Promoție Black Friday: Accesează un credit până pe 29 noiembrie și te trimitem în CITY BREAK unde vrei tu. Vezi detalii!

Autofinanțarea afacerii – 5 avantaje și cum alegi modalitățile de finanțare

Verificat de: Robert Maftei

Mulți antreprenori români vor investi în perioada următoare resursele financiare și activele personale pentru a dezvolta produse și servicii noi sau pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire. Mai exact, 40% dintre IMM-uri se vor autofinanța în anul 2022, reiese din analiza asupra sectorului IMM din România efectuată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Există mai multe opțiuni de finanțare pentru creșterea afacerii tale și este esențial să le alegi pe cele care îți asigură îndeplinirea obiectivelor de business. De multe ori, se poate întâmpla să fii nevoit să investești și o parte din banii proprii. Deși acest lucru poate fi riscant și este posibil să nu dispui întotdeauna de suficiente fonduri pentru a acoperi toată finanțarea de care ai nevoie, autofinanțarea afacerii presupune avantaje și dezavantaje.

 

5 avantaje ale autofinanțării afacerii

Autofinanțarea este principala formă de finanțare utilizată de majoritatea afacerilor nou înființate. Cu toate acestea, opțiunea de autofinanțare a unei afaceri nu este potrivită pentru cei care nu vor să aibă niciun risc. Orice antreprenor care a optat pentru autofinanțare îți va spune că este nevoie de mult timp pentru a porni la drum.

Antreprenorii trebuie adesea să fie creativi cu finanțele lor pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire. În plus, poate dura ceva timp pentru a găsi clienți și pentru ca aceștia să aibă încredere într-o marcă tânără și fără experiență, ceea ce înseamnă că probabil va trebui să rămâi angajat cu normă întreagă pentru a menține afacerea, în faza de început.

 

1.    Știi exact de ce capital dispui

În primul rând, optând pentru autofinanțare, vei ști exact câți bani ai la dispoziție pentru a-ți administra afacerea. La început, este important să pui la bătaie cât mai mulți bani proprii, deoarece cu cât investiția personală este mai mare, cu atât mai ușor va fi să obții ulterior capital din alte surse.

 

2.    Ai control deplin

În al doilea rând, varianta de autofinanțare a afacerii oferă mai mult control decât alte opțiuni de finanțare, mai ales la început de drum. Poate dura ceva mai mult până să îți pui în aplicare viziunea, dar recompensa de a deține fiecare aspect al afacerii tale merită tot efortul de dezvoltare. Pe parcurs, pe măsură ce vei stăpâni din ce în ce mai bine fiecare componentă a afacerii tale, îți va fi mai ușor să alegi și alte opțiuni de finanțare, mai ales când vine vorba despre dezvoltarea afacerii.

👉 Pentru a profita de oportunitățile de business care ar putea asigura dezvoltarea afacerii tale, Filbo îți propune opțiuni avantajoase și transparente de finanțare, pentru a-ți atinge obiectivele. Iată ce avantaje îți oferă parteneriatul cu Filbo:

  • costuri prietenoase, fără asteriscuri;
  • aplicare rapidă pentru finanțare – 100% online;
  • procedură simplă și analiză rapidă a cererii de finanțare;
  • flexibilitate – beneficiezi de perioada de grație, poți amâna o plată și poți renunța, dacă nu ești mulțumit de servicii.
  • acces gratuit la servicii non-financiare, prin intermediul partenerilor noștri.

 

3.    Nu ești la mâna investitorilor

De asemenea, atunci când alegi varianta de autofinanțare a afacerii înseamnă că nu trebuie să plătești sau să te bazezi pe investitori, care ar putea decide să își retragă sprijinul în orice moment.

Obținerea de fonduri din surse externe oferă cu siguranță avantaje convingătoare, dar și dezavantajele pot fi pe măsură. Unii antreprenori pot trezi interesul investitorilor care se vor oferi să cumpere acțiuni în firma ta. Trebuie însă să ai în vedere că acest lucru ar putea însemna renunțarea la controlul deplin asupra afacerii tale.

4.    Beneficiezi de 100% din profit

Opțiunea de autofinanțare îți permite să păstrezi proprietatea deplină asupra afacerii, ceea ce înseamnă că te poți bucura 100% de profit.

Dacă decizi să nu lucrezi cu investitorii, ar trebui să înțelegi și să te pregătești pentru faptul că drumul spre succes va fi mai lung și mai anevoios.

👉 Pentru a deține controlul asupra businessului tău și pentru a-l dezvolta, Filbo îți oferă mai multe soluții de finanțare pentru IMM-uri. Descoperă cele mai avantajoase opțiuni!

  1. Îți stabilești cheltuielile prioritare

Atunci când alegi varianta de autofinanțare a afacerii, vei fi obligat să te adaptezi mijloacelor de care dispui, investind în echipamente de afaceri și marketing doar atunci când este necesar. Acest lucru te poate ajuta să îți stabilești prioritățile și să eviți cheltuielile excesive.

 

Opțiuni de finanțare pentru afaceri

Optiuni finantare afacere Filbo

Tipul de finanțare pe care îl alegi va depinde de specificul afacerii tale și de suma de care ai nevoie. Principalele opțiuni de finanțare pentru afaceri sunt:

  • Utilizarea propriilor economii sau împrumuturi personale pentru a finanța afacerea, în special dacă nu poți obține finanțare sau investiții din surse externe – autofinanțare;
  • Împrumuturi bancare, dacă poți oferi o anumită garanție. Unele întreprinderi folosesc descoperiri de cont pentru împrumuturi zilnice și pentru a gestiona fluxul de numerar;
  • Atragerea investitorilor externi – de exemplu, prin vânzarea de acțiuni. Avantajele cotării la bursă a afacerii se referă, în principal, la faptul că poți obține finanțare, fără a fi nevoie de rambursare. Investitorii pot aduce, de asemenea, expertiză, odată cu finanțarea. În același timp, această opțiune înseamnă de obicei renunțarea la acțiuni, iar investitorii pot dori să dețină un anumit control asupra gestionării afacerii;
  • Aplicarea pentru subvenții sau sprijin guvernamental. Acestea sunt de multe ori însoțite de consiliere sau de consultanță, ceea ce poate reprezenta un plus. Însă, există și o concurență puternică pentru programele de subvenții și va trebui să îndeplinești diverse criterii, în funcție de programul la care apelezi;
  • Obținere de finanțare de la instituții financiare: dacă afacerea ta are nevoie doar de o sumă mică de finanțare, aceasta este o opțiune de luat în calcul.

👉 Uneori, afacerea ta poate necesita un influx de capital din fonduri externe, pentru o creștere accelerată sau pentru a rămâne pe linia de plutire într-o situație de criză. Pentru astfel de situații Filbo îți pune la dispoziție creditul pentru capital de lucru sau investiții, pentru dezvoltarea afacerii:

  • credit flexibil de până la 115.000 lei;
  • aplicare rapidă, în doar 10 minute, 100% online;
  • poți alege să plătești creditul fie în rate egale, fie conform unui scadențar flexibil adaptat afacerii tale.

 

Cum alegi opțiunile de finanțare a afacerii

Cum alegi opțiunile de finanțare a afacerii Filbo

Cele mai multe afaceri utilizează o combinație de surse de finanțare. De exemplu, s-ar putea să investești bani proprii pentru a acoperi componenta de marketing și să aplici pentru un împrumut pentru a achiziționa echipamente și utilaje.

Întotdeauna trebuie să analizezi bine opțiunile de finanțare și să evaluezi cum le poți adapta la nevoile afacerii tale. Spre exemplu, un împrumut rapid ar putea să te ajute să-ți dezvolți afacerea profitând de o oportunitate care s-a ivit neașteptat.

În sectorul agricol un astfel de împrumut rapid poate fi un instrument extrem de eficient. Atunci când un fermier obține un preț bun pentru îngrășământ, un împrumut rapid îl va ajuta să profite de această oportunitate, iar rezultatele se vor vedea la final de sezon, sub forma profitului de pe urma recoltei.

👉 La Filbo, fermierii ce administrează culturi de cereale au posibilitatea de a obține cel mai rapid credit pentru agricultori, pe care îl pot plăti până la finalul sezonului agricol, în funcție de perioada de valorificare a recoltei. Poți profita de o serie de avantaje:

  • doar un document necesar – adeverința APIA;
  • fără garanții necesare din partea fermierului.

 

Dacă decizi să optezi pentru autofinanțare, călătoria va fi aproape sigur mai lungă decât dacă ai primi ajutor din exterior. Însă, nu uita să te bucuri de micile victorii, presum aducerea primului client, încasarea primei facturi. Acestea sunt lucrurile care te vor ține pe linia de plutire și te vor face să treci peste momentele grele.

În concluzie, dacă ai posibilitatea de autofinanțare în faza de început, te vei bucura de controlul total asupra afacerii, cu toate provocările și succesele pe care le implică aceasta. În plus, după câteva luni, vei putea aplica pentru un credit rapid de la Filbo, pentru a-ți dezvolta afacerea și a-ți atinge obiectivele.

Sursa foto: Shutterstock.com