice

fonduri-pentru-panouri-fotovoltaice

Programul Casa Verde este o inițiativă guvernamentală care folosește fonduri europene pentru finanțarea și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile.

 

Obiectivul principal al programului Casa Verde pentru panouri fotovoltaice este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a crește independența energetică a României prin diminuarea costurilor energetice pentru consumatori.

 

Beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice

Conform Ordinului nr. 2045 din 20 septembrie 2024, beneficiarii sunt:

  • persoanele fizice;
  • unitățile de cult care aparțin cultelor religioase recunoscute din România;
  • instituțiile publice/autoritățile administrației publice centrale și/sau locale din sistemul național de asistență socială;
  • entitățile juridice nonprofit, acreditate pentru furnizarea de servicii sociale, potrivit legii.

Finanțarea oferită prin programul Casa Verde pentru persoane juridice

AFM Casa Verde acordă finanţare pentru achiziţionarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice care cuprinde obligatoriu şi o instalaţie de stocare a energiei electrice produse din energie regenerabilă. Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 3.000 lei.

 

👉 Dacă ai și alte planuri pentru afacerea ta, atunci poți beneficia de mai multe soluții de finanțare care să îți ofere capitalul de care ai nevoie. Descoperă ce granturi IMM poți accesa în 2024!

 

Criterii de eligibilitate ale proiectelor înscrise în programul Casa Verde pentru persoane juridice

panouri-fotovoltaice

Ca proiectele pentru care se dorește finanțare să fie eligibile în programul Casa Verde pentru persoane juridice, acestea trebuie să aibă cel puțin unul dintre scopurile de mai jos:

 

  • realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat în reţeaua naţională de distribuţie;
  • extinderea unui sistem de panouri fotovoltaice.

 

👉 Dacă pe lângă investițiile în soluții sustenabile precum panourile fotovoltaice și cele solare, ești în căutare și de alte metode de a-ți dezvolta businessul, atunci poți încerca să-ți extinzi parteneriatele alături de alte afaceri din România și nu numai. Iar dacă ești client Filbo, poți face asta într-un mod facil deoarece ai acces la o mulțime de servicii non-financiare, printre care și o platformă internațională de vânzări și achiziții en-gros.

 

Etapele înscrierii în programul Casa Verde Fotovoltaice 

Etapele înscrierii în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoane juridice sunt:

 

  1. Demararea sesiunii de înscriere a solicitanţilor în aplicaţie. Cea mai recentă sesiune a fost deschisă în 27.09.2024, ora 10:00.
  2. Înscrierea solicitanților. Această acțiune se face prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea actelor necesare de montare fotovoltaice prevăzute în ghidul solicitantului.
  3. Finalizarea înscrierii are loc în momentul în care au fost îndeplinite cerinţele şi aplicaţia a generat un număr de înregistrare. Lista dosarelor aprobate pentru panouri fotovoltaice va fi făcută publică de AFM pe site.

 

Bine de știut: Aplicaţia nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de solicitant. De asemenea, solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere a programului Casa Verde pentru persoane juridice.

 

Alte metode de a obține finanțare pentru panouri fotovoltaice pentru firma ta

finantare-afaceri

Dacă ai observat că nu te afli pe lista celor care pot beneficia de finanțarea oferită de programul Casa Verde pentru persoane juridice, nu-ți face griji. Există și alte metode de finanțare la care poți să apelezi pentru a-ți transforma businessul într-unul sustenabil. 

 

Descoperă în continuare ce trebuie să faci, astfel încât să nu lași lipsa de capital să stea în calea planurilor pe care le ai cu businessul tău.

 

Alege Filbo ca partener de finanțare de încredere 

Probabil știi deja că un business sustenabil îți aduce o mulțime de beneficii, printre care și reducerea costurilor afacerii tale pe termen lung. Până la urmă, sigur ți-ar prinde bine o investiție în echipamente noi sau în cercetări pentru dezvoltarea portofoliului de produse/servicii, în loc să plătești lună de lună facturi costisitoare pentru energia electrică pe care o consumi. 

 

Mai mult decât atât, îți poți face și planificări financiare pe termen lung, astfel încât să obții un control mai mare asupra businessului tău. Investind în panouri fotovoltaice, te protejezi și în fața fluctuației prețurilor la energie și astfel afacerea ta nu va mai fi vulnerabilă în fața acestor factori.

 

Dar cum să investești în panouri fotovoltaice dacă nu ești eligibil pentru programul Casa Verde Fotovoltaice și nici nu ai capital propriu disponibil? Ei bine, în astfel de cazuri este bine să știi că te poți baza pe noi, echipa Filbo. Avem peste 30 de ani de experiență ca instituție financiară nebancară (IFN), în care am susținut financiar micii antreprenori și le-am oferit soluții accesibile și rapide pentru dezvoltarea businessului lor.

 

👉 Cum te putem ajuta? Răspunsul este simplu: cu o finanțare Filbo Green special concepută pentru demararea proiectelor de mediu. Iată ce poți obține dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și cel puțin 10 angajați:

 

  • Un împrumut de până la 1.000.000 de lei, cu o perioadă de rambursare între 12 și 24 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni pentru creditele mixte și până la 60 de luni pentru investiții.


  • Proces de aplicare online – în maximum 10 minute.


  • Documentele de care ai nevoie la aplicare sunt extrasul de cont pe ultimele trei luni și ultima balanță contabilă disponibilă, care să nu fie mai veche decât ultima balanță trimestrială încheiată. În funcție de specificul afacerii tale, este posibil să fie necesare și alte documente suplimentare, precum Certificatul de atestare fiscală, Fișa sintetică AFP, contracte de credit în derulare, autorizații de funcționare etc.


  • Beneficiezi de dobândă preferențială mai mică decât la creditele noastre standard, indiferent de proiectul de mediu pe care dorești să-l implementezi.

 

Înscrie-te la Programul ElectricUp – de avut în vedere pentru apeluri viitoare

 

Dacă nu te simți presat de timp și preferi să aștepți pentru o finanțare nerambursabilă, atunci poți să ai în vedere apelurile viitoare ale programului ElectricUp. Iată ce trebuie să știi despre acest program pentru panouri fotovoltaice:

 

ElectricUp este un program demarat de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu scopul de a sprijini finanţarea întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici din domeniul HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

 

Obiectivul acestui proiect pentru fotovoltaice constă în creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru asigurarea consumului propriu, dar și dezvoltarea electromobilității reale la nivel național, prin creșterea numărului staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

 

👉 Să construiești o stație de reîncărcare poate fi un pas pe care îl faci către viitor, în special atunci când deții o companie de transporturi. Dar știi ce mai poți face? Să înveți să depășești toate obstacolele specifice acestui domeniu și să implementezi alte 3 strategii concrete de dezvoltare. Află cum poți face toate aceste lucruri!

 

Valoarea acordată este de 150.000 de euro fonduri nerambursabile pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, a unui sistem de stocare și a unei stații de reîncărcare cu minimum 2 puncte de încărcare. Totuși, programul prevede și o cofinanțare de 25% din partea beneficiarului.

 

👉 Dacă nu dispui de cofinanțarea de care ai nevoie pentru a susține celelalte costuri pentru implementarea proiectului, dar ai cel puțin 12 luni de activitate, atunci poți să apelezi la o instituție financiară nebancară, adică la un împrumut rapid de la Filbo, de exemplu. 

 

  • Suma maximă pe care o poți obține este de 1.000.000 de lei cu Garanții Materiale și cu o perioadă de rambursare de cel mult 60 de luni. Indiferent de alegerea ta, până la finalul contractului beneficiezi de acces gratuit la un program de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura.


  • Dacă ai nevoie de un credit de până în 100.000 de lei, îl poți obține 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc această sumă vei beneficia de sprijin din partea unui consultant.


  • Dobânda aplicată este una variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni, iar dacă se întâmplă ceva și nu poți să plătești rata într-o lună, poți să amâni rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

 

Important de avut în vedere aici este faptul că, pe lângă cofinanțare, există și anumite categorii de cheltuieli care nu sunt eligibile, deci pentru care nu vei primi fonduri. Totuși, acestea pot fi necesare pentru implementarea proiectului de panouri fotovoltaice. Iată care sunt:

 

  • cheltuielile aferente branșamentului la rețeaua de energie electrică;
  • orice alte cheltuieli care au legătură cu proiectul, efectuate înaintea semnării contractului de finanțare.

 

👉 Dacă ai nevoie de capital să începi să pui în aplicare acest proiect, poți să apelezi la noi, echipa Filbo. Putem fi partenerul tău de încredere în implementarea oricărui proiect pentru dezvoltarea businessului tău, așa cum am fost, timp de mai mult de 30 de ani, pentru alți antreprenori ambițioși, care au crezut în businessul lor, ca tine.

 

În concluzie, având la îndemână soluțiile de finanțare potrivite, poți pune în aplicare fiecare proiect de dezvoltare a businessului tău. Indiferent că vorbim despre instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde pentru persoane juridice sau aplicarea altor idei de scalare a businessului tău, construiește-ți un plan bine pus la punct și nu ezita să soliciți finanțarea de care ai nevoie!

 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock;